Mulcire, ce este si cum sa o faci?

0 Shares
0
0
0

Buruieni si radacini: ce este mulcirea si cum se face, visit website pentru a afla mult mai multe. Mulcirea este o practica agronomica prin care este posibil sa se previna cresterea buruienilor si, in acelasi timp, sa se izoleze radacinile de temperaturile scazute si sa se previna evaporarea prea rapida a apei din sol in lunile de vara.

Este pe cat de utila, pe atat de simpla si este folosita atat in gradinarit, cat si in agricultura. Dar cum se face mulcirea? Iata cateva sfaturi despre cum sa o faceti corect.

Ce este mulcirea?

Mulcirea este una dintre cele mai comune, utile si simple practici pe care trebuie sa le punem in aplicare pentru ca plantele sa se dezvolte cat mai bine, atat in gradina, cat si in gradina de legume. Mulcirea inseamna acoperirea solului liber din jurul culturilor cu materiale naturale sau din plastic.

In acest fel, nu se permite ca lumina sa ajunga in sol si, astfel, se impiedica dezvoltarea buruienilor si mecanismele normale de concurenta intre acestea si speciile cultivate. Dar asta nu este tot, prin mulcire este posibila si conservarea rezervelor de apa din sol, deoarece, in absenta luminii, evaporarea apei din sol este redusa drastic, iar stratul de acoperire constituie o bariera fizica in calea dispersiei vaporilor.

Si in lunile reci?

Efectele benefice ale mulcirii pot fi observate chiar si atunci cand mercurul scade, mai ales daca se folosesc materiale naturale, cum ar fi frunzele uscate sau paiele.

In acest caz, invelisul actioneaza ca un izolator termic si mentine solul la o temperatura usor mai ridicata decat cea a aerului, ceea ce este benefic pentru sistemul radicular. In sfarsit, nu putem sa nu mentionam efectul benefic in caz de ploaie, deoarece mulcirea protejeaza solul de fenomenele de eroziune, rezultate in urma unor evenimente de o anumita intensitate sau frecventa, pe terenuri neacoperite de vegetatie.

Cum sa mulciti in mod eficient?

Pentru mulcire, folositi folii de polietilena sau materiale naturale; in gradinile de legume se recomanda paie, iar in gradina se foloseste scoarta de pin, care este pe cat de eficienta, pe atat de decorativa. Asezati materialul ales pe tot terenul, cultivat sau nu, lasand deoparte doar aleile.

Daca folositi folii de plastic opac, puteti alege sa le cumparati deja perforate si sa va adaptati la ele atunci cand plantati legume, sau puteti decide sa cumparati o folie care sa fie perforata in functie de necesitati.

Exista mai multe tipuri pe piata, cel mai frecvent utilizat fiind polietilena, care poate fi recuperata dupa incheierea ciclului de cultivare si reutilizata in anii urmatori, dar exista si altele din materiale biodegradabile (din amidon de porumb sau un amestec de celuloza si turba) care pot fi lasate pe camp.   

Daca, pe de alta parte, ati ales sa folositi material natural, intindeti-l pe sol pentru a crea un strat de aproximativ 5 cm inaltime. Desi acoperirea este mai putin uniforma decat in cazul foliei de plastic, veti obtine rezultatele dorite cu aceasta grosime.

Cum reactioneaza clorofila?

Toamna, ca parte a pregatirii lor pentru iarna, plantele de foioase nu mai produc clorofila. Ochii nostri sunt reglati pentru a distinge culorile schimbatoare ale plantelor, care ne ofera informatii cum ar fi cand fructele sunt coapte si cand incep sa se schimbe anotimpurile.

Culoarea verde a clorofilei este secundara importantei sale in natura ca fiind unul dintre cei mai folositori chelati. Canalizeaza energia luminii solare in energie chimica, transformand-o prin procesul de fotosinteza. In fotosinteza, clorofila absoarbe energie pentru a transforma dioxidul de carbon si apa in carbohidrati si oxigen.

Acesta este procesul care transforma energia solara intr-o forma care poate fi utilizata de plante si de animalele care le mananca, pentru a forma fundamentul lantului trofic. Clorofila este o molecula care capteaza lumina – si se numeste fotoreceptor.

Fotosinteza este reactia care are loc intre dioxidul de carbon si apa, catalizata de lumina soarelui, pentru a produce glucoza si un produs rezidual, oxigenul. Ecuatia chimica este urmatoarea:

Glucoza poate fi folosita imediat pentru a furniza energie pentru metabolism sau crestere, sau stocata pentru utilizare ulterioara, fiind transformata intr-un polimer de amidon. Oxigenul produs secundar este eliberat in aer si inspirat de plante si animale in timpul respiratiei. Plantele joaca un rol vital in reumplerea nivelului de oxigen din atmosfera.

In fotosinteza, electronii sunt transferati din apa in dioxid de carbon intr-un proces de reducere. Clorofila ajuta la acest proces prin captarea energiei solare. Cand clorofila absoarbe energie din lumina soarelui, un electron din molecula de clorofila este excitat de la o stare de energie inferioara la una superioara.

Electronul excitat este mai usor transferat catre o alta molecula. Urmeaza un lant de etape de transfer de electroni, care se termina atunci cand un electron este transferat la o molecula de dioxid de carbon. Molecula originala de clorofila este capabila sa accepte un nou electron de la o alta molecula.

Aceasta incheie un proces care a inceput cu indepartarea unui electron dintr-o molecula de apa. Reactia de oxidare-reducere dintre dioxidul de carbon si apa cunoscuta sub numele de fotosinteza se bazeaza pe ajutorul clorofilei.

0 Shares
You May Also Like