Cat de legale sunt monedele virtuale

0 Shares
0
0
0

Odata ce ai luat contact cu lumea Bitcoin si a restului monedelor virtuale, probabil ca ti-ai pus si intrebarea cat de legale sunt acestea. Mai ales ca astazi exista o multime de site-uri precum CryptoCoin care iti ofera solutii avantajoase si accesibile de tranzactionare, chiar fara a fi nevoie sa fii specialist in asta.

Site-uri precum CryptoCoin iti pun la dispozitie aproape tot ce ai nevoie pentru a tranzactiona rapid si legal monedele virtuale, de la nivelul de incepator, pana la cel mai avansat, cu statistici si analize pe care sa le utilizezi in activitatea ta. Cat de legale sunt insa monedele virtuale si in ce conditii le putem tranzactiona? Sunt ele considerate venit impozabil? Caci, daca teoretic nu exista, cine ar putea pune bir pe ele? Iata doar cateva intrebari la care vom incerca sa gasim raspunsuri in cele ce urmeaza.

Reglamentari diferite

In primul rand, trebuie spus ca reglementarile privind Bitcoin difera de la tara la tara. Astfel, aproape fiecare stat se chinuie la momentul de fata sa gaseasca o cale de reglementare pentru monedele virtuale. Astfel, daca ele exced sistemul bancar de tip clasic, nimeni u spune insa ca acesta nu ar putea fi impozitate. Sunt insa nuante in interpretarea legilor, astfel incat Bitcoin sau orice alta moneda virtuala poate fi considerata legala sau ilegala in functie de destinatia acestora.

Principala peocupare a autoritatilor este ca monedele virtuale sa nu fie folosite ca o metoda de spalare a banilor. Acest lucru ar fi teoretic posibil, cata vreme monedele virtuale nu circula prin conturi din sistemul bancar cunoscut, nu se regasesc pe card si nici in fizic. Chiar daca exista bancomate pentru ei, banii virtuali nu pot fi retrasi in numerar si nici trimisi.

Tot ceea ce avem sunt niste urme ale tranzactiilor, care par a fi efectuate intr-un circuit inchis, la care nu au acces nici organismele de control financiar, nici de alta natura. Prin urmare, temerile autoritatilor sunt oarecum justificate. Pe de alta parte, cine te opreste sa faci schimb pe CryptoCoin si sa obtii pe ele diverse bunuri sau servicii, in conditiile in care ele functioneaza ca monede virtuale, create special pentru a nu da socoteala nimanui si a nu plati taxe si comisioane in mod inutil?

Impozitat sau nu?

Problema nu este insa una lasata la voia intamplarii. Autoritatile, cel putin peste Ocean, au incercat fel si fel de metode de a impozita monedele virtuale. Inclusiv serviciile de informatii au atras atentia asupra faptului ca tranzactiile de monede virtuale ar putea reprezenta, de fapt, moneda de schimb pentru diverse operatiuni ilicite, precum traficul de droguri.

Cat priveste institutiile puse sa supravegheze aceste tranzactii financiare, acestea difera, din nou, de la un stat la altul. In Statele Unite, spre exemplu, exista organisme financiare specializata in combaterea operatiunilor financiare, acestea propunand inclusiv impozitarea Bitcoin sau a monedelor virtuale asemenea veniturilor obtinute din alte activitati sau schimburi economice.

0 Shares