Stiati ca bolile respiratorii pot ucide?

0 Shares
0
0
0

Bolile respiratorii cronice (CRD) sunt boli ale cailor respiratorii si ale altor structuri ale plamanului. Unele dintre cele mai frecvente sunt bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC), astmul, bolile pulmonare profesionale si hipertensiunea pulmonara. Pe langa fumul de tutun, alti factori de risc includ poluarea aerului, substantele chimice profesionale si praful si infectiile respiratorii inferioare frecvente in timpul copilariei. CRD-urile nu pot fi vindecabile, cu toate acestea, diverse forme de tratament care ajuta la dilatarea pasajelor majore de aer si la imbunatatirea dificultatii de respiratie pot ajuta la controlul simptomelor si la cresterea calitatii vietii persoanelor cu boala.

Exista insa si situatii triste in care aceste boli respiratorii aduc moartea oamenilor. In urmatoarele randuri vom prezenta cateva dintre cele mai grave astfel de afectiuni, care pot provoca moartea.

Emfizem

Emfizemul este o boala respiratorie grava, care este o alta forma de BPOC. Cea mai frecventa cauza este fumatul. Cei care sufera de emfizem au probleme cu exhalarea aerului din plamani. Fumul de tigara dauneaza sacilor de aer din plamani pana la un punct in care nu se mai pot repara. Medicii spune ca aceasta boala a sistemului respirator duce cel mai frecvent la insuficienta respiratorie si la necesitatea de oxigen suplimentar pentru a satisface nevoile respiratorii. Emfizemul evolueaza lent de-a lungul anilor si nu exista o cura; cu toate acestea, cei care renunta la fumat sunt mai susceptibili sa vada evolutia bolii lent.

Cancer de plamani

Cu capacitatea de a se dezvolta in orice parte a plamanilor, acest cancer este dificil de detectat. Cel mai adesea, cancerul se dezvolta in partea principala a plamanilor in apropierea sacilor de aer. Mutatiile ADN din plamani determina inmultirea celulelor neregulate si creeaza o crestere necontrolata a celulelor anormale sau a unei tumori. Aceste tumori interfereaza cu functiile regulate ale plamanilor.

Departe si departe cel mai frecvent factor de risc pentru cancerul pulmonar este fumul de tigara. Alti factori de risc includ expunerea la radon, expunerea la locul de munca, incluzand vaporii de azbest si motorina, fumul de mana a doua, poluarea aerului si expunerea la radiatii de la scanari frecvente ale toracelui. Simptomele pot dura ani in care apar, dar includ lucruri precum tuse cronica, modificari ale vocii, sunete dure de respiratie si tuse de sange.

Efuzie pleurala

Efuzia pleurala este o colectie de lichid intre plaman si peretele toracic in ceea ce se numeste spatiul pleural. Lichidul se poate colecta din mai multe motive, inclusiv pneumonie, cancer sau insuficienta cardiaca congestiva. De obicei, pacientii observa simptome de crestere a disconfortului toracic si de respiratie.

Pneumonie

Pneumonia este o boala pulmonara obisnuita cauzata de o infectie in sacii de aer din plamani. Infectiile pot fi bacteriene, virale sau fungice. Majoritatea oamenilor se pot recupera in una pana la trei saptamani, dar pentru anumite persoane, pneumonia poate fi extrem de serioasa si poate pune viata in pericol. Nu putine au fost cazurile in care oamenii au murit datorita unei pneumonii.

Atat cei foarte tineri cat si cei foarte batrani sunt mai expusi riscului de pneumonie si complicatii asociate cu pneumonia. Pacientii pot fi din ce in ce mai sensibili la pneumonie, pe baza istoricului de fumat sau doar a starii lor imunitare generale. Daca sunt vulnerabili sau bolnavi, pot dezvolta pneumonie mai usor decat oamenii tineri, sanatosi, bine hraniti.

Simptomele, care includ tuse, febra, frisoane tremurande si dificultati de respiratie, pot varia de la usoare pana la severe. Cei care au varsta de peste 65 de ani trebuie sa se grijeasca foarte bine, pentru ca riscul de deces este mult mai mare pentru ei, in urma unei pneumonii.

Fibroza chistica / bronsiectazia

Fibroza chistica este o boala respiratorie genetica cauzata de o gena defecta care creeaza mucus gros si lipicios care infunda tuburile si caile de trecere. Acest mucus cauzeaza infectii pulmonare repetate si periculoase, precum si obstructii in pancreas care impiedica enzimele importante sa descompuna substantele nutritive pentru organism.

Simptomele fibrozei chistice includ pielea cu gust sarat, tuse cronica, infectii pulmonare frecvente si o rata de crestere slaba la copii. Bronsiectazia este o afectiune in care pacientii dezvolta tuburi bronsice dilatate anormal. Aceasta permite acumularea de mucus, provocand infectii ale tractului respirator, respiratie suieratoare si dificultati de respiratie. Exista si alte moduri in care bronsiectazia se dezvolta pe langa fibroza chistica, inclusiv alte infectii.

Asadar, acestea sunt cele mai periculoase infectii respiratorii care pot duce intr-un final la deces. Atunci cand oamenii isi pierd viata in urma unor asemenea afectiuni (si nu numai), familiile indoliate trebuie sa opteze pentru serviciile oferite de catre firmele de pompe funebre Sector 6.

Aceste firme se pot ocupa de imbalsamare decedati, dar si de cosmetizare decedati si imbracarea persoanelor decedate. Totodata, de la firmele de pompe funebre, familiile greu incercate pot cumpara si sicriele, crucea din lemn, lumanarile si tot ceea ce mai este necesar pentru inmormantare.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…