Ce este un multimetru?

0 Shares
0
0
0

Un multimetru, cunoscut si sub numele de voltmetru-ohm, este un tester de mana folosit pentru a masura tensiunea electrica, curentul (amperajul), rezistenta si alte valori.

Multimetrele vin in versiuni analogice si digitale si sunt utile pentru orice, de la teste simple, cum ar fi masurarea tensiunii bateriei, la detectarea defectiunilor si diagnosticari complexe.

Ele sunt unele dintre instrumentele preferate de electricieni pentru rezolvarea problemelor electrice la motoare, aparate, circuite, surse de alimentare si sisteme de cablare.

De asemenea, cei pasionati de bricolaj pot invata sa foloseasca multimetre pentru masuratori de baza in jurul casei. Mai multe detalii despre aceste aparate de masura si control ieftine puteti descoperi in continuare.

Multimetre analogice

Un multimetru analogic se bazeaza pe un microametru (un dispozitiv care masoara amperajul sau curentul) si are un ac care se deplaseaza pe o scara gradata. Multimetrele analogice sunt mai putin costisitoare decat omologii lor digitali, dar pentru unii utilizatori poate fi dificil sa citeasca cu exactitate. De asemenea, acestea trebuie manipulate cu atentie si pot fi deteriorate daca sunt aruncate.

De obicei, multimetrele analogice nu sunt la fel de exacte ca si contoarele digitale atunci cand sunt utilizate ca voltmetru. Cu toate acestea, multimetrele analogice sunt excelente pentru detectarea modificarilor de tensiune lente, deoarece puteti urmari acul miscandu-se peste scara.

Testerele analogice sunt dispozitive cu adevarat exceptionale atunci cand sunt setate ca ampermetre, datorita rezistentei lor scazute si a sensibilitatii ridicate, cu scari de pana la 50 uA (50 microamperi).

Multimetre digitale

Multimetrele digitale reprezinta la ora actuala, tipul cel mai frecvent disponibil si includ versiuni simple, precum si proiecte avansate pentru ingineri electronici. In locul acului si a scarii in miscare gasite pe contoarele analogice, contoarele digitale ofera citiri pe un ecran LCD. Acestea tind sa coste mai mult decat multimetrele analogice, dar diferenta de pret este minima intre versiunile de baza. Testerele avansate sunt mult mai scumpe.

Multimetrele digitale sunt de obicei mai bune decat multimetrele analogice in functia de voltmetru, datorita rezistentei mai mari a digitalului. Dar, pentru majoritatea utilizatorilor, avantajul principal al testerelor digitale este citirea digitala usor de citit si foarte precisa.

Utilizarea unui multimetru

Functiile de baza si operatiile unui multimetru sunt similare atat pentru testerele digitale cat si pentru cele analogice. Testerul are doua conductoare – rosu si negru, si trei porturi. Plumbul negru se conecteaza in portul „comun”. Plumbul rosu se conecteaza la oricare dintre celelalte porturi, in functie de functia dorita.

Dupa conectarea cablurilor, rotiti butonul in centrul testerului pentru a selecta functia si intervalul corespunzator pentru testul specific. De exemplu, cand butonul este setat la „20V DC”, testerul va detecta tensiunea de curent continuu (curent continuu) de pana la 20 de volti. Pentru a masura tensiuni mai mici, setati butonul la 2V sau 200mV.

Pentru a lua o citire, atingeti capatul metalic gol al fiecarui fir la una dintre bornele sau firele care urmeaza sa fie testate. Tensiunea (sau alta valoare) va fi citita pe tester. Multimetrele sunt sigure de utilizat pe circuite si echipamente energizate, cu conditia ca tensiunea sau curentul sa nu depaseasca puterea maxima a testerului.

De asemenea, trebuie sa aveti grija sa nu atingeti niciodata capetele metalice goale ale conductorilor testerului in timpul unui test energizat, deoarece puteti primi un soc electric.

Functii multimetrice

Multimetrele sunt capabile de multe citiri diferite, in functie de model. Testerele de baza masoara tensiunea, amperajul si rezistenta si pot fi utilizate pentru a verifica continuitatea, un test simplu pentru a verifica un circuit complet. Multimetrele mai avansati pot testa toate valorile urmatoare:

 • Tensiune de curent alternativ (curent alternativ) si amperaj.
 • Tensiune continua (curent continuu) si amperaj.
 • Rezistenta (ohmi).
 • Capacitate (faraduri).
 • Conductanta (siemens).
 • Decibeli.
 • Ciclul de serviciu.
 • Frecventa (Hz).
 • Inductanta (henrys).
 • Temperatura Celsius sau Fahrenheit.

Accesorii sau senzori speciali pot fi atasati unui multimetru pentru citirea suplimentara, cum ar fi:

 • Nivel de lumina.
 • Aciditate.
 • Alcalinitate.
 • Viteza vantului.
 • Umiditate relativa.

Acestea sunt asadar cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti despre aceste aparate de masura si control ieftine.

0 Shares
You May Also Like