Ce este si ce rol are mamografia?

0 Shares
0
0
0

Mamografia este o procedura de screening deosebit de eficienta, dat fiind faptul ca prezinta imagini ale tesuturilor moi ale sanului. Se poate efectua o astfel de procedura cu scopul de a detecta intr-un stadiu incipient cancerul de san.

Se recomanda o procedura de mamografie Cluj 2021, dat fiind faptul ca poate sa detecteze cancerul de san intr-un stadiu incipient. Ce este si mai important de mentionat in legatura cu aceasta procedura, este ca se poate detecta cu pana la doi ani cancerul de san, inainte ca nodulul sa poata fi palpat.

United States Preventive Services Tasc Force (USPSTF) recomanda ca femeile care au varsta cuprinsa intre 50 si 74 de ani, sa urmeze o astfel de procedura de screening odata la doi ani.

De-asemenea, exista si alte organizatii medicale cum ar fi Societatea de Cancer, Colegiul American de Obstretica si Ginecologie sau Colegiul American de Radiologie, care le recomanda femeilor care se afla in acest interval de varsta, sa urmeze o mamografie in fiecare an.

In ceea ce priveste femeile care au varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani, trebuie mentionat ca beneficiile mamografiei pentru femeile care au un risc mediu la cancer de san, se afla intr-o continua dezbatere.

De exemplu, Societatea de Cancer, Colegiul American de Obstretica si Ginecologie si Colegiul American de Radiologie, recomanda ca femeile sa inceapa controalele de rutina incepand de la varsta de 40 de ani.

In schimb, United States Preventive Services Tasc Force (USPSTF) nu recomanda ca femeile sa inceapa de la aceasta varsta controalele de rutina. Cu toate acestea, daca fiica, sora sau mama unei femei a avut cancer la san, atunci este recomandat ca aceste mamografii sa fie efectuate inainte de 40 de ani.

In ceea ce priveste procedura, mamografia este un test rapid, care de obicei dureaza 30 de minute sau chiar mai putin timp, in functie de cate radiografii sunt necesare. Nu trebuie sa va faceti griji pentru ca examinarea nu este deloc dureroasa.

De mentionat este faptul ca radiografiile in sine nu dureaza mult (acestea dureaza doar cateva secunde), dar este nevoie de ceva timp pentru pozitionarea sanului si a corpului corect, pentru efectuarea fiecarei radiografii.

Este important de mentionat faptul ca rata de esec a mamografiei este cuprinsa intre 5% si 10%, insa in ceea ce priveste femeile care au tesut mamar dens (acestea sunt de obicei femeile care nu au ajuns la menopauza), data de esec a mamografiei poate fi chiar si de 30%.

Un amanunt important de precizat este acela ca la mamografie, se poate depista si ceva pentru care apoi sa fie necesare teste suplimentare. Cele mai multe dintre centrele de testare insa, vor efectua imagini diferite imediat, care vor fi mai mari in zona in cauza; sau vor face o ecografie pentru a evalua zona anormala.

Cele mai multe anomalii insa, care se descopera in timpul unei mamografii nu sunt caner. In unele cazuri ins, este posibil ca medicii sa solicite o biopsie a masei suspecte, astfel incat sa poata afla daca aceasta este maligna.

Cand medicul cere o asemenea biopsie, trebuie precizat ca celulee din zona suspecta a sanului vor fi prelevate cu un ac, dupa care vor fi intinse pe lama si trimise unui laborator pentru examinarea microscop.

Asadar, mamografia este o procedura de screening care se face cu scopul de a depista cancerul precoce de san. Este foarte importanta o astfel de procedura care, poate sa salveze vieti, si in foarte multe cazuri salveaza sanul femeii, pentru ca prin diagnosticarea timpurie a cancerului la san, acesta ste mult mai usor de tratat, si nu reprezinta un pericol mare pentru viata.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…