Ce este un invertor?

0 Shares
0
0
0

Un invertor de pe Shopu.ro converteste tensiunea DC la o tensiune AC. In majoritatea cazurilor, tensiunea DC de intrare este de obicei mai mica, in timp ce tensiunea de iesire AC este egala cu tensiunea de alimentare a retelei fie de 120 volti, fie de 240 de volti in functie de tara.

Invertorul poate fi construit ca echipament independent pentru aplicatii precum energia solara sau poate functiona ca sursa de rezerva din bateriile care se incarca separat.

Cealalta configuratie este atunci cand face parte dintr-un circuit mai mare, cum ar fi o unitate de alimentare cu energie electrica sau un UPS. In acest caz, intrarea DC a invertorului provine de la reteaua de alimentare rectificata AC din alimentator, in timp ce este alimentata fie din AC-ul rectificat in UPS atunci cand este alimentat, cat si din baterii ori de cate ori exista o intrerupere a alimentarii.

Exista diferite tipuri de invertoare pe baza formei formei de unda de comutare. Acestea au diferite configuratii de circuit, eficienta, avantaje si dezavantaje.

Un invertor furnizeaza o tensiune de curent alternativ de la sursele de curent continuu si este util pentru alimentarea electronica si a echipamentelor electrice cu tensiunea nominala la retea. In plus, ele sunt utilizate pe scara larga in modurile de comutare a alimentarii cu energie electrica. Circuitele sunt clasificate in functie de tehnologia de comutare si tipul comutatorului, forma de unda, frecventa si forma de unda de iesire.

Functionarea de baza a invertorului

Circuitele de baza includ un oscilator, un circuit de comanda, un circuit de actionare pentru dispozitivele de alimentare, dispozitivele de comutare si un transformator.

Conversia dc la tensiunea alternanta se realizeaza prin transformarea energiei stocate in sursa de curent continuu, cum ar fi bateria sau de la o iesire a redresorului, intr-o tensiune alternativa. Acest lucru se face folosind dispozitive de comutare care sunt pornite si deconectate continuu si apoi intensificate cu ajutorul transformatorului. Desi exista unele configuratii care nu utilizeaza un transformator, acestea nu sunt utilizate pe scara larga.

Tensiunea de intrare DC este pornita si oprita de dispozitivele de alimentare, cum ar fi MOSFET-urile sau tranzistoarele de putere, si impulsurile alimentate pe partea primara a transformatorului. Tensiunea variabila in primar induce o tensiune alternativa la infasurarea secundara. De asemenea, transformatorul functioneaza ca un amplificator in care creste tensiunea de iesire la un raport determinat de raportul rotatiei. In majoritatea cazurilor, tensiunea de iesire este ridicata de la cele standard de 12 volti furnizate de baterii la 120 V sau 240 V AC.

Cele trei etape de iesire ale invertorului utilizate in mod obisnuit sunt: ​​un push-pull cu transformator central, o jumatate de punte push-pull sau o punte complet impingatoare. Pull-pull-ul cu robinet central este cel mai popular datorita simplitatii si rezultatelor garantate; cu toate acestea, utilizeaza un transformator mai greu si are o eficienta mai scazuta.

Aplicatii

Invertoarele sunt utilizate pentru o varietate de aplicatii care variaza de la adaptoare de masini mici la aplicatii de uz casnic sau de birou si sisteme mari de retea.

Aplicatiile invertoarelor:

  • Surse de alimentare neintreruptibile;
  • Ca invertoare independente;
  • In sistemele de energie solara;
  • Ca bloc de constructie a unei surse de alimentare comutate.
0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…