De ce este bine ca baietii si fetele sa mearga la gradinita?

0 Shares
0
0
0

Actiuni precum ridicarea mainii pentru a-si da cu parerea sau a cere, impartasirea si joaca cu alti copii, tolerarea frustrarii, asteptarea pasiunii, respectarea a ceea ce cred altii si oferirea de ajutor in unele activitati, pot fi extrem de simple, dar toate necesita o invatare pe care am obtinut-o cand eram mici si care va avea un impact pe tot parcursul vietii noastre de adult.

Baieti si fete

De-a lungul dezvoltarii lor, baietii si fetele au nevoi diferite. In primii doi ani de viata, aceste nevoi sunt legate in special de izolarea si reglarea emotionala pe care mama, tatal sau ingrijitorul le poate transmite in actiunile lor zilnice, completand gustul pentru explorare cu asigurarea securitatii emotionale de care copilul are nevoie pentru a iesi sa cunoasca lumea cu incredere.

Cunoastere

 Este acea iesire de a cunoaste restul lumii, care incepe cu frecventarea unei gradinite, care ne ingrijoreaza pe noi, mamele si tatii si ne intrebam despre oamenii pe care ii vor intalni, daca il vor trata bine si daca poate fi singur in acel moment,  fara noi. Adevarat, aceste ganduri exista la inceput, dar beneficiile sunt multiple in ceea ce priveste o gradinita.  Vezi detalii despre programe pe gradinita privata Equilibrum.ro.

Pe masura ce copiii cresc, ei isi extind spontan spatiul pentru cercetare si cunoastere. Mai ales de la varsta de 2 ani, joaca si explorarea vor deveni principalul mecanism de invatare, ajutand  la a extinde experientele si cunostintele, testarea, repetitiile, greselile si succesul. Tocmai acest proces declanseaza importanta completarii si imbunatatirii in alte spatii a invatarii care poate fi obtinuta acasa.

Creierul uman

Neurostiintele au aratat ca, desi creierul uman este plastic si invatam de-a lungul vietii, este mai ales in primii ani in care ferestrele de oportunitate ne permit sa captam mai multe informatii si sa dezvoltam decodare care va avea un impact chiar si asupra vietii noastre de adult.

De aici si importanta de a avea un spatiu adecvat pentru stimulare in diferite domenii (dezvoltarea limbajului, dezvoltarea socio-emotionala, matematica, artistica si vizuala), facand diferenta in dezvoltarea integrala a copiilor. Spatiul si activitatile generate in gradinita deschid copiilor nostri multiple posibilitati de cunoastere prezenta si viitoare.

La gradinita baietii si fetele nu numai ca invata sa traiasca cu ceilalti, ci mai ales sa le impartaseasca, o problema care, apropo, nu este usoara la 2 pana la 4 ani, cand incep sa-si reafirme identitatea si o pozitie in lume. Gradinita le permite sa-si dezvolte capacitatea de a trai cu ceilalti si de a-i respecta. Fara indoiala, o mare de invatare.

Experimentare -joaca- beneficii

Experimentarea si jocul care au loc in spatiul gradinitei le permit sa-si aprofundeze abordarile fata de un limbaj oral mai complex, extinzand vocabularul si abordand notiuni matematice si fizice care ulterior vor fi indispensabile pentru procese mai complexe si cheie pentru abilitatile necesare in scoala. Impactul frecventarii gradinitei poate fi vazut de la invatamantul de baza la invatamantul superior.

Cum sunt vazute gradinitele in diverse tari din lume?

In Afganistan , copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani merg la gradinite. Desi gradinitele din Afganistan nu fac parte din sistemul scolar, acestea sunt adesea conduse de guvern.

Programele de dezvoltare timpurie a copilariei au fost introduse pentru prima data in timpul ocupatiei sovietice odata cu infiintarea in 1980 a 27 de scoli prescolare urbane, sau kodakistan. Numarul de scoli prescolare a crescut constant in anii 1980, atingand varful in 1990, cu peste 270 in Afganistan. La apogeul sau, in tara erau 2.300 de profesori care ingrijeau peste 21.000 de copii.

Aceste facilitati au fost un fenomen urban, mai ales in Kabulsi au fost atasati scolilor, birourilor guvernamentale sau fabricilor. Pe baza modelului sovietic, aceste programe de dezvoltare timpurie au oferit ingrijire pentru gradinita, gradinita si gradinita pentru copiii de la 3 luni la 6 ani, sub conducerea Departamentului Muncii si Asistentei Sociale.

Marea majoritate a familiilor afgane nu au fost niciodata expuse acestui sistem, iar multe dintre aceste familii s-au opus acestor programe datorita credintei ca acesta diminueaza rolul central al familiei si inculca copiilor valori sovietice. Odata cu debutul razboiului civil dupa retragerea sovietica, numarul gradinitelor a scazut rapid. Pana in 1995, doar 88 de unitati functionale care deservesc 2.110 copii au supravietuit, iar restrictiile talibanilor privind angajarea femeilor au eliminat toate centrele ramase in zonele aflate sub controlul lor.

In 2007, existau aproximativ 260 de gradinite/centre prescolare care deservesc peste 25.000 de copii. Desi fiecare centru guvernamental trebuie sa aiba un centru pentru copilaria timpurie, in prezent, nicio politica guvernamentala nu se ocupa de copilaria timpurie si nicio institutie nu are nici responsabilitatea, nici capacitatea de a furniza astfel de servicii.

In fiecare stat al Australiei, gradinita (denumita frecvent ca kinder sau kindy ) inseamna ceva usor diferit. In Tasmania , New South Wales si Teritoriul Capitalei Australiane , este primul an de scoala primara. In Victoria , gradinita este o forma de gradinita si poate fi denumita interschimbabil ca gradinita sau gradinita. In Victoria si Tasmania, expresia pentru primul an de scoala primara se numeste Prep (prescurtare de la „pregatire”), care este urmata de Anul 1.

0 Shares
You May Also Like