Tipuri de reductoare si detalii tehnice de interes

0 Shares
0
0
0

Daca interesul tau este sa te pui in tema cu aspectele ce vizeaza reductoarele, o sa incep mai intai prin a face o introducere in acest sens. Astfel, consider ca e necesar sa fac o referire la motoarele electrice, pentru ca sunt cele responsabile de transformarea energiei electrice in mecanica. Intalnesti motoare in numeroase nivele de puteri, fiind dedicate unor aplicatii variate. Sunt incorporate in componente electronice precise si motoare parte a unor sisteme si utilaje de dimensiuni variate.

Deseori sunt necesare adaptari la nivelul motoarelor pentru ca functionarea sa fie optima si randamentul asemenea. Aici intervine reductorul, acel echipament care se asigura ca motorul electric va functiona la nivel optim si in parametrii doriti.

Iata deci si care este principala functie a reductorului –  de a realiza modificarile necesare ale parametrilor ce vizeaza puterea mecanica a motorului. Este vorba despre turatie si cuplu. Ceea ce face reductorul in fapt este sa reduca rotatia arborelui si sa multiplice totodata cuplul.

Clasificarea reductoarelor

Incadrarea reductoarelor in categorii se face dupa angrenajul lor la cuplarea pe motoarele electrice, cu ajutorul unor flanse specifice. Acestea se impart asadar in modele cu angrenaje cilindrice si in reductoare melcate. Desigur, asta este o clasicficare in mare. Daca vei accesa site-ul elematis.ro, spre exemplu, vei vedea ca gama de  motoreductoare poate fi una complexa – coaxial, conico-cilindric, pe axe paralele sau pendulare.

Cele cu angrenaje cilindrice pot oferi una sau mai multe trepte de reducere. Asta depinde de necesarul fiecarei aplicatii. In final, randamentul depinde de insumarea randamentelor oferite de fiecare treapta. In ceea ce priveste categoria a doua, cea a reductoarelor melcate, sunt cele ce se preteaza la instalatii universale, deci intalnite in varii aplicatii.

Sunt recomandate a fi folosite acolo unde cuplurile si rapoartele solicitate sunt mari. Motoarele electrice ale echipamentelor folosite in spatii restranse au nevoie in principale de reductoare melcate.

Se deosebesc prin o serie de caracteristici ce le sunt specifice. Le recunosti dupa puterile variate pe care le pot prezenta – de obicei cuprinse intre 0,09 si 7,5 kW. De asemenea, un indice il constituie si cota de 1:100 a angrenajului.

Recunosti reductoarele melcate dupa forma cubica ce le este specifica. Asta inseamna ca ofera si o fixare universala, ceea ce constituie un avantaj. Produc un zgomot destul de scazut, ceea ce presupune ca nu au o functionare deranjanta. Este un motiv pentru care multi aleg acest tip de motoreductor pentru o turatie optima a motorului.

In constructia reductoarelor se folosesc si angrenaje conice, acestea alcatuind clasa reductoarelor specifice. Sunt o optiune intrucat de asemenea ofera un randament favorabil in utilizare. Exista, dupa cum era de asteptat, si in ceea ce priveste reductoarele diverse restrictii.

Fabricarea motoarelor (industriale, electrice sau pentru uzul casnic) este realizata in serie. Se intampla insa ca nu de fiecare data standardele ce vizeaza puterea nominala, respectiv turatia, sa fie conforme cu ceea ce cer aplicatiile pe care trebuie montate.

Spre exemplu, stiai ca cele mai multe scari rulante sau benzi transportatoare au nevoie de turatii si cupluri pe care motoarele standard nu le includ? In aceste situatii este necesara utilizarea de reductoare de diverse categorii – fie melcate, fie conice, fie cilindrice. Numai astfel utilizatorul stie ca va obtine randamentul optim in ceea ce priveste raportul dintre cuplul si turatia motorului electric.

In speranta ca am reusit sa comprim suficient de bine si de clar informatiile cu privire la motoreductor, iata deci de anume e bine a cunoaste referitor la acesta. In cazul in care te intereseaza sa achizitionezi un astfel de produs, in functie de aplicatia pe care trebuie montat si diversele detalii tehnice specifice, gasesti modele variate, definite de calitate si rezistenta pe elematis.ro.

0 Shares
You May Also Like

ITCe este WMS

In economia actuala, extrem de dinamica si omnichannel, in care “e-fulfillment” a devenit un concept de referinta, consumatorii…