Horn pentru centrala din inox, caramida sau ceramica?

0 Shares
0
0
0

Cand vine vorba de a alege un horn centrala pentru casa ta, poti avea la dispozitie o varietate de materiale din care sa alegi. Fiecare material are propriile sale avantaje, astfel incat alegerea potrivita poate fi dificila. In acest articol, vom examina trei dintre cele mai comune materiale utilizate pentru hornurile pentru centrala: caramida, inoxul si ceramica, pentru a te ajuta sa iei o decizie potrivita pentru casa ta.

Caramida este un material popular pentru un horn centrala datorita durabilitatii si rezistentei sale la caldura. Hornul pentru centrala din caramida este, de obicei, mai scump decat cel din alte materiale, dar poate dura mult timp daca este intretinut corespunzator.

Inoxul este un alt material popular pentru horn centrala datorita rezistentei sale la coroziune si la temperaturi ridicate. Hornurile pentru centrala din inox sunt, de obicei, mai usoare decat cele din caramida si pot fi mai usor de instalat.

Ceramica este un material durabil si rezistent la caldura, care este, de obicei, utilizat pentru hornurile de lux.

Nu uita ca, indiferent de materialul ales, hornul trebuie sa indeplineasca standardele de siguranta si sa fie instalat corect pentru a proteja casa ta impotriva pericolelor potentiale. Asigura-te ca alegi un horn de inalta calitate si ca il intretii corespunzator pentru a te asigura ca indeplineste aceste standarde.

De asemenea, nu uita sa tii cont de aspectul hornului pentru centrala si de cum se va potrivi cu designul si stilul casei tale. Alege un model care sa se potriveasca cu stilul tau si care sa adauge valoare estetica casei tale.

Nu uita sa tii cont de costul hornului pentru centrala si de bugetul tau. Alege un horn care se potriveste cu nevoile si cu bugetul tau, dar nu uita sa tii cont de calitatea si durabilitatea acestuia. Poate ca un horn mai scump poate fi o investitie mai rentabila pe termen lung, daca acesta este mai durabil si necesita mai putina intretinere.

In cele din urma, nu uita sa te informezi cu privire la regulile si regulamentele locale privind hornurile pentru centrala inainte de a lua o decizie. Anumite materiale sau stiluri pot fi interzise in anumite zone sau pot necesita aprobari speciale pentru a fi instalate. Asigura-te ca te conformezi tuturor regulilor si regulamentelor pentru a te asigura ca ai un horn pentru centrala legal si sigur.

Nu uita ca hornul pentru centrala nu este doar o piesa de design sau un element de decor. Este un element important al sigurantei casei tale si trebuie luat in serios. Asigura-te ca il intretii corespunzator si ca il verifici periodic pentru a te asigura ca functioneaza corect.

In concluzie, alegerea materialului potrivit pentru cosul de fum depinde de nevoile si preferintele tale. Daca doresti un cos de fum durabil si rezistent la caldura, caramida poate fi o alegere buna. Daca doresti un cos de fum usor si rezistent la coroziune, inoxul poate fi o optiune mai potrivita. Indiferent de materialul ales, este important sa te asiguri ca ai un cos de fum de inalta calitate care indeplineste standardele de siguranta si care poate proteja casa ta impotriva pericolelor potentiale.

Cum au aparut cosurile de fum?

Aproximativ in aceeasi perioada in care Franklin a inventat semineul din Pennsylvania, arhitectul francez Francois Cuvillies a construit o soba inchisa cu gauri pentru foc acoperite de placi perforate de fier. Soba Castrol sau ulterior „soba de tocana”, asa cum a fost numita inventia sa, a fost in multe privinte asemanatoare cu sobele de zidarie pe care societatile chineze le-au folosit de secole.

Aragazul de tocana isi avea radacinile in bucataria mediteraneana, unde mancarea era pregatita intr-un vas ridicat deasupra carbunelui.

In Europa, insa, trecerea de la arderea lemnului la arderea carbunelui cu funingine murdara de carbune care umple casa a facut ca rezolvarea problemei camerei pline de fum sa fie si mai importanta. Benjamin Thompson, cunoscut si sub numele de Contele Rumford, a abordat problema fumului de cos. Nascut in Massachusetts in 1753, Benjamin Thompson a fost de partea regalistilor in Razboiul Revolutionar.

Oportunist politic, care a schimbat partea ori de cate ori a descoperit ca ar fi de folos, Thompson era poate mai cunoscut pentru studiile sale despre natura caldurii. El a fost printre primii care au contestat ideea populara de atunci ca caldura este un fluid. In 1795 s-a intors in Anglia din Bavaria, unde fusese numit Contele Rumford, si s-a aplicat la Londra pentru rezolvarea problemelor practice asociate cu caldura.

Semineul Rumford a inlocuit zona de foc adanca folosita de multe pentru gatit cu una de mica adancime care reflecta caldura in camera. In loc de o structura mare de caramida care se extinde dincolo de peretele exterior al casei, hornul Rumford, dupa 1796, a putut fi incorporat in perete si a asigurat ca fumul a urcat pe horn, mai degraba decat sa se scurga in camera.

Aproximativ in acelasi timp, Rumford a inventat o gama de bucatarie pentru a elimina bucatariile fierbinti induse de folosirea unui focar deschis. Soba lui Rumford, construita din caramida, a inchis si a separat o serie de focuri, fiecare sub deschideri circulare, cu rame de fier.

Caldura fiecarui foc ar putea fi reglata de cantitatea de curent aspirata prin usa gropii de cenusa a sobei. Fumul era tras prin cosurile care duceau prin zidarie spre cos.

0 Shares
You May Also Like