De ce este bun un filtru de particule la motoarele diesel?

0 Shares
0
0
0

Cu ceva ani in urma autoturismele nu erau echipate cu filtre de particule. Pe masura ce tehnologia auto a evoluat au inceput sa apara motoare diesel extrem de fiabile care au fost dotate cu filtre de particule.

Astazi la modelele aparute in ultimii ani filtrele de particule au devenit deja echipate standard la absolut toate masinile diesel noi care se vand, dar de foarte multe ori acestea devin o problema extrem de mare si pot aduce costuri foarte ridicate pentru inlocuire in cazul unor probleme. Printr-o diagnoza auto se pot afla mai multe date.

Sunt oare acestea utile pentru un sofer sau sant mai mult o problema de care trebuie sa aveti mereu grija? Filtrele de particule au aparut la motoarele diesel in ultimii ani, ca si catalizatoarele de la motoarele pe benzina. Acestea sunt plasate pe traseul evacuarii pentru a retine particule daunatoare sanatatii. Acest lucru suna foarte bine, dar nu pentru foarte mult timp.

De ce spunem asta? Pentru ca cele mai multe autoturisme circula extrem de mult in traficul urban iar filtrul va ajunge sa se colmateze. Practic sistemul este construit pentru ca o asemenea problema sa poata fi evitata, injectia avand un mod de functionare special. Temperatura gazelor evacuate va creste foarte mult, asa incat filtrul va fi curatat si procesul se va repeta. Regenerarea filtrului de particule nu se va intampla de fiecare data in mod eficient si atunci se va aprinde un martor in bordul masinii.

Acest martor se va aprinde special pentru aceasta problema. In aceasta situatie este recomandat sa mergeti cu viteza constanta, in medie 60 km/h pentru 20-30 de kilometri, pana regenerarea va avea succes iar martorul din bord se va stinge. Pe hartie totul pare perfect, dar in realitate este mult mai greu de realizat, mai ales daca nu aveti unde sa faceti aceasta testare pentru a reusi evitarea service-ului.

Pentru a reusi singur acest lucru aveti nevoie in primul rand de autostrada pe care sa iesiti macar de cateva ori pe saptamana. Daca nu veti avea grija de acest aspect, filtrul se poate colmata definitiv, nemaiavand decat o singura solutie si anume inlocuirea acestuia. Bineinteles ca pretul schimbarii unui filtru de particule este foarte ridicat, putande ajunge fara probleme la peste 2000 de euro, asta in functie de marca si modelul autoturismului.

Alta solutie este ca acest filtru sa fie scos complet, autoturismul functionand in continuare fara acesta. Filtrul de particule trebuie intai demontat de pe masina iar apoi calculatorul masinii trebuie rescris, pentru ca defectiunea sa nu mai apara, pe computerul din bord.

In Romania exista firme care se ocupa de demontarea filtrului de particule. Masinile mai noi au inceput sa aibe tot mai putine probleme cu acest filtru de particule. Modelele mai vechi au reale probleme si exista foarte multi soferi care se plang de functionarea necorespunzatoare a filtrului.

Experienta dumneavoastra cu acest sistem poate fi foarte utila pentru ceilalti soferi. Daca ati avut probleme cu filtrul de particule puteti sa prezentati solutiile gasite si celorlalti soferi.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegeti o poarta automata?

BlogCum alegeti o poarta automata?

Portile de acces sunt extrem de importante pentru fiecare proprietate. De exemplu, in cazul resedintelor, portile le permit…
Cum alegeti o masina?

AutoCum alegeti o masina?

Indiferent ca vreti sa apelati la inchirieri autoturisme sau vreti sa va cumparati o masina trebuie sa determinati…