Contribuția acidului salicilic în tratarea acneei

0 Shares
0
0
0

Acidul salicilic este un beta-hidroxi-acid. Este bine cunoscut pentru reducerea acneei prin exfolierea pielii și menținerea porilor curați și deschiși.

Există foarte multe produse folosite în tratamentul acneei care au în compoziție acidul salicilic și care pot fi utilizate de oricine, deoarece se eliberează fără rețetă. De asemenea există și preparate specializate în tratarea acneei infecțioase cu acid salicilic, care sunt prescrise de medicii dermatologi și se eliberează exclusiv cu rețetă medicală.

Acidul salicilic funcționează cel mai bine pentru acneea ușoară  și medie compusă din comedoane deschise (puncte negre) și închise (punctele albe). De asemenea, poate ajuta la prevenirea viitoarelor izbucniri.

În continuare am să îți prezint felul în care acidul salicilic acționează împotriva acneei, cum îl poți folosi și ce efecte secundare poți întâmpina.

Cum acționează acidul salicilic asupra acneei?

Atunci când porii se înfundă cu celulele moarte ale pielii și cu sebum, apar puncte negre (pori înfundați deschiși), puncte albe (pori înfundați închiși) sau coșuri (pustule).

Acidul salicilic pătrunde în piele și acționează pentru a dizolva celulele moarte ale pielii „desfundând” porii și îndepărtând orice urmă de murdărie care poate contribui la inflamația acestora. Poate dura până la câteva săptămâni de utilizare pentru a vedea efectul său complet. Adresează-te medicului dermatolog dacă nu observi nicio îmbunătățire după 6 săptămâni.

Ce formă și doză de acid salicilic este recomandată pentru acnee?

Medicul dermatolog îți poate recomanda o formă și o doză specifică pentru tipul tău de piele și starea actuală în care te afli. De asemenea, ar putea recomanda ca timp de 2 sau 3 zile, să aplici o cantitate mică doar pe o zonă limitată a pielii afectată de acnee pentru a testa reacția înainte de a aplica pe întreaga față.

Potrivit Clinicii Mayo, adulții pot să utilizeze produse topice( care se aplică direct pe piele) pentru a-și curăța tenul și a trata acneea, după cum urmează:

  • Geluri cu 0,5-5% concentrație de acid salicilic o dată pe zi
  • Loțiuni cu 1-2% concentrație de acid salicilic de 1 până la 3 ori pe zi
  • Săpunuri cu 0,5-5% concentrare după cum este necesar

Dacă te confrunți cu acnee și ești fan al rutinei K-beauty, dorindu-ți un ten curat și fără cusur, află că industria frumuseții coreene are o gamă specială de produse care tratează această afecțiune și care au rezultate promițătoare. Dacă îți dorești să achiziționezi produse care să te ajute să scapi de acnee sau să prevină apariția acesteia, pe cosmetice-coreene.ro vei găsi ceea ce ai nevoie.

Acidul salicilic are efecte secundare?

Deși acidul salicilic este considerat sigur în general, poate provoca iritarea pielii la prima utilizare sau utilizat în exces. De asemenea, poate duce la uscăciunea tenului și la o producție exagerată de sebum de către celulele pielii care încearcă să combată aceste efecte, de unde va rezulta un cerc vicios pentru apariția și întreținerea acneei. De aceea este important să folosești produsele care au în componență acest acid cu prudență și doar după recomandări.

Alte potențiale reacții adverse includ:

  • furnicături sau înțepături ale pielii
  • mâncărime
  • descuamarea pielii
  • urticarie

Utilizarea acidului salicilic în timpul sarcinii sau alăptării

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi ne informează că acidul salicilic aplicat local este sigur de utilizat în timpul sarcinii sau alăptării.

În concluzie

Deși nu există un remediu complet pentru acnee, s-a demonstrat că acidul salicilic ajută la combaterea și tratarea erupțiilor pentru mulți oameni.

Cu toate acestea, dacă te confrunți cu o acnee persistentă care nu se remite sau nu prezintă îmbunătățiri după utilizarea produselor obținute fără prescripție medicală, ar fi bine să ceri un consult la medicul dermatolog pentru a nu înrăutăți și mai tare situația.

0 Shares
You May Also Like