Aurul alb vs platina

0 Shares
0
0
0

De cele mai multe ori, persoanele cu o situatie financiara buna si carora le plac bijuteriile, atunci cand au nevoie de inele, bratari cercei sau alte bijuterii, stau putin pe ganduri pentru ca nu stiu daca sa aleaga de la casele de amanet bijuterii, bijuterii din aur sau bijuterii din platina. Vom discuta in continuare pe marginea acestui subiect si veti descoperi informatii pretioase atat despre aur, cat si despre platina.

Duritate vs maleabilitate

Doua proprietati ale metalelor care nu sunt bine intelese de industria bijuteriilor in ansamblu si consumatorii de bijuterii sunt duritatea si maleabilitatea. Mai simplu spus, duritatea se refera la rezistenta unui metal la zgarieturi si protejari. Un metal dur, la fel ca diamantul, cel mai greu material cunoscut, va fi rezistent la zgarieturi, in timp ce un metal moale se va zgaria usor.

Maleabilitatea se refera la cat de usor ii este unui metal sa se indoaie si sa se transforme in diferite forme, fara a se rupe. Un metal maleabil se va indoi usor, in timp ce un metal fragil nu se va indoi usor.

Desi poate fi adevarat ca platina este mai grea decat aurul in forma sa cea mai pura, aurul alb de 18kt este amestecat cu alte metale, cel mai frecvent paladiu, argint si cupru pentru a fi ingreunat. Astfel, aurul alb de 18kt este mai greu decat aliajele de platina, care sunt cel mai frecvent 95% platina. Pe de alta parte, platina este mai fragila decat aurul alb si este greu de indoit si ciocnit in forma.

Ceea ce inseamna duritatea si maleabilitatea aurului alb si a platinei in viata reala este ca un inel de platina va fi usor zgariat si protejat, dar va tine diamante si alte pietre pretioase mai sigur, deoarece platina este mai putin predispusa la indoire din cauza fragilitatii sale.

Densitatea si greutatea

Aliajele de platina sunt cu aproximativ 20% mai dense decat aurul alb. Aceasta are ca rezultat un inel care se simte mai substantial si, prin urmare, mai luxos, chiar daca poate fi foarte bine.

Pretul

In ceea ce priveste pretul, de precizat este faptul ca platina este mai scumpa decat aurul. Exista patru motive principale pentru acest lucru:

Platina este mai densa si, astfel, este nevoie de mai multa greutate materiala pentru a produce acelasi inel decat din aurul alb.

Aliajele de platina utilizate in bijuterii sunt mai pure. Deoarece majoritatea aliajelor de platina sunt 95% platina si aur alb 18kt este 75% aur, mai putin aur este necesar pentru a produce un inel din aur alb de 18kt.

Platina este mai dificil de lucrat si de multe ori are nevoie de un bijutier cu experienta pentru a produce cele mai potrivite bijuterii. Prin urmare, costul fortei de munca este cu aproximativ 20% mai mult decat cu aurul alb.

Platina nu poate fi reutilizata si re-topita ca aurul alb. Prin urmare, orice resturi si inregistrari trebuie trimise unui rafinator care este foarte scump.

Alergiile din aur alb

Unul dintre avantajele pe care le are platina, este acela ca este hipoalergenica. In ceea ce priveste aurul alb, in mod special cel de 18 kt, acesta era in trecut aliat cu nichelul, acesta fiind un metal mult mai ieftin decat paladiul. Este inca utilizat pe scara larga peste hotare si, astfel, unele persoane pot suferi de alergii la nichel la bijuteriile importate.

Culoarea

Unul dintre miturile despre aurul alb este ca este usor galben si, prin urmare, necesita mai multa intretinere, deoarece are nevoie de placare cu rodiu in fiecare an sau la fiecare doi ani. Din nou, aliajele pe baza de nichel au o probabilitate mai mare de a avea o tenta galbena, in timp ce aliajele pe baza de paladiu au o probabilitate mai mare de gri inchis in comparatie cu platina.

Platina pierde foarte putin in greutate in timpul uzurii de zi cu zi si, intr-adevar, in timpul lustruirii. Prin urmare, in teorie, un inel de platina va dura mult mai mult, fara a fi necesara inlocuirea benzii. Cu toate acestea, un inel bine facut, indiferent daca aurul alb sau platina ar trebui sa dureze generatii intregi.

Functionare

Aurul alb este mai des utilizat decat platina, ceea ce inseamna ca mai multi bijutieri pot redimensiona si repara bijuteriile din aur alb. In plus, temperatura mai mare de topire a platinei prezinta un risc pentru pietrele pretioase si diamantele care ar putea fi arse atunci cand reparati bijuteriile de platina.

Deoarece aurul este un activ si o investitie pe scara larga, aurul atat sub forma pura, cat si in aliaj este mult mai usor de vandut decat platina. In timp ce numerosi cumparatori de aur au aparut in ultimii ani, foarte putini dintre acestia cumpara platina.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…