Cum au aparut lingurile si de ce sunt atat de speciale azi?

0 Shares
0
0
0

O lingura este o ustensila formata dintr-un vas de mica adancime (cunoscut si ca cap), oval sau rotund, la capatul unui maner. Un tip de tacamuri, mai ales ca parte a unui set, este folosit in principal pentru transferul alimentelor in gura.

Lingurile sunt, de asemenea, folosite in prepararea alimentelor pentru a masura, amesteca, amesteca si arunca ingredientele si pentru a servi alimentele. Lingurile de astazi sunt fabricate din metal (in special argint plat sau argintarie , placate sau solide), lemn, portelan sau plastic. Exista o mare varietate de linguri care sunt fabricate dintr-o varietate de materiale si de diferite culturi pentru multe utilizari si alimente diferite.

Lingura este formata dintr-un bol si un maner. Un maner in forma de bat subtire este adesea numit tulpina . Tulpina se poate termina intr-un varf ascutit sau poate fi incununata cu un buton , un buton decorativ.

Lingurile cu o varietate de forme de noduri descrise prin termeni colorati precum „ghinda”, „sfarsitul zvarsit” (ornament in spirala pe o minge), „capul de fecioara” (un bust), „punctul de diamant”, „ apostol” au fost deosebit de populare in Anglia in secolele XIV-XVII.  Acum le poti cumpara direct sub forma de set tacamuri.

Lingura in istorie

Exemplele pastrate de diferite forme de linguri folosite de egiptenii antici includ cele compuse din fildes , silex , ardezie si lemn, multe dintre ele sculptate cu simboluri religioase . In timpul civilizatiei neolitice Ozieri din Sardinia , oale si linguri de ceramica erau deja folosite. In China dinastiei Shang , lingurile erau facute din os.

Primele linguri de bronz din China au fost proiectate cu un varf ascutit si este posibil sa fi fost folosite si ca tacamuri . Lingurile grecilor siRomanii erau realizati in principal din bronz si argint, iar manerul ia de obicei forma unui varf sau a unei tulpini ascutite.  Exista multe exemple in Muzeul Britanic din care se pot constata formele diferitelor tipuri, punctele principale de diferenta gasindu-se in jonctiunea vasului cu manerul.

In lumea musulmana timpurie , lingurile erau folosite pentru a manca supa.  Lingurile medievale pentru uz casnic erau de obicei facute din corn de vaca sau din lemn , dar lingurile de alama , cositor si latten par sa fi fost comune in aproximativ secolul al XV-lea.  

Descrierile complete si inscrierile referitoare la lingurile de argint din inventarele gospodariilor regale si ale altor gospodarii indica valoarea si raritatea lor deosebita. Cea mai veche referinta engleza pare sa fie intr-un testament din 1259. In relatarile de garderoba ale lui Edward I pentru anul 1300 sunt mentionate cateva linguri de aur si argint marcate cu floare de lis , marca Paris.

Una dintre cele mai interesante linguri medievale este Lingura de incoronare folosita la ungerea suveranului englez si mai tarziu britanic ; acest obiect din secolul al XII-lea este cel mai vechi obiect supravietuitor din comoara regala britanica.

Seturile de linguri de apostol , populare ca cadouri de botez in vremurile Tudorilor , ale caror manere se termina in capete sau busturi ale apostolilor, sunt o forma deosebita de care se ataseaza interesul anticar.

Manerele englezesti anterioare se termina cu o ghinda , un buton simplu sau un diamant ; la sfarsitul secolului al XVI-lea devine obisnuita terminatia balustrada si pecetea , vasul fiind in forma de smochin . In timpul restaurarii, manerul devine lat si plat, castronul este lat si oval, iar terminatia este taiata in forma cunoscuta sub numele de picior din spate.

In primul sfert al secolului al XVIII-lea, castronul devine ingust si eliptic , cu o limba sau o coada de sobolan pe spate, iar manerul este intors in sus la capat. Forma moderna, cu varful vasului mai ingust decat baza si capatul rotunjit al manerului rasturnat in jos, a intrat in uz in jurul anului 1760.

Lingurile sunt folosite in principal pentru a consuma alimente lichide sau semi-lichide, cum ar fi supa , tocana sau inghetata , si articole solide foarte mici sau pudrate, care nu pot fi ridicate cu usurinta cu o furculita , cum ar fi orezul , zaharul , cerealele si mazarea verde .

In Asia de Sud-Est , lingurile sunt ustensilul principal folosit pentru a manca; furculitele sunt folosite pentru a impinge alimente, cum ar fi orezul, pe lingura, precum si utilizarea lor occidentala pentru perforarea alimentelor. Utilizarea unei linguri pentru taiere  este comuna in Filipine, dar a dus la masuri disciplinareimpotriva unui student care face acest lucru in Canada.

Lingurile sunt, de asemenea, utilizate pe scara larga in gatit si servire. La coacere, aluatul este de obicei suficient de subtire pentru a fi turnat sau scapat dintr-o lingura;  un amestec cu o astfel de consistenta este uneori numit „drop batter”.

Aluatul rulat aruncat dintr-o lingura intr-o foaie de prajituri poate fi transformat in prajituri de piatra si alte prajituri , in timp ce johnnycake poate fi preparat prin scaparea unor linguri de faina de porumb pe o gratar fierbinte unsa.

0 Shares
You May Also Like