Cum functioneaza kinetoterapia?

0 Shares
0
0
0

Kinetoterapia este o disciplina paramedicala bazata pe diverse tehnici: masaj, miscari de gimnastica cu sau fara instrumente, fizioterapie etc. Acest profesionist din domeniul sanatatii lucreaza in stransa colaborare cu echipa medicala. Acestia lucreaza in spitale, clinici, camine de batrani si cabinete private si sunt implicati in toate etapele vietii.

Ce este kinetoterapia?

Kinetoterapeutul efectueaza, manual sau cu ajutorul unor instrumente, tratamente de reeducare si reabilitare care au ca scop conservarea, restaurarea sau completarea integritatii structurale si functionale a unei persoane care se confrunta cu o trauma, o boala sau un handicap.

Desi kinetoterapeutii trateaza afectiuni minore, cum ar fi durerile lombare, rigiditatea sau entorsele, ei trateaza, de asemenea, traumatismele rezultate in urma unor accidente sau consecintele imbatranirii. Domeniul de aplicare al kinetoterapiei este, prin urmare, foarte larg: patologii neurologice, traumatologie, boli reumatice, tulburari de echilibru, incontinenta urinara si fecala, oncologie, boli respiratorii, boli cardiovasculare, tulburari de deglutitie, reabilitare etc. Fizioterapeutul intervine la toate varstele in viata pacientilor. E bine de stiut!

Kinetoterapeutii se pot specializa in diverse domenii, cum ar fi sportul, reumatologia, kinetoterapia respiratorie si chiar kinetoterapia animalelor. Poti face inclusiv tratament facial kinetic.

Diferite forme de tehnici

Unele tratamente necesita asa-numitele mobilizari pasive. In acest caz, nu este necesara participarea pacientului. Intr-o alta dinamica a tratamentelor, fizioterapeutul poate cere pacientului sa efectueze anumite exercitii in timpul manipularilor. Acest lucru se numeste mobilizare activa.

In plus fata de aceste doua tipuri de tratament, fizioterapia ofera mobilizari cu suport de greutate. Acest tratament consta in utilizarea unei contragreutati pentru a exercita o forta controlata asupra zonei care urmeaza sa fie tratata. Tehnica este utilizata pe toate articulatiile corpului, de la regiunea cervicala pana la articulatia gleznei.

Fizioterapie, terapie prin masaj si kinesiologie

Deseori confundate, fizioterapia, masajul terapeutic si kinesiologia sunt trei abordari cu propriile caracteristici specifice pentru diferite probleme de sanatate. Fizioterapia foloseste masajul suedez si mobilizarea tactila. O serie de tratamente ajuta la recuperarea utilizarii corecte a partii corpului afectate de durere, spasme si rigiditate.

Terapia prin masaj, bazata tot pe aplicarea mainilor prin mai multe tehnici de masaj, are ca scop relaxarea. Ajuta la reducerea stresului si a anxietatii si, in unele cazuri, poate ameliora tensiunea si durerile usoare. Promoveaza un somn mai bun, imbunatatind in acelasi timp distributia energiei in tot corpul. Nu afecteaza articulatiile dureroase ale corpului, spre deosebire de fizioterapie.

Kinesiologia, pe de alta parte, sprijina corpul in toata biomecanica sa si pentru multe probleme generale de sanatate, cum ar fi in timpul unei perioade de pierdere semnificativa in greutate, fitness, reabilitare sau pentru persoanele cu limitari fizice legate de imbatranire. Ca si fizioterapia, kinesiologia este legata de schelet si de tot ceea ce este legat de acesta, cum ar fi tendoanele, muschii si articulatiile.

Care sunt obiectivele?

Obiectivul unui tratament de fizioterapie depinde de starea pacientului. Acesta poate fi:

  • Sa restabileasca capacitatile functionale ale pacientului sau capacitatea acestuia de a-si mobiliza corpul;
  • Mentinerea capacitatilor care s-ar fi putut deteriora din cauza unei patologii sau a unui accident;
  • Invatarea pacientului sa compenseze pierderea unei functii pentru a-si imbunatati calitatea vietii.

Diferenta intre kinetoterapie si fizioterapie?

Kinesiologia este stiinta activitatii fizice. Kinetoterapie foloseste principiile kinesiologiei pentru a ajuta pacientii sa-si atinga obiectivele de exercitiu sau sa se recupereze dupa leziuni. Elevii se intreaba „ce este kinetoterapie?” si „cu ce este diferit de terapia fizica?” trebuie sa stiti ca, desi atat kinetoterapie, cat si kinetoterapie au scopul de a ajuta oamenii sa-si imbunatateasca starea generala de bine, tehnicile folosite sunt adesea diferite.

Kinetoterapia aplica principiile exercitiilor pentru a ajuta pacientii sa-si imbunatateasca mobilitatea, forta si rezistenta, in timp ce kinetoterapie implica exercitii si alte tehnici, cum ar fi utilizarea ultrasunetelor, instrumentelor medicale si masajelor.

Un kinetoterapeut este un profesionist din domeniul sanatatii care foloseste exercitii si educatia miscarii pentru a ajuta pacientii, in timp ce un kinetoterapeut este un profesionist din domeniul sanatatii care foloseste terapie practica, exercitii, intinderi si multe altele pentru a ajuta pacientii.

Ambii profesionisti pot lucra cu pacienti care si-au pierdut mobilitatea si/sau forta in organism din cauza ranilor sau a bolilor. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari diferente dintre cele doua cariere este cerintele de educatie.

Kinetoterapeutii sau fiziologii exercitiului trebuie sa aiba cel putin o diploma de licenta in kinetoterapie, stiinta exercitiului fizic sau alt domeniu conex. De asemenea, sunt disponibile programe de licenta in stiinte (BS) in kinetoterapie sau o concentrare in domeniu si necesita, de obicei, aproximativ 1.000 de ore clinice de experienta practica.

Absolventii pot urma apoi acreditarea de kinetoterapeut inregistrat (RKT) al Asociatiei Americane de Kinetoterapie sau absolventii acestor programe de licenta pot urma alte certificari optionale pentru a demonstra competenta in domeniu, cum ar fi certificarea EPC (Exercise Physiologist Certified), fiziologul de exercitiu certificat ( EP-C), sau fiziologul clinic al exercitiului certificat (CEP).

Kinetoterapeutii, pe de alta parte, trebuie sa aiba o diploma de doctor in terapie fizica (DPT). Scoli de kinetoterapie sunt disponibile in toata tara, inclusiv scoli de kinetoterapie din New Jersey si scoli de kinetoterapie din Texas .

Aceste programe necesita rezidente de 1 an dupa finalizarea cursurilor si ajuta la pregatirea studentilor pentru a sustine examenul national de terapie fizica. Absolventii pot urma, de asemenea , programe de certificare in terapie fizica in diferite domenii de specializare.

0 Shares
You May Also Like