Cum Se Manifestă Anxietatea: Simptome și Semne Clasice

0 Shares
0
0
0

Anxietatea este o reacție normală a organismului la stres și la amenințări, însă atunci când devine persistentă și excesivă, poate deveni o tulburare de anxietate. Este important să recunoaștem cum se manifestă anxietatea pentru a putea căuta ajutorul potrivit și pentru a gestiona mai bine această problemă de sănătate mintală.

Simptome Fizice ale Anxietății:

Anxietatea poate provoca o serie de simptome fizice, care pot varia în intensitate de la ușoare la severe. Acestea includ:

 • Palpitații sau bătăi rapide ale inimii: Persoanele anxioase pot experimenta senzații puternice de palpitații sau bătăi rapide ale inimii, ceea ce poate declanșa panică.
 • Tensiune musculară: Anxietatea poate duce la contractarea musculaturii, ceea ce poate provoca dureri de cap, dureri musculare sau disconfort general.
 • Tremurături sau tremur: Persoanele cu anxietate pot experimenta tremurături ale mâinilor sau a altor părți ale corpului.
 • Transpirație excesivă: Anxietatea poate determina transpirație abundentă, inclusiv transpirația palmelor sau a axilelor.
 • Respirație dificilă: Respirația rapidă și dificilă este un simptom comun al anxietății, și poate duce la senzația de sufocare.

Simptome Cognitive și Emoționale ale Anxietății:

Anxietatea afectează, de asemenea, gândirea și starea de spirit. Simptomele cognitive și emoționale includ:

 • Gânduri neliniștite sau obsesive: Persoanele anxioase pot avea gânduri recurente și intruzive care le provoacă stres și îngrijorare.
 • Sentimente de frică sau panică: Anxietatea poate declanșa atacuri de panică, caracterizate prin senzația de moarte iminentă, transpirație excesivă și palpitații ale inimii.
 • Neliniște și tensiune: Persoanele cu anxietate pot experimenta o senzație constantă de neliniște, nervozitate sau teamă.
 • Dificultăți de concentrare: Anxietatea poate afecta concentrarea și abilitatea de a lua decizii, ceea ce poate duce la scăderea performanței la școală sau la locul de muncă.
 • Simptome de depersonalizare sau derealizare: Unele persoane cu anxietate pot avea senzația că sunt deconectate de realitate sau că trăiesc într-un vis.

Simptome Comportamentale ale Anxietății:

Anxietatea poate influența comportamentul unei persoane, determinându-o să evite anumite situații sau să dezvolte obiceiuri de evitare. Simptome comportamentale includ:

 • Evitarea situațiilor stresante: Persoanele anxioase pot începe să evite locuri sau situații care le provoacă anxietate, ceea ce poate duce la izolare socială și restricționarea vieții lor.
 • Ruminație sau repetarea unor acțiuni: Unele persoane pot deveni obsedate de evitarea evenimentelor neplăcute și pot rumina în mod constant asupra lor.
 • Reacții de evitare: Anxietatea poate determina reacții de evitare, cum ar fi izbucniri de nervi sau chiar agresiune în anumite situații.
 • Compulsii sau ritualuri: Anxietatea poate duce la dezvoltarea de compulsii sau ritualuri, precum verificarea constantă a ușii sau spălarea obsesivă a mâinilor.

Este important să recunoaștem că anxietatea poate afecta pe toată lumea într-un mod diferit, iar simptomele pot varia. Dacă te confrunți cu simptome de anxietate care îți afectează calitatea vieții sau capacitatea de a funcționa în mod normal, este important să cauți ajutor de la un profesionist în sănătatea mintală, precum un psiholog sau un psihiatru. Acești specialiști pot oferi evaluare și tratament adecvat pentru anxietatea ta. Din fericire poți găsi oricând un terapeut aproape, fie că ești în București fie că te afli în altă parte.

Ce Sunt Atacurile de Panică: Simptome, Cauze și Tratament

Atacurile de panică sunt experiențe intense de frică și anxietate, însoțite de simptome fizice și cognitive puternice. Acestea pot fi înfricoșătoare și debilitante, dar înțelegerea lor este esențială pentru a le gestiona și a căuta ajutorul potrivit.

Ce Sunt Atacurile de Panică:

Un atac de panică este o perioadă scurtă, intensă, de anxietate sau frică extremă, care se dezvoltă brusc și poate dura de la câteva minute la aproximativ o oră. Aceste episoade pot apărea fără un avertisment evident și pot fi însoțite de o serie de simptome fizice și cognitive.

Simptome Fizice ale Atacurilor de Panică:

Atacurile de panică pot provoca o serie de simptome fizice, inclusiv:

 • Palpitații sau bătăi rapide ale inimii: Acest simptom este adesea resimțit ca o senzație de inimă care bate puternic sau neregulat.
 • Respirație rapidă și dificilă: Persoanele care trec prin atacuri de panică pot avea senzația că nu pot respira, ceea ce poate duce la hiperventilare.
 • Transpirație excesivă: Transpirația abundentă este frecventă în timpul unui atac de panică, cu senzația de umezeală sau sudoare rece.
 • Tremurături sau tremur: Mulți oameni experimentează tremurături ale mâinilor sau ale altor părți ale corpului.
 • Durere în piept: Unii pot simți o durere în piept, care poate fi confundată cu o problemă cardiacă.

Simptome Cognitive și Emoționale ale Atacurilor de Panică:

În timpul unui atac de panică, pot apărea și simptome cognitive și emoționale, cum ar fi:

 • Frică intensă sau teroare: Atacurile de panică sunt caracterizate prin frică extremă sau teroare, chiar dacă nu există o amenințare evidentă.
 • Gânduri catastrofale: Persoanele pot avea gânduri dezastruoase, precum teama de a muri sau de a pierde controlul.
 • Senzație de irealitate sau de deconectare de sine: Unii oameni pot experimenta senzații de deconectare de realitate sau de a se vedea pe sine în afara corpului lor.
 • Neliniște și disconfort general: Atacurile de panică pot duce la senzații intense de neliniște sau disconfort, precum agitație sau senzația de amorțeală.

Cauzele Atacurilor de Panică:

Cauzele atacurilor de panică pot fi complexe și variază de la persoană la persoană. Cu toate acestea, factorii care pot contribui la apariția lor includ:

 • Ereditate: Existența unui istoric familial de atacuri de panică poate crește riscul de a le dezvolta.
 • Stres și traume: Situațiile stresante sau traumele din trecut pot juca un rol în declanșarea atacurilor de panică.
 • Desechilibre chimice în creier: Modificări în nivelurile de neurotransmițători, cum ar fi serotonină și dopamină, pot influența apariția atacurilor de panică.

Tratamentul Atacurilor de Panică:

Tratamentul atacurilor de panică poate implica terapie, medicamente sau o combinație a ambelor. Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) este o opțiune eficientă pentru gestionarea atacurilor de panică. Aceasta ajută persoanele să identifice gândurile negative și comportamentele disfuncționale care contribuie la atacuri și să le înlocuiască cu gânduri și comportamente sănătoase.

Atacurile de panică sunt episoade intense de anxietate și frică, însoțite de simptome fizice și cognitive puternice. Este important să căutați ajutor profesionist dacă experimentați atacuri de panică pentru a învăța să le gestionați și pentru a identifica cauzele subiacente. Cu tratament adecvat și sprijin, mulți oameni pot să învețe să facă față atacurilor de panică și să își recâștige calitatea vieții.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…