Cum a aparut touchscreenul?

0 Shares
0
0
0

Toti cei care avem telefoane inteligente stim ce inseamna un touch screen telefon, insa cati dintre noi stim cum a aparut de fapt touch screenul?

E.A. Johnson de la Centrul de Radare Regal, Malvern si-a descris lucrarile facute pe ecranele tactile capacitive intr-un scurt articol publicat in 1965 si apoi a revenit mai complet cu fotografii si diagrame intr-un articol publicat in 1967.

Aplicarea tehnologiei tactile pentru controlul traficului aerian a fost descrisa intr-un articol publicat in 1968.  Frank Beck si Bent Stumpe, ingineri de la CERN, au dezvoltat un ecran tactil transparent la inceputul anilor 1970, bazandu-se pe lucrarea lui Stumpe facuta la o fabrica de televiziune la inceputul anilor ’60.

Apoi, produsul fabricat de CERN, a fost dat in uz in 1973. Un touchscreen rezistiv a fost dezvoltat si de inventatorul american George Samuel Hurst, care a primit de asemenea brevetul US # 3,911,215 pe 7 octombrie 1975.  Prima versiune a sa a fost produsa in 1982.

In 1972, un grup  de studenti si profesori de la Universitatea din Illinois a depus un brevet pentru un ecran optic touchscreen, care a devenit o parte standard a terminalului Magnavox Plato IV Student si au fost construite mai multe ecrane in scopul acesta.

Aceste ecrane tactile aveau o serie de senzori de pozitionare in infrarosu de 16 pe 16, fiecare fiind compus dintr-un LED aflat pe o margine a ecranului si un fototranzistor corespunzator pe cealalta margine, toate montate in fata unui panou monocrom de afisare cu plasma.

Acest aranjament poate detecta orice obiect opac de dimensiunea degetului in imediata apropiere a ecranului. Un ecran tactil similar a fost utilizat pe HP-150 incepand din 1983. Acesta a fost unul dintre cele mai vechi computere touchscreen comerciale din lume.  HP a montat transmitatoarele si receptoarele in infrarosu in jurul ramei unui tub de 9 inch Sony cu catod de raze (CRT).

In 1984, Fujitsu a lansat un touch pad pentru Micro 16, pentru a se ocupa de complexitatea caracterelor kanji, care au fost stocate sub forma de grafica. In 1985, Sega a lansat Terebi Oekaki, cunoscut si sub denumirea de Sega Graphic Board, pentru consola de jocuri video SG-1000 si computerul de acasa SC-3000.

Acesta a constat intr-un stilou din plastic si o placa din plastic cu o fereastra transparenta in care erau detectate apasarile facute de varful de stilou. Acesta a fost utilizat in principal pentru o aplicatie software de desen.  O tableta grafica a fost lansata pentru computerul Sega AI in 1986.

Dispozitivele de control-afisare sensibile la atingere (CDU) au fost evaluate prima data pentru puntile de zbor comerciale si pentru aeronave la inceputul anilor 1980.

Cercetarile initiale au aratat ca o interfata tactila ar reduce incarcatura din cabina pentru pilot, deoarece echipajul ar putea selecta puncte, functii si actiuni, mai degraba decat sa introduca latitudini, lungimi si coduri cu o tastatura.

O integrare eficienta a acestei tehnologii a fost menita sa ajute echipele de zbor sa mentina un nivel inalt de constientizare a tuturor aspectelor majore ale operatiunilor vehiculului, inclusiv traiectoria de zbor, functionarea diferitelor sisteme de pr aeronave si interactiunile umane de la un moment la altul.

0 Shares
You May Also Like