Cele mai importante strategii de citire

0 Shares
0
0
0

Sublinierea este o strategie de lectura care face posibila localizarea sau chiar identificarea elementelor importante ale unui text. Acest lucru te poate ajuta sa iti organizezi gandurile si sa iti gasesti drumul in jurul textului.

In functie de tipul de text, elementele importante de subliniat difera. Pentru a fi mai clar, poti folosi culori sau forme, cum ar fi un textmarker stabilo swing cool pastel. Fiecare persoana foloseste propria sa tehnica. Scopul nu este sa inveti o tehnica precisa, ci sa folosesti o tehnica practica si utila.

In fiecare tip de text, este important sa pui un asterisc (*) langa cuvintele pe care nu le intelegi sau nu esti sigur de definitie. Cauta aceste cuvinte intr-un dictionar si scrie o scurta definitie in margine, daca este necesar. Acest lucru te va ajuta mult sa intelegi mai bine mai tarziu.

Sublinierea in textul explicativ

Intr-un text explicativ, trebuie mai intai sa identifici elementele importante ale introducerii. Structura introducerii este compusa dintr-un subiect adus, un subiect pus si un subiect impartit. In aceasta parte a textului, subiectul propus este un element important de subliniat, deoarece prezinta subiectul textului, adica intrebarea care va fi clarificata in paragrafele urmatoare. Apoi aspectele sunt prezentate in tema impartita sau spre inceputul paragrafelor. Ar trebui sa le subliniezi, deoarece reprezinta ideile principale.

Sublinierea in text descriptiv

Deoarece structura textului descriptiv este foarte asemanatoare cu cea a textului explicativ, te poti referi la paragraful explicativ de mai sus pentru a sti ce sa subliniezi.

Sublinierea in textul argumentativ

Pentru textul argumentativ, este important sa subliniezi mai intai elementele introducerii. Mai tarziu va fi mai usor de inteles structura textului, deoarece introducerea poate fi interpretata ca un cuprins. In primul rand, subiectul propus este primul element de subliniat intr-un text argumentativ.

Aceasta enumera intr-un mod foarte clar si precis subiectul abordat in text. Elementul important de subliniat care vine imediat dupa subiectul propus este teza. Este usor de observat in introducere, deoarece demonstreaza daca autorul este pro sau impotriva subiectului.

CePentru a incheia cu introducerea, subiectul impartit prezinta toate argumentele textului. Poti sa le subliniezi direct in introducere sau sa le ai in vedere cand citesti paragrafele.

Sublinierea in text narativ

In primul rand, o parte importanta de subliniat intr-un text narativ este situatia initiala. Aceasta parte este ca si introducerea acestui tip de text. Prin urmare, prezinta elementele care vor pune povestea in context (unde, cand, ce si cine). Pentru a intelege pe deplin textul, este important sa subliniezi aceste elemente si sa le ai intotdeauna in vedere.

Apoi, declansatorul este o alta bucata de text de luat in considerare atunci cand utilizezi strategia de subliniere. Aici, cauti o rasturnare sau o actiune care sa-l conduca pe personaj la cautarea lui.

In plus, trebuie subliniate principalele actiuni ale textului, adica aventurile. Ele reprezinta chiar miezul povestii. Nu este necesar sa subliniezi propozitii intregi, ci cele mai importante elemente. Deoarece o poveste are mai multe aventuri, poti folosi o culoare diferita de cele folosite anterior pentru a distinge clar fiecare „sectiune” a textului.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…