Cum au loc înmormântările în Ardeal?

0 Shares
0
0
0

Înmormântările din regiunea Ardealului, situată în centrul României, respectă tradițiile și obiceiurile specifice zonei și variază în funcție de comunitatea și religia familiei decedatului. Iată o descriere generală a modului în care au loc înmormântările în Ardeal.

Cele mai importante momente ale unei înmormântări în Ardeal

 • Anunțarea decesului: După ce o persoană încetează din viață, familia anunță decesul celor apropiați și vecinilor. Anunțul se face în general prin intermediul persoanelor de încredere, care merg de la ușă în ușă pentru a informa comunitatea despre pierderea suferită.
 • Pregătirea decedatului: Corpul decedatului este pregătit pentru înmormântare. În funcție de tradiția și credința religioasă a familiei, acest lucru poate include îmbălsămare, spălare și îmbrăcarea în haine curate. De obicei, corpul decedatului este așezat într-un sicriu, iar acesta este amplasat în casa familiei sau în capela bisericii, unde rudele și prietenii se pot aduna pentru a-i aduce un ultim omagiu.
 • Slujba religioasă: Înainte de înmormântare, are loc o slujbă religioasă la biserică sau la capelă, condusă de preotul comunității. Această slujbă include rugăciuni, citiri din Scriptură și omagierea decedatului. Rudele și prietenii își iau rămas bun de la persoana decedată și se roagă pentru sufletul său.
 • Procesiunea funerară: După slujbă, are loc procesiunea funerară către cimitirul unde va fi îngropat decedatul. Cei apropiați și comunitatea se alătură în această procesiune, adesea purtând lumânări și plângând în semn de respect și doliu. Drumul către cimitir poate fi acompaniat de cântări religioase și de sunetele clopotelor bisericii.
 • Înmormântarea: La cimitir, sicriul este coborât în mormânt sau în cavou. Preotul oficiază o scurtă slujbă de comemorare și se roagă pentru sufletul decedatului. Rudele și prietenii aruncă pământ sau flori peste mormânt, simbolizând despărțirea și comemorarea persoanei dragi.
 • Prânzul de doliu: După înmormântare, este obișnuit ca familia să organizeze un prânz de doliu la domiciliu sau într-un local special. Acesta este un moment în care rudele și prietenii se reunesc pentru a oferi susținere și compasiune familiei îndoliate.

Este important de menționat că înmormântările din Ardeal pot varia în funcție de tradițiile locale, credința religioasă și preferințele familiei decedatului. Acestea sunt doar linii generale care reflectă tradițiile și obiceiurile comune din această regiune. Ideal ar fi să apelezi la o firmă care să te ajute, așa cum este http://www.funerare.ro/. Astfel, vei beneficia de tot ajutorul de care ai nevoie și de susținere din partea unei echipe de profesioniști, care vor fi mereu acolo pentru a-ți asigura tot suportul de care ai nevoie și care știu exact cum se gestioneaza ritualurile funerare pentru a decurge totul corect.

Tradiții și obiceiuri în Ardeal

Ardealul este o regiune bogată în tradiții și obiceiuri, care reflectă istoria și cultura sa distinctă. Iată câteva dintre tradițiile și obiceiurile specifice din Ardeal:

 • Portul tradițional: În Ardeal, se păstrează încă portul tradițional, care variază în funcție de zona și etnia specifică. Bărbații pot purta cămăși cu broderii și veste lungi, iar femeile pot îmbrăca ii (cămăși tradiționale) și fote (fuste). Culorile și modelele specifice pot indica zona de proveniență sau statutul social al persoanei.
 • Dansurile tradiționale: Dansurile tradiționale ardelenești sunt pline de energie și expresie. Hora, invârtita și alunelul sunt doar câteva exemple de dansuri populare din regiune. Aceste dansuri sunt adesea acompaniate de muzică tradițională, cu instrumente precum vioara, fluierul, cobza și tambalul.
 • Obiceiuri de nuntă: Nunțile tradiționale din Ardeal sunt pline de ritualuri și tradiții. Acestea includ “căsătoria cu steaguri”, unde mireasa și mirele se întâlnesc într-un loc special decorat cu steaguri, și “dăruirea miresei”, când mirele oferă miresei un dar de logodnă în fața familiilor lor.
 • Colinde și obiceiuri de iarnă: În perioada Crăciunului și a Anului Nou, în Ardeal se desfășoară tradiții și obiceiuri speciale. Colindatul este un obicei răspândit, iar grupuri de colindători merg din casă în casă cântând colinde și urări pentru noroc și prosperitate în noul an. De asemenea, în unele zone, se organizează “Plugul”, o reprezentație în care oamenii se îmbracă în costume speciale și simulează lucrul câmpului pentru a aduce rodnicie.
 • Obiceiuri de Paște: Paștele este sărbătorit în mod special în Ardeal, cu tradiții precum vopsirea ouălor în culori vii și participarea la slujbele religioase speciale din noaptea de Înviere. În dimineața de Paște, se întâlnesc vecinii și rudele pentru a schimba urări de “Hristos a înviat!” și “Adevărat a înviat!”, însoțite de obiceiuri de spargere a ouălor.
 • Festivaluri și târguri tradiționale: În Ardeal, există numeroase festivaluri și târguri tradiționale care celebrează cultura, gastronomia și meșteșugurile locale. Festivalul “Sărbătoarea Cireșelor” din Căprioara, Festivalul Berii din Blaj și Târgul de Sânziene de la Sibiu sunt doar câteva dintre evenimentele care adună oamenii pentru a se bucura de tradițiile și produsele locale.

Acestea sunt doar câteva exemple ale tradițiilor și obiceiurilor din Ardeal. Regiunea este bogată în diversitate culturală, iar fiecare zonă poate avea tradiții și obiceiuri specifice care o definesc și o diferențiază de celelalte.

0 Shares
You May Also Like