Tipuri de ceasuri pe care sa le cumperi

0 Shares
0
0
0

Ceasul este un dispozitiv care permite masurarea timpului. Acest lucru poate fi folosit pentru a cunoaste ora exacta sau pentru a masura un anumit curs de timp. In functie de mecanismul lor de functionare si forma, exista diferite tipuri de ceasuri:

Toate tipurile de ceasuri care exista

Mai jos facem o lista cu tot felul de ceasuri care exista si au existat de-a lungul istoriei. Poti cumpara de exemplu un ceas Rolex.

Ceas analogic

Acestea indica timpul prin intermediul mainilor care indica ora, minutele si secundele, indicand spre numerele care se afla in jurul lor si merg de la 1 la 12. Acul care indica timpul este mai lat si mai scurt decat cel care arata  minutul, care este mai subtire si mai lunga. In cele din urma, al doilea ac, un ac care nu este intotdeauna prezent, este cel mai subtire dintre cele trei.

Ceas digital

Acest tip este indicat de numere digitale. Acestea indica ora, minutele si unele, chiar secundele si pot fi gasite in doua formate: 12 sau 24 de ore. In cele 12 ore se indica daca acestea sunt AM sau PM.

Ceas de mana

Aceste dispozitive dispun de o curea care se ajusteaza la latimea incheieturii mainii. Ele pot fi analogice, digitale sau ambele. Ele sunt, de asemenea, cel mai folosit tip de ceas astazi, deoarece au devenit celebre in primul razboi mondial printre soldati.

Ceas turn

Ele se caracterizeaza prin faptul ca au mecanisme grele si mari. Acestea sunt situate, dupa cum sugereaza si numele, in turnuri si clopotnita, astfel incat toti cetatenii sa stie timpul. Aceste ceasuri sunt conectate la clopote care indica orele si sferturile de ora prin diferite atingeri.

Ceas de salon

Acestea folosesc un motor de primavara din secolul al XIV-lea, deci inainte de aceasta nu au fost atat de folosite. Ele au diferite forme decorative, deoarece acestea sunt folosite ca ornament sau mobilier in camere importante.

Ceas de buzunar

A fost inventat in Franta in secolul al XV-lea, acest ceas datorita dimensiunilor sale mici pot fi transportate in buzunar, dupa cum sugereaza si numele. Ele au, de obicei, un lant pentru atasarea lor si trebuie sa fie lovite pentru a lucra. La inceput, ceasurile de buzunar aveau o forma cilindrica si din secolul al XVI-lea au dobandit o forma ovoiala la Nürnberg.

Ceas cuc

Acestea prezinta un gong si pendul. Semnul sau distinctiv este ca au o deschidere a unei pasari la fiecare jumatate de ora si emite un sunet similar cu onomatopeea “cucului”.

Ceasuri elvetiene: ce sunt si ce cerinte trebuie sa indeplineasca un model Swiss Made

Ceasurile elvetiene autentice trebuie sa poarte eticheta Swiss Made. Distinctia este atat de prestigioasa incat cumparatorii sunt dispusi sa plateasca pana la 50% in plus pentru acel mecanism de lux  pe care il are un ceas elvetian. Toata lumea stie ca un ceas elvetian este top.  Dar, in ciuda faptului ca guvernul elvetian a promovat variante de “made in Switzerland” inca din secolul al XIX-lea, tot ce straluceste nu este elvetian. Dar nu tot ce straluceste este veritabil.

Ultima revizuire a acestei etichete a avut loc la 1 ianuarie 2017, cand a intrat in vigoare un controversat regulament federal pentru a incerca sa defineasca mai bine limitele carora sunt ceasurile elvetiene (si sa includa pentru prima data ceasurile inteligente, care pana acum nu puteau opta pentru denumirea de origine). Limite privind, in primul rand, produce d’horlogerie si ébauches. Sau, ceea ce este acelasi lucru, la miscari: un ceas Swiss Made trebuie sa aiba intotdeauna o miscare elvetiana certificata.

Adica, interiorul mecanic trebuie  sa fie conceput si asamblat in Elvetia, b) sa aiba aprobarea si inspectia tarii respective si c) ca productia si materialele sale sunt elvetiene cel putin 60% din valoarea finala a ceasului (nu a fabricatiei) in ansamblu. 

Astfel, se poate importa sau externaliza 40% din piese si procesele lor fara a pierde conditia elvetiana. Elvetian? Jumatate si putin mai mult.

Ceasuri elvetiene care nu sunt swiss made (dar aproape)

Dar nu am terminat. Cu aceasta certificare in mana, producatorii pot opta pentru cateva etichete care nu sunt tocmai Swiss Made, dar aduc si prestigiu: Swiss Movement sau Swiss Quartz, de exemplu. Cu ei, brandurile pot exporta in liniste miscarea de baza (ébauche, care poate fi modificata in afara Elvetiei) si pot termina ceasul in alte tari.

Nu este la fel de limitat ca Apple in California, nici la fel de strict ca Made in THE USA (unde atat productia, cat si materialele trebuie sa treaca prin mainile americane), dar permite ca valoarea elvetienilor sa fie exploatata oficial.

Am spus ca miscarea este prima conditie, dar mai exista inca doua cerinte pentru a accesa Swiss Made: aceasta miscare trebuie sa fie incorporata in cutie chiar in Elvetia si, desigur, inspectia finala a setului trebuie sa fie efectuata si acolo.

0 Shares
You May Also Like