Ce este Standardul ISO 14001?

0 Shares
0
0
0

ISO 14001 este standardul international care specifica cerintele pentru un sistem eficient de management de mediu (EMS). Acesta ofera un cadru pe care o organizatie il poate urmari, mai degraba decat sa stabileasca cerinte de performanta ecologica.

Parte a familiei de standarde ISO 14000 privind managementul de mediu, ISO 14001 este un standard voluntar pe care organizatiile il pot certifica. Integrarea acestuia cu alte standarde ale sistemelor de management, cel mai frecvent ISO 9001, poate contribui in continuare la realizarea obiectivelor organizationale.

Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) defineste un sistem de management de mediu ca “parte a sistemului de management utilizat pentru gestionarea aspectelor de mediu, indeplinirea obligatiilor de conformitate si abordarea riscurilor si oportunitatilor”. Cadrul standardului ISO 14001 poate fi utilizat intr-un plan -do-check-act (PDCA), abordare a imbunatatirii continue.

REVIZUIREA ISO 14001: 2015

ISO 14001: 2015 ar trebui sa fie utilizat de orice organizatie care doreste sa infiinteze, sa imbunatateasca sau sa mentina un sistem de management de mediu in conformitate cu politica si cerintele sale de mediu stabilite. Cerintele standardului pot fi integrate in orice sistem de management de mediu, masura in care este determinata de mai multi factori, inclusiv industria organizatiei, politica de mediu, produsele si ofertele de servicii si locatia.

ISO 14001: 2015 este relevant pentru toate organizatiile, indiferent de dimensiune, locatie, sector sau industrie, motiv pentru care trebuie sa gasiti cat mai rapid o companie care sa va poata obtine aceasta certificare, si care sa va pregateasca o oferta pret iso 14001 cat mai atractiva.

CE SUBIECTE ACOPERA ISO 14001: 2015?

La cel mai inalt nivel, ISO 14001: 2015 acopera urmatoarele subiecte privind sistemele de management de mediu:

 • Contextul organizatiei;
 • Imbunatatire;
 • Operatie;
 • Evaluarea performantei;
 • Planificare;
 • Conducere;
 • Sustinere.

Altfel spus, acest standard ISO 14001 este alcatuit din elemente importante precum:

 • Revizuirea managementului;
 • Planificare;
 • Verificarea planului implementat si a actiunii de corectare;
 • Politica de mediu

Revizuire ISO 14001:2015

Revizuirea din 2015 a ISO 14001 introduce o serie de modificari fata de versiunile anterioare. Revizuirile ISO 14001: 2015 includ includerea unei structuri la nivel inalt, folosind definitii obligatorii si incorporarea cerintelor si clauzelor comune. In continuare vom vedea care sutnt cele mai importante 10 domenii de impact ale revizuirii ISO 14001:2015:

 1. Extinderea in ceea ce priveste acoperirea si domeniul de aplicare al EMS;
 2. Interactiunile necesare cu partile externe;
 3. Noi cerinte pentru implicarea in leadership;
 4. Cerinte de conformitate extinse;
 5. Necesitatea planificarii si controalelor bazate pe riscuri;
 6. Noile cerinte de documentare;
 7. Cerinte de control operational extinse;
 8. Modificari ale cerintelor de competenta si de constientizare;
 9. Impactul asupra programului de audit intern;
 10. Cresterea costurilor de certificare.

Asadar, in mare parte acestea sunt cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunosteti in legatura cu standardul ISO 14001, care va veni cu o serie importanta de beneficii pentru organizatia dvs.

Cel mai mare avantaj insa, este acela ca un certificat ISO 14001 va poate ajuta sa fiti vazuti cu alti ochi de catre clientii dvs., care cu siguranta vor avea o mai mare incredere in dvs. si in organizatia pe care o conduceti.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…