optimizare Dan Bradu

Totul despre anvelopele MichelinAnvelopa reprezinta unica suprafata de contact intre autoturism si carosabil , de aceea trebuie sa prezinte un echilibru perfect intre tractiune , aderenta , zgomot , confort , rezistenta la uzura , consum de convustibil si pretul de achizitie .

Procesul de fabricatie a unei anvelope 175 65 R14 nu inseamna doar turnarea intr-o matrita a cauiucului . Acest proces este format dintr-o multime de operatiuni care mai de care mai sofisticate si foarte amanuntite . Cele mai multe dintre anvelopele disponibile pe piata la momentul actual sunt executate manual .

Michelin  utilizeaza in procesul de fabricatie a avelopelor , unul foarte avansat de altfel , mai mult de 200 de tipuri de materii prime grupate in cinci categorii :
* cauciuc natural – este componentul esential al straturilor din banda de rulare .
* cauciuc sintetic – este materia prima fundamentala in realizarea benzii de rulare pentru anvelopele 4*4 si utilitare .
* negru de fum si silica – creste capacitatea de rezistenta la uzura .
* cabluri metalice si textile alcatuiesc structura anvelopei si ii asigura rigiditatea .
* o serie de agenti chimici care au ca principala calitate asigurarea unei mai mari aderente .

Anvelopele Michelin au dovedit multi ani ca ca sunt cei mai buni de pe piata, la Anvelopeautoieftine.ro gasiti toate modele de cauciucuri fabricate de Michelin .

La o prima privire anvelopa este rotunda , de culoare neagra si cu o gaura in mijloc insa la o cercetare minutioasa o sa va formati o parere total diferita .

Scheletul unei anvelove este format din :
* captusala interioara este , pe intelesul tuturor , o patura din cauciuc sintetec  inchis ermetic .
* pliurile armaturii sunt formate din cordoane si fibre textile pozitionate in linie dreapta si lipite pe suprafata cauciucului . Au rolul de a creste forta si rezistenta la presiune a anvelopelor .
* zona joasa a talonului este punctul in care se imbina cauciucul cu janta de metal .
* firele talon , doua la numar , fixeaza anvelopa de janta . Fiecare dintre aceste fire poate sa duca pana la 1800 kg fara existe riscul de rupere . Astfel o masina poate sa suporte 14.400 de kg gratie acestor fire , in conditiile in care greutatea medie a unui autoturism este 1500 kg .
* flancul protejeaza anvelopa la impactul cu obstacolele de pe carosabil .
* pliurile carcasei . Carcasa este formata din cabluri de otel foarte puternice ce sunt lipite pe suprafata cauciucului . Aceste cabluri au principala calitate de a asigura forta anvelopei .
* stratul de siguranta  reduce efectul de incingere  in momentul frecarii si mentine forma anvelopei la rularea la viteze mari .
* stratul benzii de rulare este produs sa poata rezista unor presiuni incredibile si pentru asigurarea unei aderente pe toate tipurile de carosabil .

Un sector  foarte important la care expertii Michelin lucreaza intens inca din anul 1992 este producerea anvelopelor ecologice a caror principale calitati sunt protectia mediului inconjurator prin reducerea emisiilor de CO2 si reducerea consumului de carburanti .

La nivel mondial , companiile producatoare de anvelope , utilizeaza aproximativ 70 % din productia de cauciuc natural ajutand astfel la menajarea resurselor naturate si la sustinerea cultivarii intense a arborelui de cauciuc .

Michelin , de-a lungul a patru decenii  , a cultivat 21 de mii de hectare cu arbore de cauciuc atat in Brazilia cat si in Nigeria . Aceste culturi asigura 12 % din cantitatea de cauciuc necesara in procesul de productie al companiei.

Pana in prezent , gratie tehnologiilor dezvoltate , Michelin a reusit sa reduca consumul de convustibil la scara mondiala cu proximativ 12 miliarde de litri si sa evite emisia a 30 de milioane de tone de CO2 in atmosfera .

Be Sociable, Share!

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.