Alimente recomandate si nerecomandate pentru cei cu intoleranta la gluten

0 Shares
0
0
0

In primul rand, inainte de a incepe sa discutam despre toate alimentele care sunt recomandate, sau despre cele care nu sunt recomandate pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten, trebuie sa mentionam faptul ca acesta din urma este o proteina care se regaseste in orz, grau sau secara.

Intoleranta la gluten mai este cunoscuta sub denumirea de boala celiaca, care este o boala cronica ce se manifesta prin inflamarea intestinului subtire, iar aceasta inflamare apare datorita reactiei conflictuale imunoalergice fata de gluten. Aceasta proteina trebuie mentionat faptul ca este bine tolerata de regula de catre oameni, insa este destul de greu de digerat.

Persoanele care incep sa se confrunte cu o astfel de problema vor incepe sa simta anumite simptome precum diaree sau constipatie cronica, dureri abdominale sau senzatie de balonare, scadrere inexplicabila in greutate in ciuda unui apetit normal, varsaturi, anemie, oboseala, dermatite, schimbari bruste de dispozitie sau tetanie.

Consecintele unei asemenea afectiuni ar fi osteoporoza, pubertatea intarziata, tulburari de memorie si concentrare, infectii respiratorii recurente, retard de restere, infertilitate si amenoree, etc.

Ei bine, persoanele care sufera de intoleranta la gluten, cu siguranta pot cauta la Paradisul Verde, mai multe superalimente si energizante, iar atunci cand discutam despre superalimente ne referim la alimente fara gluten.

Produsele fara gluten care se pot gasi fie la Paradisul Verde fie in alte locatii ar fi urmatoarele: fructele, legumele, pestele, carnea, verdeturile, leguminoasele (fasole, naut, soia, linte, mazare), malai, orez, pseudocerealele (hrisca, chia, quinoa, amaranth), produsele lactate, semintele, nucile sau alunele.

Tot din categoria produselor care nu contin gluten putem sa amintim cerealele, insa aici trebuie facuta precizarea ca doar o parte dintre cereale nu contin aceasta proteina.

Atunci cand discutam despre cerealele aglutenice precum mei, orez sau porumb, trebuie sa mentionam faptul ca acestea nu contin gluten.

In schimb, in conditiile in care incepem sa discutam despre cerealele gluteice precum grau, orz, ovaz, sau secara de exemplu, trebuie sa mentionam faptul ca acestea contin gluten.

Un alt amanunt foarte interesant este acela ca pe piata se pot gasi diferite condimente sigure care nu contin gluten, iar aici putem sa incepem sa discutam despre mustar, sosul de ketchup, maioneza sau condimente uscate precum ierburile, usturoiul, chilli uscat, etc.

Ei bine, dupa cum se poate observa, persoanele care au intoleranta la gluten, pot sa gaseasca o multime de produse si de alimente fara gluten, asa ca in mod evident vor avea ce sa manance, pentru ca pe baza acestora vor putea sa isi prepare o multime de feluri diferite de mancare.

Trebuie sa mentionam insa si faptul ca pe piata se pot gasi o multime de produse care contin gluten, si care sunt foarte periculoase pentru persoanele care aleg sa consume astfel de produse, desi au intoleranta la gluten.

Din categoria produselor care contin gluten putem sa amintim painea, pastele fainoase, biscuitii, covrigeii, sosurile pentru salata, supele, bomboanele, fursecurile, anumite cereale pe care le-am amintit in articol, carnea din conserve, aditivi alimentari, etc.

Ei bine, toate persoanele care au intoleranta la gluten ar cam trebui sa se fereasca de toate aceste produse.

 

0 Shares
You May Also Like