TPL auto: ce este si ce protectie ofera o polita RCA?

0 Shares
0
0
0

O polita RCA este o polita de asigurare obligatorie care acopera un vehicul, chiar daca acesta este parcat sau fara sofer, si acopera orice daune cauzate tertilor de catre acel vehicul. Find out more … citeste mai multe despre politele RCA pe linkul de la inceputul paragrafului.

Asigurarea de raspundere civila auto (RC Auto (prescurtare de la raspundere civila auto) este, de fapt, un contract de asigurare prin care o societate de asigurari deconteaza daunele materiale sau fizice provocate de masina asiguratului unor terte persoane in cazul unui accident.

Contractul prevede ca societatea de asigurare, contra unei prime platite periodic de catre titularul politei, se angajeaza sa plateasca despagubiri persoanei pagubite in limitele unui plafon, adica o suma maxima convenita la semnarea contractului.

Durata asigurarii de raspundere civila auto

Polita este valabila timp de un an, termen care incepe la miezul noptii din ziua in care se plateste prima. Dupa 12 luni, polita poate fi reinnoita la aceeasi companie sau se poate incheia un nou contract cu un alt asigurator. Pana in 2012, politele de raspundere civila auto beneficiau de asa-numita reinnoire tacita, adica de prelungirea automata a politei pentru anul urmator.

Decretul-lege nr. 179, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2013 (cunoscut si sub numele de Decretul de dezvoltare bis), a sanctionat eliminarea acestuia. Abolirea reinnoirii tacite a adus mai multe avantaje. Clientul nu mai trebuie sa trimita nicio notificare de reziliere a asigurarii de raspundere civila auto dupa anul de asigurare: in plus, are o mai mare libertate de a schimba compania, astfel incat sa aiba intotdeauna acces la cele mai bune tarife de asigurare de pe piata.

Reamintim ca abolirea reinnoirii tacite a dus la “ultraactivitatea” politei, adica o perioada de 15 zile, dupa cele 12 luni de valabilitate a contractului, in care polita vehiculului ramane activa. In timpul acestor zile (denumite si perioada de gratie), vehiculul poate continua sa circule, dar numai pe drumurile romane.

Prin urmare, orice pretentii cauzate de persoana asigurata va trebui sa fie despagubite de compania de asigurari a acesteia: in acelasi timp, politia nu va putea emite nicio sanctiune pentru lipsa de acoperire.

Cand nu acopera asigurarea auto daunele?

O circumstanta evidenta este atunci cand un vehicul ramane fara acoperire de asigurare dincolo de perioada de gratie, adica dupa a cincisprezecea zi de la expirarea contractului, situatie care determina incetarea tuturor obligatiilor asiguratorului. Acoperirea oferita de raspunderea civila auto nu acopera asa-numitele daune rau intentionate, provocate in mod voluntar de catre asigurat cu scopul, de exemplu, de a obtine un profit din evenimentul negativ.

In plus, daca un accident de masina are loc intre rude de pana la gradul al treilea, asigurarea acopera doar vatamarile corporale – o regula care se aplica si in cazul in care rudele coabiteaza sau sunt in intretinere. De asemenea, nu trebuie uitate actiunile in regres, in cadrul carora compania despagubeste in mod normal tertul prejudiciat pentru daunele suferite si apoi se razbuna pe partea vatamata asigurata. Un exemplu sunt daunele cauzate de conducerea sub influenta alcoolului sau a drogurilor si de confiscarea masinii.

Despre viteza la volan si problemele pe care le aduce

Dureaza doar o secunda pentru a provoca un accident de masina mortal, mai ales daca depasesti viteza. Daca intelegeti ramificatiile vitezei, puteti face ceea ce este potrivit pentru dvs. si pentru ceilalti: respectati regulile rutiere si acordati prioritate sigurantei oricand conduceti.

Sa nu uitam nici de implicatiile financiare ale acceleratiei. Daca accelerati, este posibil sa primiti o amenda de viteza, iar prima de asigurare poate creste, de asemenea. Pe de alta parte, daca respectati limita de viteza, puteti practica conducerea in siguranta si puteti evita amenzi si penalitati costisitoare.

Cat de periculoasa este viteza in timpul sofatului?

In 2020, aproximativ 29% din toate decesele din trafic au implicat cel putin un sofer care mergea cu viteza.

Intr-un accident de mare viteza, un vehicul de pasageri nu poate face fata fortei accidentului. Pe masura ce vitezele de impact sunt foarte mari, airbag-urile si centurile de siguranta nu functioneaza la fel de bine pentru a mentine pasagerii in siguranta.

Viteza influenteaza riscul de accidente si de accidentari in trei moduri de baza:

 • Pana cand soferul isi da seama ca trebuie sa reactioneze, s-au apropiat mai mult de pericol
 • Soferul trebuie sa franeze mai tare
 • Accidentul este mai greu

Adolescentii sunt mai predispusi decat soferii mai in varsta sa accelereze si sa permita drumuri mai scurte (distanta de la partea din fata a unui vehicul la partea din fata a urmatorului). 3

Daca un sofer isi dubleaza viteza – sa zicem de la 30 mph la 60 mph – distanta de franare nu devine de doua ori mai mare. Devine de patru ori mai departe. Calatorind cu 55 mph, va dura aproximativ 6 secunde pentru a opri vehiculul. Vehiculul va parcurge aproximativ 302 de picioare inainte de a se opri. Este mai mare decat lungimea unui teren de fotbal.

Distanta totala de oprire a vehiculului depinde de patru lucruri:

 • Timpul de perceptie al soferului
 • Timpul de reactie al soferului
 • Timpul de reactie al vehiculului soferului
 • Capacitatea de franare a vehiculului soferului
 • Cand un sofer depaseste viteza, altor soferi le este greu sa spuna cat de repede merg.
 • Depasirea vitezei pentru a tine pasul cu fluxul de trafic nu este legala si soferul poate fi in continuare penalizat.

Un sofer ar trebui sa ia in considerare conditiile drumului, vremea si designul drumului si sa incetineasca atunci cand acestea se schimba. Este mai usor sa pierzi tractiunea atunci cand deplasezi viteza in jurul unei curbe, iar centrul de greutate ridicat face mai usor sa te rasturnezi. Un sofer ar trebui sa incetineasca inainte de curbe.

 • Vorbeste intotdeauna pentru siguranta ta
 • Cu cat vehiculul merge mai repede, cu atat este mai greu sa te opresti.
 • Amintiti-va ca viteza poate fi periculoasa si poate costa bani.
 • Urmariti semnele de limita de viteza si informati soferul cand se schimba numarul.
 • Ajutati soferul sa caute pericole pe drum.
 • Pune intrebari despre conducere si cum se procedeaza. Acest lucru ii permite soferului sa stie ca dau exemplul.
 • Cunoasteti legea – Conducerea nesabuita este impotriva legii si este definita ca conducerea intr-un mod care arata ca nu va pasa de siguranta oamenilor sau a bunurilor.
0 Shares
You May Also Like