Diferența între orteză și proteză

0 Shares
0
0
0

Ortozele și protezele sunt două tipuri de dispozitive medicale utilizate pentru a îmbunătăți funcția sau a înlocui părți ale corpului uman. Cu toate că ambele tipuri de dispozitive sunt concepute pentru a ajuta persoanele cu anumite probleme de sănătate sau dizabilități, ele au scopuri și caracteristici diferite.

Ce este o orteză?

O orteză este un dispozitiv medical care este folosit pentru a sprijini, corecta sau proteja o parte a corpului uman. Pentru a înțelege mai bine citește și orteza sau proteza și cum diferă ele. Aceste dispozitive sunt de obicei fabricate din materiale precum plastic, metal sau material textil și sunt concepute pentru a se potrivi unei părți specifice a corpului, cum ar fi încheietura mâinii, glezna sau genunchiul. Ortozele au mai multe scopuri principale:

 • Sprijin și stabilitate: Ortozele sunt folosite pentru a oferi sprijin și stabilitate articulațiilor sau părților corpului care sunt slăbite sau lezate. De exemplu, o orteză pentru gleznă poate fi utilizată pentru a preveni răsucirea sau întinderea excesivă a gleznei în timpul activităților fizice.
 • Corectare: Unele ortoze sunt concepute pentru a corecta deformări sau aliniamente incorecte ale părților corpului. De exemplu, o orteză pentru spate poate ajuta la corectarea unei posturi incorecte sau la alinierea corectă a coloanei vertebrale.
 • Protecție: Ortozele pot oferi protecție împotriva leziunilor sau agravărilor. De exemplu, o orteză pentru mână poate fi purtată pentru a proteja articulațiile de traumatisme repetate sau agravarea unei afecțiuni existente.
 • Reduzerea durerii: Unele ortoze sunt utilizate pentru a ajuta la reducerea durerii sau a inflamației. De exemplu, o orteză pentru cot poate ajuta la reducerea presiunii asupra tendonului în cazul epicondilitei.

Ce este o proteză?

Pe de altă parte, o proteză este un dispozitiv medical care înlocuiește o parte a corpului care lipsește sau care a fost amputată. Protezele sunt concepute pentru a reda funcția și aspectul părții lipsă a corpului. Acestea pot fi fabricate din materiale variate, inclusiv plastic, metal și silicon, și sunt personalizate pentru fiecare pacient în funcție de nevoile și dimensiunile individuale. Scopurile principale ale protezelor sunt:

 • Înlocuirea unei părți a corpului: Protezele sunt folosite pentru a înlocui părți ale corpului care lipsește din cauza unei amputări sau a unei deformări congenitale. De exemplu, o proteză pentru picior poate înlocui o parte a piciorului care a fost amputată.
 • Restabilirea funcției: Protezele sunt proiectate pentru a reda pacientului funcția părții lipsă a corpului. Aceasta poate include posibilitatea de a merge, de a scrie, de a se hrăni sau de a efectua alte activități zilnice.
 • Îmbunătățirea mobilității: Protezele pot ajuta la îmbunătățirea mobilității pacientului, permițându-i să ducă o viață activă și independentă.

Principalele diferențe între orteză și proteză:

 • Scopul: Ortogramele sunt utilizate pentru a sprijini, corecta sau proteja părți ale corpului existente, în timp ce protezele sunt utilizate pentru a înlocui părți lipsă ale corpului.
 • Înlocuirea vs. susținere: Protezele înlocuiesc o parte a corpului care lipsește, în timp ce ortozii susțin sau corectează o parte a corpului care este prezentă.
 • Materiale și design: Ortozele sunt de obicei fabricate din materiale rigide sau semirigide și sunt proiectate să se potrivească părților corpului existente. Protezele sunt personalizate pentru fiecare pacient și sunt proiectate să imite cât mai bine funcția și aspectul părții lipsă a corpului.
 • Utilizarea temporară vs. permanentă: Ortozele pot fi utilizate temporar, pe măsură ce se vindecă o leziune sau se tratează o afecțiune, în timp ce protezele sunt de obicei utilizate permanent, deoarece înlocuiesc o parte permanent pierdută sau absentă a corpului.

Ortozele și protezele sunt două tipuri distincte de dispozitive medicale, fiecare având scopuri și caracteristici specifice. Ortozele sunt utilizate pentru a sprijini, corecta sau proteja părțile corpului existente, în timp ce protezele sunt utilizate pentru a înlocui părți ale corpului care lipsesc. Ambele tipuri de dispozitive sunt esențiale pentru a ajuta persoanele cu probleme de sănătate sau dizabilități să ducă o viață cât mai activă și mai independentă posibil.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…