De ce se renunta la folosirea ambalajelor din plastic?

0 Shares
0
0
0

Pungi de plastic, tacamuri de plastic, sticle de plastic, caserole si cutii de plastic pentru depozitarea alimentelor si multe altele au fost la mare cautare in ultimii ani, de multe ori pentru un motiv intemeiat. Plasticul copleseste depozitele de deseuri si pare sa dureze pentru totdeauna.

Exista de asemenea, ingrijorari cu privire la efectul sau daunator asupra sanatatii umane, in special atunci cand este incalzit. Exista vreo calitate de rascumparare a plasticului? In ciuda riscurilor asociate pentru sanatate, plasticul a revolutionat multe domenii ale medicinei si a facut ca viata sa fie mai usoara, mai ieftina si mai stralucitoare din multe puncte de vedere.

Flexibil si puternic

Cuvantul plastic a insemnat initial flexibil si puternic. Plasticul este un polimer, un cuvant care inseamna „fabricat din mai multe parti”. Fiecare tip de plastic este format din diferite ingrediente, inclusiv unele care se gasesc in natura, cum ar fi combustibilii fosili. Aceste ingrediente confera polimerului flexibilitatea, rezistenta si alte proprietati.

Plasticul este indispensabil in multe dintre articolele pe care le folosim in fiecare zi. Poate fi modelat in mai multe forme si rezista bine. Il vedem in masini, in aparatura electronica si electrocasnica, in constructii, si in diferite alte locuri.

Daca am inlocui aceste parti cu metal, acestea ar rugini, iar daca ar fi inlocuite cu alte materiale, ar fi si sprea scumpe, si mai putin rezistente. Ganditi-va la cat de importante sunt computerele pentru viata noastra astazi. Fiecare computer are multe parti din plastic. Plasticul poate fi suficient de dur pentru a mentine mecanica care face calculatoarele sa functioneze, si nu numai.

Neregenerabil

Pungile din plastic, alaturi de diferite alte ambalaje sau produse, sunt constituite dintr-o resursa care nu este regenerabila, ceea ce ne ofera mai multe motive pentru a folosi pungi de cumparaturi reciclabile, sau alte produse reciclabile.

Pungile de plastic sunt de asemenea, un pericol pentru animalele salbatice, daca nu sunt eliminate in mod corespunzator. In cele din urma, pungile de plastic infunda scurgerile de pe marginea drumului, ceea ce ar putea provoca inundarea strazii la precipitatii abundente.

Dupa cum se poate vedea, materialele plastice sunt flexibile si puternice, dar si neregenerabile, ceea ce pentru mediul inconjurator nu este bine. Din acest motiv, este indicata utilizarea diferitelor alternative pentru materialele plastice.

Vestea buna este ca mereu exista alternative. Pentru pungile traditionale, avem drept alternative, plungile biodegradabile. Pentru vesela de unica folosinta din plastic, se poate folosi drept alternativa acum vesela de unica folosinta biodegradabila. Pentru caserole si cutii din plastic, exista acum ca alternativa, caserole si cutii biodegradabile.

Mai multe detalii interesante insa, in ceea ce priveste alternativele bioplastice si biodegradabile pentru plasticul traditional, puteti afla in continuare.

Ce sunt bioplastice?

In mintea oamenilor care fac parte din sector, termenul „bioplastic” este folosit pentru a descrie doua concepte diferite in acelasi timp. Aceste doua concepte sunt:

  • Functionalitatea: care sunt materiale plastice biodegradabile si deseuri organice.
  • Sursa materialelor: utilizarea de materiale regenerabile sau biomasa.

Recent, termenul „bioplastic” a fost inlocuit cu termenul „materiale plastice biodegradabile”. Europa accepta testul de a combina cele doua definitii ale plasticului. Pur si simplu descriu metoda pentru determinarea biodegradarii polimerului in timpul industriei sistemelor de organe.

Biodegradarea

Este un proces care descrie structurile organizationale pentru mineralizarea microorganica. Aceste microorganisme fac bioplastice in dioxid de carbon, metan, apa si biomasa.

In timp ce multe bioplastice sunt biodegradabile, altele nu sunt, iar acestea sunt cele pe care le putem numi „durabile”.

Un material plastic traditional este foarte important sa precizan faptul ca, este bazat pe resurse fosile, cum ar fi de exemplu etilena care nu este biodegradabila. Unele materiale plastice traditionale modificate sunt uneori numite degradabile. De exemplu, acestea pot avea in compozitie un aditiv pe care materialele plastice se pot degrada in conditii de ultra violet si oxigen.

Acest fenomen este cunoscut ca avand denumirea de “fotodegradare de materiale plastice”. Altele pot contine un aditiv pentru a initia degradarea in conditii specifice de temperatura si umiditate. In acest caz, plasticul este denumit „plastic oxo-degradabil”, dar procesul de degradare nu este inceput prin actiune microbiana.

Exista vreo diferenta intre materialele plastice biodegradabile si materialele compozite?

Materialele plastice biodegradabile sunt degradate de fenomenul medierii celulare (microorganisme, bacterii, enzime, ciuperci …). Un material este biodegradabil atunci cand degradarea este rezultatul actiunii microorganismelor, iar materialul este transformat in final in apa, dioxid de carbon, metan si biomasa.

Materialele plastice compozite sunt degradabile, deoarece procesul biologic are loc in timpul compostarii si sunt transformate in dioxid de carbon, apa si biomasa.

Cum este compostarea?

Microorganismele si enzimele si bacteriile fungice pot metaboliza bioplasticele biodegradabile: polimerul devine sursa lor de alimente si energie, microorganisme apoi au transformat plasticul biodegradabil in dioxid de carbon, apa si biomasa.

La un anumit nivel de temperatura fierbinte, apa si oxigenul sunt necesare pentru microorganismele active, bacterii si ciuperci pentru o biodegradare eficienta.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…