Cum se intretine corect gazonul?

0 Shares
0
0
0

Exista mai multe tipuri de masini de tuns gazon si fiecare se utilizeaza intr-un anumit mod. In acest articol va dam mai multe sfaturi despre cum ar trebui sa fie tuns gazonul.

Se tunde ori se coseste iarba? La ce inaltime trebuie taiata? Frunzele sunt greblate si resturile de iarba sunt eliminata, iar ingrasamintele chimice sunt adaugate treptat si gazonul frumos va avea nevoie si de ingrijire. Este important sa tundeti corect gazonul, lamele care nu sunt corect ascutite vor rani gazonul si va trebui sa stim si ce facem cu resturile dupa ce tundem gazonul.

Inaltimea optima de tundere este si ea prestabilita, scarificarea gazonului si aerisirea sau eliminarea unor uscaturi si conteaza si fertilizarea gazonului.

Tunsul gazonului este in mod sigur cea mai des intalnita activitate dintr-o gradina cu gazon. Tunderea destul de frecventa a gazonului ne ajuta sa ii formam acestuia radacini mai puternice si la aparitia unor lastari care in final duc la formarea covorului de iarba.

De asemenea, prin taierea frunezor se va pierde si o cantitate mare de substante nutritive care vor trebui inlocuite in mod constant. Astfel se vor explica cerintelede apa mari si de nutrienti pentru un gazon foarte bine ingrijit.

Lamele neascutite pot sa raneasca gazonul. Atunci cand este utilizata o coasa sau o secera pentru cositul ierbii faptul ca lamele sunt neascutite se vede imediat si asta nu se intampla si in cazul masinilor de tuns iarba unde firele de iarba ies mult mai scurte. De asemenea, lamele care sunt boante ori montate prost nu lasa in urma suprafetele netede si franjureaza fire sau chiar rup fire pe verticala. Suprafetele ranite sunt mult mai mari decat in mod normal iar firele de iarba se recupereaza mai greu.

Gazonul tuns cu cositoarea cu lamele tocite se poate usca si poate deveni maro. Cu toate acestea nu se vor forma pete uscate insa gazonul pare rar si nu mai este un verde proaspat. Cu aceiasi ocazie va creste si riscul de infectare pentru ca leziunile mari ce se vindeca foarte greu fac sa apara ciuperci. Din cauza lamelor neascutite gazonul se poate imbolnavi.

Ce trebuie sa facem cu resturile de gazon dupa ce il tundem? Indiferent daca sunt greblate sau stranse in sacul de la masina de tuns iarba ramane totusi aceeasi intrebare si anume ce trebuies a facem cu iarba care ramane. Se poate pune pe post de ingrasamant intre plantele existente in gradina de legume cu cateva conditii pentru ca celalte plante pot sa fie infestate cu melxi si straturile foarte groase de iara pot sa putrezeasca si pot produse insecte si un miros neplacut.

De asemenea aceste resturi pot sa fie utilizate fara problema pe post de mulci pentru arbusti si copaci insa restul poate sa fie adaugat la compost. Resturile de iarba vor putrezi usor si de aceea in momentul in care sunt puse la compost se amesteca si cu alte materiale ce lasa aerul sa treaca pentru a putea crea conditiile necesare formarii de compost. Pot sa fie adaugate si crengi sau vreascuri.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegeti o poarta automata?

BlogCum alegeti o poarta automata?

Portile de acces sunt extrem de importante pentru fiecare proprietate. De exemplu, in cazul resedintelor, portile le permit…