Becuri LED pentru o locuinta prietenoasa cu mediul inconjurator

Becuri LED pentru o locuinta prietenoasa cu mediul inconjurator

becuri-led-ecologiceBecurile LED sunt cele mai indicate pentru iluminarea locuintei noastre in ziua de azi pentru faptul ca nu polueaza si nu consum mai putin curent electric decat becurile incandescente cu care am fost cu totii obisnuiti.

chicco.ro

Becurile cu LED economice folosesc diode emitatoare de lumina in schimbul filamentelor si gazelor rare pe care le folosesc becurile obisnuite. Iluminarea prin becuri led  a aparut in anii 60’, atunci cand led-urile incepuse sa ia locul indicatoarelor de pe dispozitivelor electronice. Motivul a constat in puterea consumata redusa si durata de viata foarte mare.

Pentru multi ani de zile becurile led se gaseau doar in culorile galben, oranj, infra-rosu, rosu si verde. De-a lungul anilor 90’ au fost inventate becurile led de culoare albastru, cyan si violet. Pana la utilizarea led-urilor pentru iluminatul caselor a mai fost nevoie sa treaca cativa ani, timp in care a aparut becurile cu led alb.

Becul cu led alb, utilizat in becurile led economice actuale au fost inventate in anul 1993 de catre Nicia Corporation. Deci, practic a fost inventat led-ul albastru, a carui lumina contopita cu led-uri rosii si verzi produce  lumina alba folosind tehnici precum imbinarea culorilor sau Homoepitaxial ZnSe.

Avantajele becurilor LED

becuri-cu-led

Hai sa-ti prezint o parte dintre avantaje schimbarii becurilor traditionale cu cele pe baza de LED

Becurile LED au o durata mare de viata, de aproximativ 50.000 de ore. Asta inseamna ca daca la o medie de cel mult 8 ore de folosire pe zi, asta va insemna 17 ani de zile. In comparatie cu becul incandescent care are o durata de viata de 50 de ori mai mica

  • Costurile pentru factura de electricitate redusa de aproape 10 ori
  • Nu se va incalzi, deci nu se va deteriora corpul de iluminat in care se afla
  • Nu emite ultraviolete, asa ca nu dauneaza sanatatii
  • Becurile led rezista la socuri si vibratii, in comparatie cu becul incandescent, care se „scutura”.
  • Nu atrage insectele
  • Nu contine substante poluante in compozitia sa fiindca becurile incandescente au in bulbul de sticla gaze rare, iar neonul contine mercur
  • Dimensiuni mici, semn ca pot fi folositi in foarte multe locuri si situatii

Dezavantajele corpurilor de iluminat cu LED

Iar daca analizez si partea cealalta, dezavantajele becur  ilor led sunt putine si nesemnificativa

optimizare Dan Bradu
  • Lumina emanata de becurile LED se propaga mereu intr-o singura directie. Dezavantajul acestsa a fost, insa, eliminat prin cuplarea mai multor becuri led, care „ochesc” in diferite directii. Asa ca trebuie sa fii atent ce cumperi.
  • In acest moment, pretul unui corp de iluminat cu LED este mai mare decat al unui bec cu incandescenta. Dar investitia se va amortiza cu siguranta in timp, dar asta inseamna ca trebuie sa fii dispus sa faci cheltuiala initiala.

Concluzii

becuri-cu-led

Concluzionand vad toate motivele pentru care tot mai multi romani aleg becul led atunci cand vine vorba de iluminatul propriei locuinte gandindu-se bineinteles la costurile mai mici si la faptul ca pot sa aiba grija astfel si de mediului inconjurator.

Cei mai multi recurg la cumpararea din magazinele online tocmai pentru ca acestea constituie un confort sporit iar preturile de achizitie sunt mai mici fata de cele de la magazinele standard unde bineinteles sunt si costuri de valoare adaugata.

Be Sociable, Share!

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.