Cum functioneaza un gard electric si ce trebuie sa faci pentru a functiona corect?

0 Shares
0
0
0

Gardul electric nu reprezinta un concept nou, insa doar in ultima vreme a reusit sa atraga mai mult atentia posesorilor de animale. Poate datorita faptului ca eficienta sa este dovedita sau a faptului ca este din ce in ce mai ieftin, un lucru este cert: gardul electric este din ce in ce mai apreciat.

Daca te-ai gandit sa achizitionezi un gard electric insa, trebuie sa stii cum functioneaza si cum sa il faci cat mai eficient.

Principii de functionare

Ca orice alt circuit electric, gardul functioneaza doar daca este parte dintr-un circuit complet, care este inchis in momentul in care cineva intra in contact cu el.

Daca totul este bine implementat, in momentul in care un animal se atinge de gard, acesta inchide circuitul si este gazda unui soc electric. Socul este suficient pentru a-l speria si pentru a-l dezvata sa intre intr-un spatiu care este protejat.

Cum te asiguri ca incarcatura electrica este una buna, care sa nu raneasca animalul, dar totusi sa fie destul de descurajatoare pentru el: ?

– Asigura-te ca firele gardului au o conductivitate buna si o rezistenta redusa. In acest fel, incarcatura electrica a gardului va fi intotdeauna echilibrata, chiar si in locurile care sunt la distanta mare de generator.

– Asigura o impamantare corecta. Este unul dintre elementele esentiale pentru un gard electric. In cazul in care impamantarea nu este buna, animalul va simti impulsuri mai slabe si se va putea obisnui cu ele.

– Elimina vegetatia din jurul gardului. Orice tip de vegetatie care intra in contact cu un gard electric trebuie sa dispara, deoarece poate sa fure din electricitatea gardului. Daca iarba, tufisurile si crengile copacilor ce intra in contact cu gardul absorb o cantitate mare de energie, atunci socul pentru animale va fi foarte mic, ceea ce duce la ineficienta.

– Protejeaza gardul. Chiar daca un gard electric este un sistem destul de simplu, cu o functionare de lunga durata, acesta trebuie sa fie protejat. Unul dintre elementele de protectie esentiale este un dispozitiv care sa atraga fulgerele.

In cazul in care un gard este lovit de fulger, exista riscul major de deteriorare a generatorului si evident, de crestere a costurilor.

0 Shares
You May Also Like