Recomandari pentru adiministrarea probioticelor

0 Shares
0
0
0

Probabil majoritatea dintre noi asociem consumul de probiotice doar in momentul in care ne este recomandat un tratament cu antibiotic.

Nimic gresit in acest sens, pentru ca este probabil ca unele persoane sa foloseasca un supliment probiotic doar in aceste cazuri.

Datorita faptului ca putina lume cunoaste efectele probioticelor, se pare ca in general sunt utilizate cu precadere in combinatie cu antibioticele.

Rolul probioticelor depaseste cu mult asocierea doar cu antibioticul.

Pentru a intelege aria larga de actiune a probioticelor probabil ar fi necesar sa intelegem in primul rand actiunea la nivelul mai multor parti ale organismului.

Facand anterior referire la consumul de antibiotic, rolul probioticului in acest caz este a proteja flora intestinala.

Luand in considerare ca probioticele sunt acele bacterii bune de care are nevoie organismul nostru pentru a functiona normal, este lesne de inteles ca acestea se pot administra si atunci cand nu se utilizeaza antibioticul.

Dereglarile la nivelul florei intestinale nu apar numai in prezenta administrarii de antibiotice.

Probabil exista multe persoane care se confrunta uneori cu stari de balonare, diaree, constipatie sau diverse afectiuni datorate sistemului imunitar scazut.

In acest sens probioticele ajuta la mentinerea unei stari generale bune si foarte bune a intregului organism, cu conditia insa sa fie administrate in mod corespunzator.

Dezechilibrele microbiomului pot cauza infectia cu Helicobater pylori sau pot duce la afectiuni precum obezitatea, cancerul ori diverse patologii autoimune.

Utilizarea probioticelor are asadar un spectru larg de utlizare.

Incepand de la administrarea in cadrul tratamentelor cu antibiotic, cea mai cunoscuta si pana in curele de slabire, probioticele si-au dovedit de fiecare data utilitatea.

Se pare ca unele probleme de tranzit intestinal pot fi ameliorate sau reduse cu ajutorul probioticelor, atat in cazul diareei cat si al constipatiei.

Sunt de asemenea utile in cazurile de chimioterapie si corticoterapie. Conform unui studiu, consumul de probiotice reduce considerabil episoadele de diaree induse de chimioterapie.

Aceasta are un efect secundar neplacut, si prezinta riscul pacientilor de a fi supusi la afectiuni grave cum ar fi scadere in greutate, malnutritie, indispozitie, oboseala sau dezechilibre hidro-electrolitice.

Probioticele sunt eficiente de asemenea in cresterea ratei de remisiune la pacientii care sufera de colita ulcerativa.

In cazul pacientilor cu sindromul intestinului iritabil s-a dovedit ca probioticele detin un rol promitator iar studiile de caz efectuate in acest sens au dovedit o semnificativa ameliorare a simptomatologiei pacientilor.

In cazul sugarilor, predispusi la enterocolita necrotizanta, probioticele scad riscul aparitiei acesteia si in unele cazuri chiar decesul datorat ei.

Efectele favorbaile ale probioticelor s-au dovedit si in cazul encefalopatiei hepatice, atat in preventia acesteia cat si in ameliorarea starii generale ale persoanelor deja afectate.

In cadrul tratamentului colitei ulcerative tratamentul cu probiotice a aratat ameliorarea atat clinica cat si endoscopica.

In cazul cancerului de colon foarte multi cercetatori au observat o relatie invers proportionala incidenta cancerului de colon sau chiar si de san si consumul de produse lactate care contin bifidobacterii si lactobacili.

In cazul intolerantei la lactoza, studiile de caz au demonstrat o mare imbunatatire a digestiei lactozei atunci cand s-a consumat iaurt proaspat.

Un rol foarte mare il au probioticele in ceea ce priveste crestrea sistemului imunitar.

Acest fapt a fost dovedit in urma multor studii, aducandu-se astfel dovezi de necontestat ca anumite tulpini producatoare de acid lactic sunt capabile sa moduleze atat raspunsurile imune naturale cat si cele dobandite.

In cazul prevenirii infectiilor sistemice, disfunctiile barierei intestinale poate favoriza translocarea precum si diseminarea unui numar de bacterii putandu-se ajunge la sepsis.

Fenomenul poate sa apara in unele afectiuni precum sepsisul postoperator, pancreatita acuta, forme de ciroza hepatica si insuficienta multipla de organ.

In acest sens probioticele se pare ca pot constitui o alternativa viabila la antibiotic in cazul prevenirii cu succes a infectiilor si complicatiilor postoperatorii.

Infectiile uro-genitale pot fi de asemenea prevenite sau combatute cu probiotice datorita faptului ca acestea pot coloniza mucoasa vaginala si pot totodata restaura flora vaginala, formand o bariera de protectie impotriva colonizarii de catre bacteriile patogene.

O serie de cercetari si experimente au putut confirma faptul ca probioticele au un rol important si in cazul obezitatii si astfel deschid noi drumuri in tratamentele diabetului zaharat si al sindromului metabolic.

Utilizarea probioticelor se pare ca poate sa cuprinda mai multe ramuri si astfel acestea isi dovedesc tot mai mult eficienta asupra organismului.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…