Pasii realizarii a unei machete

0 Shares
0
0
0

Macheta de arhitectura reprezinta un foarte bun suport vizual, fiind calea cea mai potrivita de comunicare intre beneficiar si proiectant. Pe langa faptul ca veti sti cum va arata locuinta sau ansamblul rezidential sau orice altceva doriti sa construiti sau sa cumparati, machetele pot rezolva din timp eventualele probleme care ar putea sa apara in proiectare.

De aceea, este indicat sa fie facute machete ale constructiilor de orice tip, deoarece pot salva multe probleme ce ar putea sa apara pe parcurs. Se cunosc mai multe tipuri de machete: machete urbanism, machete diverse, machete rezidentiale, machete topografice, machete mixte sau machete pentru hale industriale.

Cand vorbim de scarile la care acestea se proiecteaza, avem urmatoarele “valori”: machete de 1:100, 1:50, 1:200, 1:500 sau 1:1000. Scara este aleasa in functie de tipul machetei: de urbanism, de detaliu, de ansamblu. In cazul in care va intrebati cum se realizeaza piesele si ce se foloseste pentru acestea, va spunem ca se utilizeaza tehnologia laser si cea macanica.

In felul acesta, se ajunge la un rezultat cu un grad ridicat de detaliere. Ce materiale se folosesc pentru machete? Dintre cele mai diverse: plexiglas, forex, lemn, carton, metal sau sticla. Depinde de fiecare client in parte ce alege. In cazul in care clientul are preferinte si in cazul alegerii culorilor, nimic mai simplu pentru proiectant.

Si textura materialelor poate fi aleasa de acesta. Acolo unde este cazul se vor folosi pentru crearea ambientului specific materiale si anturaje specific. Adica, acestea pot fi de la masinute, copaci, gazon pana la oameni, stalpi stradali sau bancute de parc. Pregatirea unei machete pentru print este o operatie care are nevoie de o atentie sporita din partea celui care o executa.

Cum se realizeaza editarea grafica

Editarea grafica a machetei se realizeaza in programele specializate de grafica: Corel Draw, Corel Photo Paint, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign. Cand vorbim de machete, acestea sunt alcatuite din text, grafica si imagini. La text, problema consta in alegerea tipului de font.

In cazul in care aveti un font special instalat pe calculatorul de acasa, acesta va poate crea probleme la print in cazul in care nu va fi trimis impreuna cu machete. Daca vorbim despre imagini, problema este data de rezolutie: aceasta ar trebui sa fie in jurul valorii de 300 dpi.

Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont se refera la spectrul de culoare avand in vedere ca, de cele mai multe ori, nu se face diferenta intre CMYK si RGB. Primul este standard pentru tipar si se folosesc patru culori. Spectrul Red Green Blue este cel folosit de monitoare.

O imagine creata RGB si ulterior transformata in CMYK va arata diferit de cea initiala, in sensul ca o culoare calda se poate transforma in una rece.

0 Shares
You May Also Like