Panouri solare mono si policristaline

0 Shares
0
0
0

Una dintre cele mai comune observatii pe care echipa Solar Choice Energy Brokering le aude de la clientii lor este legata de problema panourilor solare monocristaline sau panouri policristaline (sau “multicristaline”).

Desi panourile monocristaline au avantajul initial de a fi vazute ca o tehnologie superioara pe piata australiana de exemplu, pe masura ce timpul trece si amandoua tehnologiile se imbunatatesc, devine din ce in ce mai evident ca  fiabilitatea producatorului sunt mult mai importante decat una dintre cele doua tehnologii.

Celula fotovoltaica monocristalina tipica este de culoare neagra intunecata, iar colturile celulelor lipsesc de obicei ca urmare a procesului de productie si a naturii fizice a siliciului monocristalin. Pe de alta parte, celula policristalina este identificabila prin culoarea  albastru inchis, dar nu uniforma: unele celule sunt mai usoare decat altele. Diferentele de aspect apar in urma procesului de fabricatie.

Atunci cand solar PV a explodat in Australia in 2009-2010, panourile solare monocristaline au fost considerate a fi superioare panourilor solare policristaline. Au existat o serie de motive pentru aceasta gandire. Celulele solare monocristaline au avut un istoric si o eficienta maxima de varf si au fost mai usor disponibile decat celulele solare polisiliconice.

Cu toate acestea, afirmatia cu privire la ideea ca panourile monocristaline sunt mai bune decat celulele policristaline nu este exacta. Fiecare panou si producatorul acestuia trebuie luati in considerare de la caz la caz.

Nu este greu sa gasiti exemple care sa ilustreze punctele mentionate mai sus. Comparatiile de mai jos nu inseamna ca un brand de panou este de o calitate mai buna decat altul, ci pur si simplu  arata ca unele module solare policristaline sunt mai eficiente decat cele monocristaline.

In primul rand, pentru a compara produsele de clasa mijlocie de calitate si pret, panourile Premium Line de 60 de celule monocristaline GermanSolar au o eficienta maxima de aproximativ 15,47%, in timp ce modulele PowerPlus polycrystalline ale Conergy au o eficienta maxima de 14,13%. Acest lucru nu este departe de cele 14,9% pe care le detine modulul monocristalin Sun-Earth 190W.

Este posibil sa vedem aceeasi tendinta si in modulele high-end. De exemplu, panourile monocristaline ale producatorului american premium Sunpower au o eficienta energetica de varf de pana la 20,7% (randament 22,8% pentru celulele individuale), cu cateva puncte procentuale inaintea tehnologiei Pluto a policarbonatului Suntech – anumite celule au avut pana la 20,3 % in conditii de laborator.

Desi modulele de productie comerciala care utilizeaza tehnologia Pluto de la Suntech vor avea in mod inevitabil o eficienta mai scazuta decat aceasta rata impresionanta, ajuta totusi sa demonstreze ca monocristalinele nu sunt o alegere mai buna decat policristalinele.

Amintiti-va ca, in special pentru cladirile cu spatiu amplu de acoperis, eficienta maxima a panoului nu este principala preocupare pentru majoritatea proprietarilor de sisteme solare. Cu exceptia cazului in care nu exista constrangeri bugetare, este mai important sa se ia in considerare sistemul in ansamblu, echilibrarea pretului cu calitatea.

In unele cazuri, eficienta ridicata a varfurilor de gama poate actiona ca un punct de vanzare, iar dovada ca produsul este “high-tech” sau de varf si, prin urmare, merita un pret mai mare, determina si decizia de cumparare.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…