Care este diferenta dintre vata bazaltica si vata minerala?

0 Shares
0
0
0

Vata de productie interna sau importata este utilizata in constructia de cladiri, in productia de autobuze, trenuri, nave, bumbac pentru bai calde si multe altele.

Vata minerala si bazaltul sunt clasificate ca izolatii ale cladirilor obtinute din substante anorganice. Dar in viata de zi cu zi, mineralele inseamna, de obicei, vata de sticla. Poti vedea aici detalii despre  vata bazaltica.

Caracteristicile vatei bazaltice

Bumbacul bazalt isi pastreaza bine forma si poate rezista la sarcini mici.

Bazaltul este una dintre cele mai grele pietre; monumentele lui au fost facute in Egiptul antic. Cel mai comun produs bazalt in constructii este bumbacul. Productia sa la prima vedere este un proces complex. Pentru a o obtine, piatra topita este impartita in fibre lungi subtiri sub influenta temperaturilor ridicate.

Structura

Substanta are o structura poroasa, saturata cu oxigen, incombustibila, permeabila la vapori, dar putin higroscopica, aproape ca nu absoarbe umezeala. Vata minerala bazaltica este usor de taiat, dar isi pastreaza forma si sustine incarcaturi mici. Acest lucru duce la utilizarea sa pe scara larga. Este indispensabil pentru instalarea fatadelor ventilate. Fiind tot anul sub influenta frigului, umiditatii, zapezii, temperaturilor negative sau ridicate, izolatia nu se prabuseste si isi indeplineste functia de economisire a caldurii. Cu toate acestea, nu este acoperit de membrane si filme.

Vata bazaltica este utilizata in constructia de structuri in aproape toate zonele exterioare si interioare. Datorita higroscopicitatii scazute, este benefic sa se  izoleze baile, saunele. Se monteaza pe fatade ventilate, ca parte a unui panou sandwich. Participa la izolarea tevilor care functioneaza in diferite conditii, de la -120 de grade la +700 de grade Celsius. Datorita rezistentei la foc si usurintei, materialul este utilizat pentru a izola structurile de elementele de incalzire: seminee de sobe si seminee, separand cuptorul de zidaria principala.

Avantajele si dezavantajele izolatiei din vata bazaltica

Rezistenta la foc este una dintre caracteristicile lanii de roca.

Acest material are mai multe avantaje decat dezavantaje. Acest lucru se datoreaza proprietatilor materialului sursa: bazaltul este una dintre cele mai dure pietre care este dificil de procesat. Sub forma de bumbac, isi pastreaza proprietatile. Praful emite mult mai putin decat vata de sticla, datorita fibrelor mai durabile. Avantajele materialului:

 • Conductivitate termica scazuta – un strat de bumbac cu o grosime de 10 cm in ceea ce priveste economisirea caldurii este similar cu 160 cm de perete de caramida.
 • Rezistenta la foc: rezista la foc direct, temperaturi de peste 1100 de grade Celsius.
 • Usor in comparatie cu alte incalzitoare, de exemplu, argila expandata – este usor sa ridicati o placa independent, fara ajutorul echipamentului.
 • Instalare convenabila: materialul poate fi chiar atasat la tavan.
 • Nu sustine cresterea bacteriilor, ciupercilor, insectelor.


Materialul este usor de asamblat, poate fi chiar fixat pe tavan.

 • Nu este deteriorat de rozatoare.
 • Potrivit pentru izolarea pardoselilor, peretilor, plafoanelor.
 • Ecologic: nu emite substante nocive.
 • Rezistent chimic: nu reactioneaza cu acizi si alcalii, solventi.
 • Usor de asamblat cu propriile maini in pod, in apartament, in birou.
 • Nu corodeaza nici macar in contact cu metalul.
 • Absorbtie excelenta a sunetului si izolare fonica.

De ce sa iti izolezi casa?

Fie ca te gandesti sa investesti in panouri solare, incalzire solara a apei, pompe de caldura sau orice alta sursa de energie ecologica pentru casa ta, primul pas pe care ar trebui sa-l faci este sa imbunatatesti izolatia casei tale. Acest lucru va va asigura ca maximizati utilizarea resurselor naturale si nu irosesti energie. Daca sari peste acest pas, vei ajunge sa cheltuiesti multi bani cumparand un sistem foarte puternic pentru a acoperi nevoile energetice ale unei case prost izolate.

Izolatia este una dintre cele mai eficiente moduri de a economisi energie acasa, deoarece mentine caldura iarna si racoroasa vara . De fapt, Energy Saving Trust estimeaza ca, intr-un an, o casa semi-decomandata obisnuita cu trei dormitoare poate economisi pana la 310 GBP la facturile de energie prin instalarea izolatiei peretilor din pod si cavitate.

Acest ghid va va ajuta sa intelegeti importanta izolatiei casei si va va prezenta diferitele masuri dintre care puteti alege pentru a imbunatati izolarea casei si pentru a o face cat se poate de eficienta din punct de vedere energetic.

Izolatia te va ajuta sa pastrezi temperatura dorita in casa ta pe tot parcursul anului, protejand-o impotriva frigului iarna si a excesului de caldura vara . Izolatia este, de asemenea, utila pentru a reduce poluarea fonica. O casa bine izolata este foarte eficienta din punct de vedere energetic si va avea nevoie de foarte putina incalzire si racire suplimentara.

Cati bani veti economisi prin izolarea casei dvs. vor depinde de diferiti factori, cum ar fi tipul de izolatie si dimensiunea casei dvs. Mai mult, in functie de vechimea casei tale, va trebui sa incorporezi mai multe sau mai putine masuri de izolare. Lucrul bun este ca, in general, nu aveti nevoie de nicio autorizatie de planificare pentru montarea masurilor de izolare si acestea se vor plati in cele din urma, asa ca este o investitie inteleapta.

0 Shares
You May Also Like