Cristalul kunzite – o piatra pretioasa rara

0 Shares
0
0
0

Rozul a devenit una dintre cele mai populare culori de pietre pretioase. Cele mai multe pietre sunt transformate in margele din pietre semipretioase. Dar multe pietre roz, cum ar fi safirul si spinelul, pot fi gasite numai in dimensiuni mici, de obicei cantarind sub 2 carate.

Puteti gasi adesea turmalina roz in dimensiuni cu greutatea cuprinsa intre 5 si 10 carate, dar daca sunteti in cautarea pentru pietre pretioase roz foarte mari pentru un inel de cocktail sau un pandantiv, cea mai buna alegere este kunzitul.

Kunzitul este inca necunoscuta pentru multi cumparatori de pietre pretioase. Dar lumea pietrelor pretioase a inceput sa acorde atentie kunzitului cand au aflat despre un inel de kunzita de 47 de carate pe care presedintele american John F. Kennedy l-a cumparat pentru sotia sa, Jacqueline. El nu a avut niciodata sansa sa-i dea inelul inainte de moartea sa tragica in 1963. Inelul  s-a vandut pentru mai mult de 410.000 de dolari la licitatia lui Sotheby’s Estate facuta de Jacqueline Kennedy Onassis, in 1996.

Kunzita este roz-violeta palida pana la  tipul de lumina-violeta a spodumenului mineral. Este o piatra buna, tare (de la 6,5 ​​pana la 7,5 pe scara Mohs) cu un luciu vitros si o buna transparenta, deci este potrivita pentru toate tipurile de bijuterii. Este, de obicei, un roz foarte intens sau liliac, desi uneori vedem niste pietre foarte  saturate roz. Am descoperit, de asemenea, cateva piese interesante intr-un roz neobisnuit care batea in auriu.

Desi majoritatea kunzitelor de pe piata de astazi provin din Pakistan si Afganistan, piatra pretioasa a fost descoperita pentru prima data in SUA. A fost numita ca un tribut pentru George F. Kunz, legendarul mineralog american si cumparator pentru Tiffany & Co., care a descris prima data bijuteria in 1902. Interesant, forma verde a spodumenului a fost de asemenea descoperita pentru prima oara in SUA si a fost numita dupa alt american, WE Hide.

Kunzita este puternic colorata adica exista o variatie a intensitatii culorii cand un cristal kunzit este privit din directii diferite. In partea de sus si de jos a cristalului se dezvaluie cele mai adanci culori. Kunzita este o provocare la taiere pentru a ne asigura ca lumina trece prin bijuterie si maximizeaza culoarea dorita.

Kunzita poate fi gasita adesea in dimensiuni care cantaresc peste 20 de carate si, ocazional, vedem bucati de pana la 50 de carate. Cea mai mare parte a kunzitelor pe care le gasim sunt destul de curate si nu este neobisnuit sa gasim bucati mari care nu au nici o incluziune vizibila, nici macar sub marire la microscop.

In prima decada a secolului XX, au fost descoperite mai multe depozite de piatra pretioasa in Pala, California. Printre acestea se numara kunzita, soiul roz de spodumene si morganite, varietatea roz de berili care a fost descoperita pentru prima data in Madagascar.

Kunzita a fost numita dupa faimosul gemolog american, George Frederick Kunz, care a petrecut cea mai mare parte a carierei sale in calitate de gemolog sef la Tiffany & Co. Morganitul a fost numit in onoarea legendarului finantator si colectionar de bijuterii, J.P. Morgan. De fapt, a fost Kunz care a sugerat numirea berylului dupa Morgan, care a fost cel mai bun client Tiffany & Co.

Morganitul apartine aceleiasi familii de piatra pretioasa ca smaraldul, acvamarinul, berilul auriu si bixbita. Printre acesti berili, morganitul si bixbitul de culoare rosie sunt cele mai rare. De fapt bixbitul se gaseste numai in statul Utah din SUA. Morganitul nu este la fel de rar, dar inca este vazut ca o varietate rara.

0 Shares
You May Also Like