Ce este permisul de munca in Vietnam?

Ce este permisul de munca in Vietnam?

Persoanele care isi doreasca sa treaca pragul unei agentii de recrutare muncitori Asia, trebuie sa stie ca pentru a lucra in Vietnam, au nevoie de un permis de lucru, iar in urmatoarele randuri ale acestui articol vom discuta despre acest subiect.

Pentru a obtine permisul de munca in Vietnam, strainii trebuie sa aiba un contract de munca si un angajator care sa fie dispus sa aranjeze formalitatile pentru acestia. Acestea vor fi aplicate la Departamentul local al Muncii, Razboi Invalid si Afaceri Sociale din orasul lor.

In prezent, guvernul creaza reforme in vederea simplificarii cerintelor pentru obtinerea permiselor de munca si pentru a extinde scutirile. Ultima reforma implementata de catre guvern in acest sens a fost in luna aprilie a anului 2016.

Expatiatii expusi

Exista o lista importanta a expatilor scutiti, iar aici este explicatia in detaliu a cui este eligibil:

  • expatarii care au o diploma de licenta, cu cel putin trei ani de experienta in domeniul in care doresc sa lucreze. Acest lucru se aplica numai daca sunt in tara nu mai mult de 30 de zile la un moment dat si nu mai mult de un total de 90 de zile in un an.
  • expati transferati de compania lor, numai daca aceasta companie isi desfasoara activitatea intr-unul din aceste domenii: tehnologia informatiei, afaceri, educatie, distributie, constructii, sanatate, mediu, finante, transporturi, turism si divertisment. Expatii cu aceasta scutire pot ramane in tara pe toata durata permisului de munca.
  • profesorii care lucreaza in scolile internationale sub controlul ambasadelor straine. Daca lucreaza pentru scoli vietnameze, trebuie sa obtina permisiunea Ministerului Educatiei. Expatii cu aceasta scutire pot ramane si in tara pe toata durata permisului de munca.
  • stagiari care lucreaza in companii vietnameze, voluntari autorizati de la ONG-uri internationale si experti care sprijina implementarea proiectelor de asistenta oficiala pentru dezvoltare. Expatii cu aceasta scutire pot ramane si in tara pe toata durata permisului de munca.

De asemenea, angajatorul va trebui sa trimita documente Ministerului Muncii, Invalizilor de Razboi si Asistentei Sociale. Ministerul va confirma scutirea in termen de trei zile, iar aceasta scutire va fi valabila timp de doi ani.

Expatii care au nevoie de permis de munca

Orice alt strain care lucreaza in Vietnam va avea nevoie de permis. Acestea vor trebui sa-si trimita documentele catre Ministerul Muncii, Invalizilor de Razboi si Asistentei Sociale. Trebuie sa trimiteti urmatoarele documente ministerului cu cel putin doua saptamani inainte de inceperea angajarii, dar este foarte recomandat sa incepeti procedurile cu cateva luni inainte, daca este posibil:

  • dovada angajarii cu o companie straina care trimite personal la munca in Vietnam;
  • copie notariala a pasaportului;
  • cerere scrisa de angajator pentru obtinerea unui permis de munca pentru angajat;
  • un certificat medical, eliberat de agentii autorizate fie in strainatate, fie in Vietnam si valabil timp de 12 luni;
  • documente care sa va sustina calificarile de manager, executiv, profesionist sau lucrator tehnic;
  • cazier judiciar din tara de origine. Daca aveti resedinta in Vietnam de mai mult de 30 de zile, trebuie sa obtineti acest lucru doar de la autoritatile vietnameze;
  • doua fotografii color (dimensiune 4 cm x 6 cm, fundal alb, cu nerabdare, fara cap, fara ochelari colorati), realizate in ultimele sase luni.

Ministerul va raspunde in termen de sapte zile, iar acest permis de munca va fi valabil timp de doi ani.

Vietnam: piata locurilor de munca si securitatea sociala

O multime de oportunitati de angajare in import-export si servicii

Economia Vietnamului se bazeaza in mare parte pe exportul de marfuri, iar multi expatriati isi gasesc de lucru in aceasta industrie in plina expansiune. Daca sunteti in cautarea de a exporta produse vietnameze, sansele dvs. de a gasi munca acolo sunt destul de mari.

Ocuparea fortei de munca in sectorul serviciilor, in special in sectorul bancar si turism, este de asemenea disponibila cu usurinta. Cu toate acestea, calificarile inalte sunt o conditie prealabila si se pot dovedi a fi problematice.

Bariera lingvistica poate fi, de asemenea, o problema. In timp ce limba engleza se vorbeste pe scara larga in lumea afacerilor din Vietnam, este posibil ca unii parteneri de afaceri sa inteleaga doar vietnameza.

In trecut, multi straini care au plecat in Vietnam au gasit munca ca profesori de engleza. La urma urmei, locurile de munca in limba engleza sunt disponibile pe scara larga in Vietnam si platite cu generozitate. In timp ce, practic, oricine a putut sa invete in Vietnam, guvernul a pus in aplicare restrictii care impun scolilor de limbi sa verifice fondul inainte de a angaja profesori.

In ciuda acestor reguli mai stricte, profesorii calificati intr-o varietate de domenii sunt inca cautati. In cele din urma, ceea ce conteaza este ca esti creativ, persistent si dispus sa sari cateva obstacole.

Contributii la securitatea sociala: majoritatea expatilor sunt scutite

Contributiile la securitatea sociala din Vietnam sunt impartite in trei elemente: asigurari sociale, asigurari de sanatate si asigurari pentru somaj. Incepand cu 2016, numai elementul asigurarilor de sanatate este aplicabil expatilor si numai in anumite conditii:

  • Doar expatarii angajati in cadrul contractelor de munca vietnameze trebuie sa plateasca aceste contributii.
  • Expatii angajati de companii de peste mari fara contract local intre acestea si entitatea vietnameza nu trebuie sa plateasca acest element.
  • Astfel, expatarii mentionati anterior nu trebuie sa plateasca nicio contributie la asigurarile sociale in Vietnam.
  • In ceea ce priveste rata asigurarilor de sanatate, angajatorul trebuie sa plateasca 3%, in timp ce angajatul trebuie sa plateasca 1,5% din salariul sau.
Be Sociable, Share!

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.