Caracteristicile importante ale lemnului folosit la fabricarea mobilierului

0 Shares
0
0
0

Daca intentionati sa cumparati obiecte de mobilier pentru noua locuinta, sau daca pur si simplu considerati ca a sosit timpul sa renuntati la vechea mobila din casa pentru a alege mobila clasica din lemn, atunci cu siguranta trebuie sa parcurgeti alaturi de noi acest articol, pentru a afla care sunt cele mai importante caracteristici ale lemnului.

Caracteristicile lemnului

Duritate: Cea mai simpla modalitate de a descrie un lemn este sa spunem ca face parte din categoria lemnelor foioase (stejar, artar, nuc) sau rasinoase (brad, molid, pin), dar aceasta descriere poate fi inselatoare: nu toate foioasele sunt grele si nu toate rasinioasele sunt moi.

Clasificarea greu / moale este una botanica – foioasele sunt reprezentate de catre copacii infloriti; in timp ce rasinoasele sunt conifere. Desi majoritatea lemnelor de esenta tare sunt mai grele decat majoritatea lemnelor moi, exista exceptii.

In general, foioasele sunt mai valoroase decat rasinioasele, deoarece lemnul este mai rar. Dar acest lucru nu se intampla de fiecare data. Exista si lemne din categoria foioaselor care sunt de esenta tare, care concureaza in pret cu rasinoasele. O modalitate mai practica de identificare a lemnului este dupa boabele si culoarea sa.

Textura si culoare: Culoarea lemnului este diferita pentru fiecare specie. Lemnul tare are celule tubulare numite nave, vizibile ca pori in lemn. Daca celulele sunt mari, textura lemnului este usor bruta sau deschisa, ceea ce inseamna ca poate fi necesara umplerea suprafetei.

Daca celulele sunt mici, acest lucru inseamna ca textura este neteda. ceea ce face ca aceste lemne descrise ca fiind aproape granulate sa nu necesite umplere. Stejarul, nucul, frasinul, mahonul, lemnul de trandafir sunt toate lemne cu textura deschisa.

Fagul, mesteacanu;, artarul, ciresul, lemnul de satin si plopul sunt aproape granulate. Rasinile moi nu au celule vasculare, dar din toate scopurile practice, pot fi considerate inguste.

Cum sa evaluati lemnul

Cum incepeti sa identificati tipul de lemn utilizat pentru mobilierul dvs.? Acest lucru poate parea dificil la inceput, dar veti vedea ca este mai usor atunci cand castigati experienta. Cu practica, este posibil sa recunoasteti diverse tipuri de lemn prin miros si atingere, precum si prin culoare. Ar trebui sa va puneti cateva intrebari cheie:

Luati in considerare piesa de mobilier in sine. Cat de vechi este mobilierul si din ce stil de mobila face parte? Unele tipuri de mobilier sunt realizate cu lemn specific, iar majoritatea obiectelor de mobilier nou sunt facute cu lemn care nu este folosit pentru mobilier mai vechi.

Tineti cont de culoare. Desi culoarea poate varia considerabil de la copac la copac, tonul sau este destul de constant in cadrul unei specii; intensitatea culorii se poate schimba, dar nu si calitatea. Unele specii de lemn folosit la crearea mobilei au caracteristici de culoare foarte distinctive – de exemplu, plopul este singurul lemn cu o nuanta verde, iar lemnul de trandafir poate fi purpuriu inchis.

Ei bine, un alt amanunt foarte important pe care este important sa il aveti in vedere este acela ca se pot gasi pe piata obiecte de mobilier care sa fie create din combinatii de lemn. Acest tip de mobilier este mai ieftin, si necesita tratament special de refinisare.

0 Shares
You May Also Like
Cum alegeti o poarta automata?

BlogCum alegeti o poarta automata?

Portile de acces sunt extrem de importante pentru fiecare proprietate. De exemplu, in cazul resedintelor, portile le permit…