Motivele ecologice pentru alegerea panourilor fotovoltaice

0 Shares
0
0
0

Pe langa motivele pur economice, multe persoane aleg sa instaleze un sistem fotovoltaic Mgmenergo si din motive ecologice. Utilizarea surselor regenerabile de energie le permite sa isi reduca semnificativ amprenta ecologica, diminuand emisiile de dioxid de carbon in atmosfera si consecintele asociate efectului de sera si incalzirii globale.

In plus, nefolosirea combustibililor fosili inseamna ca poate fi considerat, in toate scopurile, un mod de generare a energiei care este durabil pe termen lung, deoarece nu erodeaza stocul din ce in ce mai mic de resurse disponibile pe planeta. Instalarea unui sistem fotovoltaic ofera, de asemenea, o serie de avantaje: principalele pot fi evaluate din punct de vedere economic, energetic si de mediu.

Dupa cum s-a mentionat deja, instalarea acestui tip de sistem permite recuperarea investitiei facute in cativa ani, iar daca capacitatea de generare a energiei a sistemului depaseste nevoile celui care l-a instalat, este posibil sa se vanda surplusul de energie catre operatorul retelei electrice, obtinandu-se un profit direct prin vanzarea surplusului la retea.

Rationamentul arhitectural al fotovoltaicelor

Energia solara poate produce energie curata intr-un mod “difuz si distribuit” pe intreg teritoriul, fara a construi mega-centrale invazive pe baza de gaz si carbune. Acestea sunt avantajele generarii distribuite.

Un alt avantaj important este legat de posibilitatea de a alege cea mai buna solutie de instalare in functie de nevoile proprii, atat in ceea ce priveste puterea de productie, cat si amplasarea si structura sistemului. Sistemele fotovoltaice pot fi instalate pe teren sau pe acoperisuri, panourile solare pot fi integrate in structurile arhitecturale ale cladirilor sau chiar pe suprafetele de apa (prin intermediul unor module plutitoare specifice).

In acest fel, energia fotovoltaica poate exploata spatii altfel nefolosite intr-o maniera productiva si neinvaziva si, data fiind versatilitatea aplicarii tehnologiei, modulele fotovoltaice pot fi aplicate in diferite forme geometrice, optimizand acoperirea oricarui tip de suprafata. In mod evident, pentru a proteja terenurile agricole, consideram ca este prioritara utilizarea in primul rand a suprafetelor necultivabile.

Cand energia fotovoltaica da roade

Cele mai recente date tehnice si de piata ne ofera o imagine de ansamblu a situatiei actuale a energiei fotovoltaice in Romania. De-a lungul anilor, tehnologia unui sistem fotovoltaic Mgmenergo s-a imbunatatit semnificativ, crescand eficienta medie a modulelor de la 12 la 17%. Acest lucru inseamna ca panourile solare de astazi produc mai mult decat in trecut, oferind utilizatorului economii mai mari si reduceri de costuri mai scurte.

Chiar si invertoarele – dispozitivele care convertesc curentul continuu produs de panouri in curent alternativ – au acum o eficienta de 98%, ceea ce inseamna ca doar 2% din energia produsa de modulele fotovoltaice se pierde.

In paralel cu cresterea eficientei panourilor, in ultimii ani s-a inregistrat o scadere a preturilor panourilor in sine in diversele tari producatoare (Germania, Japonia, China, Asia), deoarece a scazut si costul de productie. Scaderea preturilor a fost cauzata partial si de incetarea stimulentelor (stimulente care, cel putin in Romania, au umflat preturile panourilor).

Potrivit datelor Agentiei Internationale pentru Energii Regenerabile, preturile au scazut chiar si cu 80% din 2009.

Informatii interesante despre puterea soarelui

Sera este o alta dezvoltare solara timpurie. Transformand lumina soarelui in caldura, serele fac posibila cresterea plantelor in afara sezonului si in climate care ar putea sa nu fie potrivite pentru ele. Una dintre cele mai vechi sere dateaza din anul 30 d.Hr. , chiar inainte ca sticla sa fie inventata.

Construita din foi translucide de mica, un mineral subtire, a fost construita pentru imparatul roman Tiberius , care dorea sa poata manca castraveti tot anul. Tehnica generala este aceeasi astazi, desi au existat multe imbunatatiri pentru a creste varietatea si a munte de culturi cultivate.

Odata ce alimentele sunt recoltate , energia solara poate fi folosita pentru a le gati. Primul aragaz cu cutie solara a fost construit in 1767 de Horace de Saussure , un fizician elvetian. A atins temperaturi de 87,8 grade Celsius (190 grade Fahrenheit) si a fost folosit pentru a gati fructe.

Astazi, exista multe tipuri diferite de aragaz solar care sunt folosite pentru gatit, uscare si pasteurizare, ceea ce incetineste cresterea microbilor din alimente. Deoarece nu folosesc combustibili fosili , sunt siguri, nu produc poluare si nu provoaca defrisari .

Aragazele solare sunt folosite in multe parti ale lumii in numar tot mai mare. Se estimeaza ca exista o jumatate de milion instalate doar in India. India are cele mai mari doua sisteme solare de gatit din lume, care pot pregati alimente pentru 25.000 de oameni zilnic.

Potrivit prim-ministrului indian Manmohan Singh , „ Din moment ce sursele de energie epuizabile din tara sunt limitate, este nevoie urgenta de a se concentra atentia asupra dezvoltarii surselor de energie regenerabila si a utilizarii tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic”.

In Nicaragua, un aragaz solar modificat este folosit pentru sterilizarea echipamentelor medicale din clinici, asigurand astfel economie de curent.

0 Shares
You May Also Like