De ce ti-e frica sa mori: Motivul real, stiintific pentru frica ta

0 Shares
0
0
0

“Cel mai infricosator lucru este moartea pentru ca este sfarsitul”, a spus Aristotel. Senzatia de  acest fel, este ceva natural. Iata de ce :

Cineva drag a  murit in timp ce se afla in strainatate ? Iata aici detalii: site-ul Repatriere Decedati!

Ti-e frica sa mori? Este rational sate temi demoarte? Exista un raspuns logic bazat pe dovezi? Unii psihologi sustin ca multi oameni sunt puternic motivati de acea anxietate ca propria lor viata se va sfarsi. Este corect sa se simta in acest fel? De unde vine aceasta teroare?

Gandul

Sa te gandesti la inmormantarea unei persoane apropiate sau la simplul gand ca se intampla poate fi un sentiment inconfortabil, dar atunci cand se transforma in atacuri de panica sau anxietate si iti afecteaza viata inseamna ca ai thanatofobie. Este normal?

Este inca adesea crezut ca a fi rational este incompatibil cu a fi emotional, dar a fi frica poate fi adesea destul de rezonabil. Imaginati-va ca exista un dezastru natural, este normal sa ne gandim la daune si la ceea ce poate fi sigur pentru el. Toate aceste comportamente pe care le avem inainte de moarte au o explicatie stiintifica, care este in creierul nostru.

Sfarsitul a venit

Suntem foarte complecsi. Creierul nostru este singurul cu capacitatea de abstractizare si asimilare ca exista un trecut, un prezent si un viitor incert. Desigur, exista si alte aspecte conexe care merita sa se teama, cum ar fi boala, dizabilitatea si suferinta persoanelor carora le pasa de tine. Datorita recunoasterii emotiilor, la nivelul nostru de constiinta de sine si frica, fiinta umana este singura care poate concepe moartea si poate pune diferite intrebari.

Niciun biolog, fizician sau chimist nu a aratat ca avem in noi o entitate invizibila care supravietuieste corpului fizic.

Sunt procesele materiale ale mintii mai degraba decat suflete supranaturale? Neurostiintele cognitive dezvolta experimente si teorii care sustin afirmatia ca identificarea minte-creier ofera o explicatie mai buna a abilitatilor oamenilor de a percepe, ratiunea, limbajul si chiar constiinta.

Daca capul nostru este compus numai din creier, atunci mintea nu trebuie sa experimenteze suferinta de niciun fel atunci cand organul nu mai functioneaza in momentul mortii.

Exista, de asemenea, mecanisme neurologice care ne obliga sa credem ca exista ceva dupa ce murim. Suntem fiinte narative si tindem sa inventam povesti care sa justifice comportamentul pe care il avem sau sa cautam raspunsuri.

Anxietate

Cercetatorii au inventat expresia “anxietatea mortii” pentru a desemna teama pe care o inspira.

 Este inca o problema la care marea majoritate a oamenilor prefera sa nu se gandeasca, desi stim ca este iremediabila.

Viata umana este foarte fragila: in fiecare zi, in medie, aproximativ o suta saizeci de mii de oameni mor. Nici stiinta nu ofera un raspuns care usureaza mult, deoarece majoritatea functiilor corporale pot fi explicate in termeni stiintifici; Mai mult decat atat, niciun biolog, fizician sau chimist nu a aratat ca posedam in noi o entitate invizibila care supravietuieste din corpul fizic.

Ce este scenescenta?

Aptitudinea celulelor pentru deteriorarea treptata si mortalitate inseamna ca celulele sunt condamnate in mod natural la pierderea stabila si pe termen lung a capacitatilor de viata, chiar si in ciuda reactiilor metabolice continue si a viabilitatii. In Regatul Unit, de exemplu, noua din zece din toate decesele care au loc zilnic sunt legate de senescenta, in timp ce in intreaga lume reprezinta doua treimi din 150.000 de decese care au loc zilnic.

Aproape toate animalele care supravietuiesc pericolelor externe ale functionarii lor biologice mor in cele din urma din cauza imbatranirii biologice , cunoscuta in stiintele vietii ca „senescenta”. Unele organisme experimenteaza o senescenta neglijabila , chiar manifestand nemurire biologica . Acestea includ meduzele Turritopsis dohrnii, hidra si planaria . Cauzele nenaturale ale mortii includ sinuciderea si pradarea .

Din toate cauzele, aproximativ 150.000 de oameni mor in intreaga lume in fiecare zi. Dintre acestia, doua treimi mor direct sau indirect din cauza senescentei, dar in tarile industrializate – precum Statele Unite, Regatul Unit si Germania – rata se apropie de 90% (adica, aproape noua din zece din toate decesele sunt legate de senescenta).

Moartea fiziologica este acum vazuta ca un proces, mai mult decat un eveniment: conditiile considerate candva indicative ale mortii sunt acum reversibile.  In cazul in care in acest proces este trasata o linie de demarcatie intre viata si moarte, depinde de factori dincolo de prezenta sau absenta semnelor vitale . In general, moartea clinica nu este nici necesara, nici suficienta pentru determinarea mortii legale . Un pacient cu inima si plamani care functioneaza determinati a fi in moarte cerebrala poate fi declarat legal mort fara sa apara deces clinic.

Crionica (din greaca κρύος „kryos-” care inseamna „rece de gheata”) este conservarea la temperatura scazuta a animalelor si a oamenilor care nu pot fi sustinute de medicina contemporana, cu speranta ca vindecarea si resuscitarea pot fi posibile in viitor.

Crioconservarea oamenilor sau a animalelor mari nu este reversibila cu tehnologia actuala. Ratiunea declarata pentru crionica este ca oamenii care sunt considerati morti conform definitiilor legale sau medicale actuale ar putea sa nu fie neaparat morti in conformitate cu definitia teoretica informationala mai stricta a mortii.

0 Shares
You May Also Like