La ce este bun polenul de albine?

0 Shares
0
0
0

Polenul de albine, in conformitate cu spusele specialistilor este alcatuit dintr-un amestec de nectar, saliva de albine si polen de plante.

Acest amestec se prinde de spatele picioruselor albinelor lucratoare, iar ulterior este  adus inapoi in stup de catre albine, dupa care acesta este colectat in celulele fagurilor, unde va sta la fermentat. Polenul poate sa provina de la diferite plante, chiar si de la hrisca si de la porumb, ceea ce inseamna ca poate avea o compozitie diferita, in funtie de regiunea geografica si sursa vegetala.

De-asemenea, trebuie facuta precizarea atunci cand discutam despre polen de albine, ca acesta este diferit de mierea de albine, de propolis sau de veninul de albine, insa la fel ca si cele mentionate anterior, si polenul se foloseste in apiterapie.

In continuare vom discuta despre polen si veti afla o multime de informatii importante, cu privire la polenul de albine, sau mai bine spus, cu privire la ceea ce este bun polenul de albine.

1. Profil nutritional impresionant cu mai mult de 250 de substante active

Polenul de albine are un profil nutritional impresionant. Contine peste 250 de substante biologic active, inclusiv proteine, carbohidrati, lipide, acizi grasi, vitamine, minerale, enzime si antioxidanti.

Granulele de polen de albine constau in aproximativ: 40% Glucide, 35% Proteine, 4 – 10% apa, 5% Grasimi si 5% alte substante. Aceasta din urma categorie include vitamine, minerale, antibiotice si antioxidanti. Cu toate acestea, continutul nutritional al polenului depinde de sursa plantei si de sezonul colectat.

De exemplu, studiile au aratat ca polenul de albine colectat de la plantele de pin are aproximativ 7% proteine, in timp ce polenul colectat din pachete de palmier curmal mai aproape de 35% proteine. In plus, este important de adus in discutie si faptul ca polenul de albine recoltat pe timp de primavara, are o compozitie de aminoacizi semnificativ diferita de polenul colectat in timpul verii.

2. Continutul ridicat de antioxidanti protejeaza impotriva radicalilor liberi si a bolilor cronice

Polenul de albine este incarcat cu o mare varietate de antioxidanti, printre care flavonoide, carotenoide, quercetina, kaempferol si glutation.

Important de mentionat este faptul ca acesti antioxidanti sunt deosebit de utili, in conditiile in care va protejeaza corpul impotriva moleculelor potential daunatoare numite radicali liberi. Deteriorarea radicalilor liberi este legata de boli cronice precum cancerul si diabetul de tip 2.

3. Va poate ajuta sa evitati bolile prin stimularea imunitatii si uciderea bacteriilor

Polenul de albine este foarte posibil sa va stimuleze sistemul imunitar, ajutandu-va sa evitati bolile si reactiile nedorite. In primul rand, cercetarile au dovedit faptul ca polenul poate reduce severitatea si debutul alergiilor.

In urma efectuarii unui studiu, s-a demonstrat faptul ca polenul de albine poate reduce semnificativ activarea mastocitelor. Mastocitele, atunci cand sunt activate, elibereaza substante chimice care declanseaza o reactie alergica.

De asemenea, trebuie sa aducem in discutie faptul ca mai multe studii cu eprubete au confirmat ca polenul de albine are proprietati antimicrobiene puternice.

S-a constatat ca extractul de polen de albine ucide bacteriile potential daunatoare, cum ar fi E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, precum si pe cele care provoaca infectii cu stafilococ.

4. Poate ajuta la vindecarea ranilor si sa previna infectiile

Polenul de albine are proprietati antiinflamatorii si antioxidante, care va pot ajuta corpul in vindecarea ranilor. De exemplu, cercetarile efectuate pe animale au constatat ca extractul de polen de albine a fost la fel de eficient in tratarea ranilor dobandite prin aruri, ca sulfadiazina de argint, care se foloseste de fiecare data in tratamentul arsurilor, si a cauzat mult mai putine efecte secundare.

Proprietatile antimicrobiene ale polenului de albine pot preveni, de asemenea, infectiile, un factor de risc major care poate compromite procesul de vindecare a zgarieturilor, taieturilor, abraziunilor si arsurilor.

5. Poate avea proprietati anticanceroase

Polenul de albine poate avea aplicatii pentru tratarea si prevenirea cancerelo , care apar atunci cand celulele prolifereaza anormal. Studiile cu eprubete au descoperit ca extractele de polen de albine sunt eficiente pentru a inhiba cresterea tumorii si a stimula apoptoza – moartea programata a celulelor – in cancerele de prostata, colon si leucemice

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…