Efectele supraponderabilitatii in viata de zi cu zi

0 Shares
0
0
0

Se spune ca fiecare dintre noi dispunem de greutatea ideala cu care organismul isi poate desfasura buna functionare.

De obicei, pentru fiecare problema, organismul nostru perfect trimite semnale prin simptome asociate cu diverse boli sau afectiuni.

Atunci cand ceva nu functioneaza in limitele normalului exista intotdeauna cauze cunoscute sau mai putin cunoscute dar care ajuta la diagnosticul si tratamentul unor afectiuni existente.

Probabil in aproape toate cazurile medicale un punct principal il constituie alimentatia.

In aceasta privinta, o problema foarte des intalnita a secolului nostru este supraponderabilitatea cu tendinte spre obezitate.

In general, o persoana supraponderala, se poate numi acea persoana care are indicele de masa corporala cu mult peste limita dar care inca nu a atins obezitatea. In unele cazuri nu este decat un pas pana la obezitate.

Cauza principala a supraponderabilitatii este alimentatia. Acesteia i se alatura sedentarismul si de la un moment dat starea psihica a persoanei in cauza.

Atunci cand o persoana cu greutate normala se ingrasa cateva kilograme din cauza unui tratament, sau in perioada sarcinii, ori din diverse alte motive, este foarte usor sa recurga la o dieta pentru a putea reveni la kilogramele initiale cu care se simte bine.

In cazul persoanelor supraponderale, aceasta tinta este uneori o cauza pierduta, pentru ca acestea vor reveni cu greu la kilogramele avute inainte de a se ingrasa.

Din acest motiv se pare ca apropae toate persoanele isi pierd speranta si atunci cand se ingrasa peste 20 de kilograme nu se mai pot opri. Lipsa vointei este asociata cu necesitatea psihologica de a manca, iar mancarea reprezinta in acest moment singura sursa de bucurie sau momentul unic pentru emotii pozitive.

Inca din copilarie unii au tendinta de a manca foarte mult, activitate indusa de parinti foarte grijulii care insista asupra portiilor de mancare sau meselor de peste zi.

Cu cat consumi mai multa mancare, cu atat stomacul se mareste, iar senzatia de foame persista sau senzatia de satietate este mai greu de atins. O data marita capacitatea stomacului, procesul devine uneori ireversibil si persoana in cauza va manca din ce in ce mai mult.

Pe langa starea psihica pe care o are persoana de la un moment dat, pot sa apara foarte multe afectiuni la nivelul intregului organism.

In primul rand isi fac aparitia o multitudine de boli care au drept cauze kilogramele in plus. Boli ale oaselor si articulatiior, apar datorita greutatii la care acestea sunt supuse.

In cadrul proceselor chimice care au loc la nivelul intregului organism, diabetul zaharat este o boala foarte des intalnita in randul persoanelor supraponderale.

Unele studii arata ca rata deceselor in cazul acestor persoane este marita datorita predispozitiei acestora la boli cardiovasculare.

Boala picioarelor, denumita Boala Blount apare in urma deformarii picioarelor datorita greutatii prea mari a corpului.

Uzura la care sunt supuse articulatiile poate degenera in artrita, o boala foarte dureroasa, de care din pacate sufera foarte multi tineri.

O data cu cresterea in greutate incep sa apara probleme respiratorii care afecteaza atat activitatea pe timpul zilei, cat si activitatea de somn, prin oprirea respiratiei ajung la apneea de somn, destul de periculoasa.

Atunci cand tensiunea arteriala creste, inima trebuie sa pompeze o cantitate marita de sange iar in cazzul persoanelor supraponderale inima si arterele nu vor mai functiona la capacitatea lor maxima, ajungandu – se la hipertensiune arteriala.

Din pacate si destul de grav este riscul infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral, in urma cresterii trigliceridelor si scaderii colesterolului HDL.

Din pacate tot in randul acestor persoane intalnim persoanele afectate de depresii.

Depresia apare in urma izolarii, datorate umnor motive lesne de inteles. Activitatea intregului organism este destul de incetinita si obisnuita cu sedentarismul. Persoanele supraponderale nu reusesc, mare parte, sa se integreze grupurilor sociale datorita look – ului lor, sau faptului ca fiind destul de grase considera ca nicio haina nu este potrivita. Se simt excluse din grup si prefera singuratatea. Singurul loc unde se regasesc este probabil in fata farfuriei care devine prietenul cel mai bun.

Este nevoie de multa ambitie si efort, precum si ajutor din exterior, pentru a adopta un stil de viata sanatos si a incepe un regim alimentar strict.

Atunci cand ajungi supraponderal este foarte greu sa iti doresti altceva decat mancare, de aceea ambitia trebuie sa fie de nestavilit.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…