De ce sa urmezi o dieta vegana?

0 Shares
0
0
0

Dieta vegana consta in eliminarea tuturor alimentelor de origine animala: carne, peste, crustacee, dar si (spre deosebire de dieta vegetariana) ouale, lactate si miere. Se practica in principal din motive etice, de sanatate si ecologice. Prin definitie, dieta vegana este un mod de viata mai mult decat o dieta.

Principalele puncte ale dietei vegane:

  • Bazat pe o dieta integrala din legume
  • Interzicerea consumului de carne, peste, oua, lactate si produse apicole
  • Trebuie sa iei un supliment de vitamina B12
  • Dieta care respecta mediul inconjurator si bunastarea animalelor

Principiile principale ale unei diete vegane echilibrate

Dieta vegana merge putin mai departe decat dieta vegetariana. Intr-adevar, pe langa carne si peste, interzice consumul tuturor produselor rezultate din exploatarea animalelor: miere, produse lactate, gelatina etc. Pe langa dieta, veganismul interzice foarte des si utilizarea produselor de origine animala in cosmetica (lana, piele etc.).

Cum functioneaza dieta vegana?

Dieta vegana trebuie sa fie echilibrata si variata. In ciuda alimentelor interzise, ​​nevoile in diferiti nutrienti trebuie acoperite cu alimente vegetale inlocuitoare de buna calitate.

Vegan sau vegetarian: care sunt diferentele?

Acesti termeni apropiati pot fi usor confundati, dar sunt intr-adevar  tipologii distincte:

Vegetarienii consuma toate grupele de alimente, cu exceptia carnii, pestelui si fructelor de mare.

Veganii urmeaza o dieta vegana care, prin urmare, exclude toate alimentele de origine animala (inclusiv ouale, produsele lactate si mierea).

De asemenea, mai este o categorie care extinde aceasta filozofie la multe alegeri zilnice: nu folosesc matase, piele sau lana, nu iau medicamente cu excipienti de origine animala sau cosmetice care contin ingrediente derivate din exploatarea animalelor.

Originile dietei vegane

Inca din 1806, exista recomandari medicale care sfatuiesc reducerea consumului de oua si produse lactate. Cu toate acestea, abia in 1948 – odata cu descoperirea vitaminei B12 – veganismul a devenit o dieta mai raspandita in societate.

Cum te face dieta vegana sa slabesti?

Pierderea in greutate nu este scopul dietei vegane. Cu toate acestea, gatitul vegan necesita gatit acasa si evitarea tuturor produselor industriale si procesate. Procedand astfel, pierderea in greutate este relativ frecventa si naturala.

De exemplu, mananci o budinca vegana de ciocolata fara gluten, bio si eco, 50 gr, Agava si nu te simti vinovat ca ai mancat dulce.

Cat dureaza dieta vegana?

Deoarece dieta vegana este mai mult un stil de viata decat o dieta, nu exista o data de incheiere. Este un regim alimentar des urmat de-a lungul vietii din motive de sanatate, etica, ecologice etc.

Alimente permise intr-o dieta vegana echilibrata

Toate alimentele din regnul vegetal vor fi gasite pe farfuria vegana, inclusiv legumele, cerealele integrale, semintele si fructele oleaginoase, precum si derivatii acestora (laptele vegetal), uleiurile vegetale si fructele.

Alimente interzise in dieta vegana

In dieta vegana, carnea, pestele, ouale trebuie sa fie complet interzise. In plus, sunt interzise produsele lactate, untul, mierea si gelatina. Chiar daca fabricarea acestor produse nu necesita uciderea animalului, aceasta rezulta totusi din exploatarea lor.

Poti urma dieta vegana fara risc de deficienta?

Da, este cu totul posibil sa urmezi dieta vegana fara deficiente. Pentru a asigura acest lucru, vitamina B12 trebuie furnizata sub forma de supliment alimentar.

0 Shares
You May Also Like