Oamenii de stiinta cerceteaza daca extraterestrii sunt responsabili pentru misterul Kepler

0 Shares
0
0
0

Telescopul spatial Kepler a observat o stea cu caracteristici deosebite. Ca urmare a acestor caracteristici, unii oameni de stiinta doresc sa stabileasca daca anomaliile ar putea fi rezultatul unei civilizatii extraterestre.

Misiunea telescopului Kepler este accea de a supraveghea stelele, pentru a determina daca exista planete in jurul acestora. Asa cum s-a relatat si in cadrul multor jurnale de stiri, telescopul a gasit o multitudine de planete, mai multe planete decat majoritatea oamenilor s-ar fi gandit ca ar exista acolo. Mai mult decat atat, multe dintre aceste planete prezinta caracteristici care le transforma in candidatii ideali pentru posibila gazduire a vietii.

Una dintre modalitatile prin care telescopul este capabil sa determine daca o stea are o planeta o reprezinta detectarea diminuarii periodice a luminii stelei. Acest lucru indica, de obicei, faptul ca exista ceva care trece prin fata stelei si, in cazul in care acest lucru se intampla la un interval regulat, atunci este, probabil, vorba despre o planeta.

Acest lucru este similar cu modul in care Pamantul poate face un circuit complet in jurul Soarelui, din perspectiva unui observator aflat in spatiu.

Cu toate acestea, o stea anume, numita CCI 8462852 (KIC 8462852), prezinta un model de lumina mai ciudat decat orice alta stea observata de Kepler si indica, conform unui articol din The Atlantic, “o masa haotica si densa de materie care inconjoara steaua.”

Kepler a analizat peste 150.000 stele, dar CCI 8462852 este singura care prezinta acest tipar ciudat.

Modelul ciudat a fost descoperit de catre un grup de astronomi amatori, intitulat “Planet Hunters”. Grupul a luat nastere pentru a ajuta la examinarea cantitatii masive de date obtinute de Kepler.

In 2011, membrii grupului Planet Hunters au etichetat steaua CCI 8462852 drept “interesanta” si “bizara”. De atunci, Tabetha Boyajian, postdoctorand la Yale, care supravegheaza Planet Hunters, a cercetat mai atent si a postat recent un document cu privire la constatarile sale.

Boyajian a revizuit o serie de scenarii diferite cu privire la ce ar putea cauza ciudatul model de lumina. Studiul sau respinge toate aceste scenarii, cu exceptia unuia. Anume, posibilitatea ca o alta stea sa fi trecut prin apropierea stelei bizare si sa fi tarat dupa ea un roi de comete.

Aceasta explicatie ar fi o coincidenta rar intalnita, dar este posibila. Cu toate acestea, potrivit “The Atlantic”, Boyajian admite ca “recenta sa lucrare trateaza numai scenarii naturale, dar ca a luat in considerare si alte tipuri de scenarii.”

Jason Wright, astronom la Universitatea Penn State, cauta, de asemenea, scenarii alternative, inclusiv scenarii extraterestre. El lucreaza la publicarea unui articol despre aceasta teorie.

“Cand Boyajian mi-a aratat datele, am fost fascinat de cat de nebunesc arata totul”, a declarat Wright pentru The Atlantic. “Extraterestrii ar trebui sa fie mereu ultima ipoteza luata in considerare, insa aceasta structura arata ca un lucru pe care l-ar construi o civilizatie extraterestra”, explica acesta in continuare.

Cercetatorii au sugerat inainte ca modelele neobisnuite de lumina ale stelelor au capacitatea de a detecta nu numai planete ci si posibile structuri extraterestre avansate sau, asa cum le numeste The Atlantic, “artefacte tehnologice care orbiteaza alte stele”.

Wright spune ca ciudatele modele de lumina ale stelei CCI 8462852 sunt in concordanta cu un “roi de megastructuri”.

Wright si Boyajian planuiesc sa cerceteze in continuare CCI 8462852, pentru a-i dezlega misterul si pentru a determina daca acolo exista sau nu o civilizatie extraterestra. Cei doi au inceput o colaborare cu Andrew Siemion, directorul Centrului de Cercetare SETI (cautarea in cosmos a unor semnale ce ar putea proveni de la civilizatii extraterestre dezvoltate, inteligente) de la Universitatea din California, Berkeley.

Cei trei lucreaza la propunere pe baza careia sa indrepte un urias radiotelescop spre stea, pentru a vedea daca emite unde radio care prezinta tehnologii avansate.

Intre timp, noi, restul, visam cu ochii deschisi la colonii spatiale masive si la nave spatiale imense, care ii transporta pe locuitorii extraterestri dintr-un loc in altul.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…