Pupinel – la ce se foloseste acest sterilizator?

0 Shares
0
0
0

Sterilizarea instrumentarului si a echipamentelor medicale si cele de cosmetica este unul dintre gesturile de baza ale pastrarii sanatatii, la fel ca igiena.

Sterilizarea echipamentului utilizat face posibila protejarea impotriva contaminarii incrucisate intre pacienti si personal, precum si intre pacienti insisi, prin distrugerea microorganismelor potential patogene prezente.

Un sterilizator de instrumente cu aer cald, Pupinel, control electronic este unul dintre cuptoarele destinate sterilizarii instrumentelor medicale si cosmetice.

Ce este un Pupinel?

Pupinel, cunoscut si sub numele de cuptorul Pasteur, a fost inventat in 1885 de chirurgul francez Gaston Pupinel, un elev al lui Louis Pasteur. Este un cuptor de sterilizare care foloseste caldura uscata pentru a distruge germenii.

Compozitie

Pupinel este prezentat ca o cutie metalica sigilata cu pereti dubli, inchisa printr-o usa ermetica. Aerul cald din cuptor este distribuit uniform datorita unui ventilator care functioneaza constant. O tava din otel inoxidabil gazduieste instrumentele de sterilizat. In fata, un panou de control pentru programarea si controlul cuptorului include:

  • un termostat pentru programarea temperaturii (de la 0 la 200°C);
  • un cronometru (de la 0 la 120 de minute);
  • un termometru care permite urmarirea evolutiei temperaturii in cuptor;
  • lumini de securitate.

Pentru ce se utilizeaza Pupinel?

Pupinel este un sterilizator cu caldura uscata destinat sterilizarii instrumentelor medicale, dar si a celor cosmetice. Sterilizarea se face prin aer cald, uscat, care circula in interiorul incintei etanse, fara cresterea presiunii.

Temperaturi utile

In functie de tipul de instrumente care trebuie sterilizate, nivelul de temperatura si timpul de incalzire nu vor fi aceleasi:

30 de minute la 180°C pentru majoritatea instrumentelor;

20 minute la 120°C pentru bisturii si instrumente delicate;

45 pana la 60 de minute la 160°C pentru seringi.

Temperaturile ridicate sunt menite sa distruga microorganismele. Actioneaza prin distrugerea proteinelor structurale ale germenilor prin coagulare si/sau oxidare.

Cum se utilizeaza Pupinel?

Principiul sterilizarii cu caldura uscata se bazeaza pe conducerea caldurii. Procesul functioneaza in etape succesive. Caldura este mai intai absorbita de stratul exterior al instrumentului care este sterilizat. Apoi, se transmite treptat spre interior, strat dupa strat, pana ajunge la centru.

Cum sa-l folosesti?

  • Seteaza comutatorul pe „Pornit”;
  • Incarca Pupinel-ul cu instrumentele de sterilizat, cutiile trebuie sa fie deschise pentru un acces mai bun la caldura;
  • Inchide si blocheaza cuptorul;
  • Seteaza temperatura de atins si timpul de sterilizare dorit.

Precautii

Materialul de sterilizat trebuie mai intai spalat si uscat bine, deoarece prezenta apei pe suprafata poate interfera cu procesul de sterilizare uscata a obiectului.

Cum sa alegi un Pupinel?

Cuptoarele Pupinel vin in diferite dimensiuni: de la 1,5 litri pana la 60 de litri. Toate au aceleasi caracteristici de control, functionare si performanta. Acestea trebuie sa respecte standardele medicale CE.

Alte metode de sterilizare

Sterilizarea cu gaz cu oxid de etilena este o metoda de sterilizare la rece utilizata pentru sterilizarea instrumentelor medicale intolerante la caldura: instrumente din plastic si instrumente care contin componente electronice.

Caldura umeda

Autoclavele sunt cuptoare care produc caldura umeda sub presiune, la fel ca oala sub presiune. Aburul trimis sub presiune ridicata distruge toate microorganismele. Autoclavele sunt folosite pentru sterilizarea compusilor textili si a instrumentelor din metal sau sticla.

0 Shares
You May Also Like