Tipuri de motoare electrice si caracteristici ale acestora

0 Shares
0
0
0

Un motor electric este un dispozitiv electromecanic, ce transforma energia electrica in energie mecanica. Transformarea in sens invers, a energiei mecanice in energie electrică, este realizată de un generator electric. Nu exista diferente de principiu semnificative intre cele doua tipuri de masini electrice, acelasi dispozitiv putand indeplini ambele roluri in situatii diferite.

Majoritatea motoarelor electrice functioneaza pe baza fortelor electromagnetice ce acționeaza asupra unui conductor parcurs de curent electric aflat in camp magnetic.

Braco M.E.S. este un magazin de motoare electrice care iti pune la dispozitie toate tipurile de motoare de care ai nevoie. Atunci cand iti alegi produsul trebuie sa ai in vedere urmatoarea clasa de caracteristici:

  • rigide – in cazul acestora, turatia este variabila – se mareste odata cu cresterea sarcinii motorului (un exemplu este motorul asincron, respectiv de curent continuu cu excitatie in derivatie).
  • elastice (moi) – aici turatia scade mult – odata cu cresterea cuplului rezistent la arbore (de exemplu la motoarele de curent continuu cu excitatie in serie);
  • absolut rigide (sincrone) – au o turatie care nu variaza odata cu incarcarea, acesta fiind riguros constanta in cazul in care frecventa tensiunii de alimentare nu se modifica (la motoarele sincrone).

Pentru o mai buna orientare iti prezint principalele tipuri de motoare electrice:

  1. Motoare electrice – monofazate

Motoarele electrice monofazate importate sunt de la furnizorii din Uniunea Europeana, la care cuplu de pornire este ridicat Mp/Mn = min 0.6, bobinaj este din material de calitate –  cupru ; in mod normal gasesti in stoc toata gama de produse – chiar si modele cu flansa mare sau flansa mica si talpi; turatiile standard sunt cuprinse intre  3000 rpm si 1500 rpm, se pot face si comenzi de motoare monofazate cu 1000rpm.

  1. Motoare electrice – cu frana

Exista motoare cu frana intre 0.18 – 30kW sau optional mai mari de atat si turatii  de 3000, 1500, 1000 sau chiar 750rpm. Alimentarea franelor se face la 400V. Acestea se poate face direct pe placa de borne a motorului, sau in alte cazuri, separat.

  1. Motoare electrice – cu doua turatii

Le este specific gabaritul de 132 cu carcasa de aluminiu si cele cu carcasa de fonta cu gabarit de 132.

  1. Motoare electrice – antiexplozive

Materialul carcaselor este din fonta, pot fi monofazate la 230 V sau trifazate, puterea acestora ajungand pana la 55 kW.

  1. Motoare electrice – speciale

In afara de gama de motoare oferite de tip standard, exista si o sectiune care trateaza specialitati , cele  care se pliaza pe diferite aplicatii, acestea nu se folosesc in uz general; caz in care motorul este mai vechi iar producatorul nu mai exista.

  1. Motoare electrice – curent continuu

Acest tip de motoare este comercializat in general in Italia, iar unde este necesar exista posibilitatea sa fie executate la diferite dimesiuni si performante, ca motoarele sa fie identice cu cele pe care trebuie sa le inlocuiesti.

De asemenea, daca esti interesat, BMES are o gama complexa de motoare electrice, furnizate cu succes in decursul anilor. Acceseaza adresa: Bmes.ro pentru mai multe informatii.

0 Shares
You May Also Like