Ce sunt proteinele si cum iti ajuta organismul

0 Shares
0
0
0

Un lant liniar de resturi de aminoacizi se numeste polipeptida. O proteina contine cel putin o polipeptida lunga. Polipeptidele scurte, care contin mai putin de 20–30 de reziduuri, sunt rareori considerate proteine ​​si sunt numite in mod obisnuit peptide sau uneori oligopeptide. Resturile individuale de aminoacizi sunt legate intre ele prin legaturi peptidice si resturile de aminoacizi adiacente. Secventa resturilor de aminoacizi dintr-o proteina este definita de secventa unei gene, care este codificata in codul genetic. In general, codul genetic specifica 20 de aminoacizi standard; dar la anumite organisme codul genetic poate include selenocisteinasi — in anumite arhei — pirolizina. La scurt timp dupa sau chiar in timpul sintezei, reziduurile dintr-o proteina sunt adesea modificate chimic prin modificare post-translationala, care modifica proprietatile fizice si chimice, plierea, stabilitatea, activitatea si, in cele din urma, functia proteinelor. Unele proteine ​​au atasate grupari non-peptidice, care pot fi numite grupari protetice sau cofactori. Proteinele pot lucra, de asemenea, impreuna pentru a realiza o anumita functie si adesea se asociaza pentru a forma complexe de proteine ​​​​stabili.

Pentru a te asigura ca mananci suficiente proteine poti consuma o data pe zi si un baton bio fara gluten, Caju, RAW BITE.

Odata formate, proteinele exista doar pentru o anumita perioada si sunt apoi degradate si reciclate de masinile celulei prin procesul de turnover a proteinelor. Durata de viata a unei proteine ​​este masurata in termeni de timp de injumatatire si acopera o gama larga. Ele pot exista minute sau ani, cu o durata medie de viata de 1-2 zile in celulele mamiferelor. Proteinele anormale sau pliate gresit sunt degradate mai rapid fie din cauza ca sunt tintite pentru distrugere, fie din cauza instabile.

Ca si alte macromolecule biologice, cum ar fi polizaharidele si acizii nucleici, proteinele sunt parti esentiale ale organismelor si participa practic la fiecare proces din interiorul celulelor. Multe proteine ​​sunt enzime care catalizeaza reactiile biochimice si sunt vitale pentru metabolism. Proteinele au, de asemenea, functii structurale sau mecanice, cum ar fi actina si miozina in muschi si proteinele din citoschelet, care formeaza un sistem de schele care mentine forma celulelor. Alte proteine ​​sunt importante in semnalizarea celulelor, raspunsurile imune, aderenta celulara, si ciclul celular. La animale, proteinele sunt necesare in dieta pentru a furniza aminoacizii esentiali care nu pot fi sintetizati. Digestia descompune proteinele pentru uz metabolic.

Proteinele pot fi purificate din alte componente celulare folosind o varietate de tehnici cum ar fi ultracentrifugarea, precipitarea, electroforeza si cromatografia; aparitia ingineriei genetice a facut posibila o serie de metode pentru a facilita purificarea. Metodele utilizate in mod obisnuit pentru a studia structura si functia proteinelor includ imunohistochimia, mutageneza dirijata, cristalografia cu raze X, rezonanta magnetica nucleara si spectrometria de masa.

Majoritatea proteinelor constau din polimeri liniari formati din serii de pana la 20 de L -α- aminoacizi diferiti. Toti aminoacizii proteinogeni poseda caracteristici structurale comune, inclusiv un carbon α de care sunt legate o grupare amino , o grupare carboxil si o catena laterala variabila. Doar prolina difera de aceasta structura de baza, deoarece contine un inel neobisnuit la gruparea amina de la capatul N, care forteaza fragmentul amida CO-NH intr-o conformatie fixa. Lanturile laterale ale aminoacizilor standard, detaliate in lista de aminoacizi standard, au o mare varietate de structuri si proprietati chimice; este efectul combinat al tuturor lanturilor laterale de aminoacizi dintr-o proteina care determina in cele din urma structura sa tridimensionala si reactivitatea sa chimica.  Aminoacizii dintr-un lant polipeptidic sunt legati prin legaturi peptidice . Odata legat in lantul proteic, un aminoacid individual este numit reziduu, iar seria legati de atomi de carbon, azot si oxigen sunt cunoscute ca lantul principal sau coloana vertebrala a proteinei.

0 Shares
You May Also Like