Ce materiale sunt folosite pentru dresuri si cum au evoluat ele?

0 Shares
0
0
0

Razboiul care a accelerat dezvoltarea nailonului a crescut si mai mult cererea pentru dresuri, astfel ca, la inceputul anilor patruzeci, industria ciorapilor a oferit sosete in loc de ciorapi. Ankletul, o sosete scurta de bumbac, a devenit inlocuirea temporara favorizata de majoritatea femeilor, in special de tinerii consumatori cunoscuti sub denumirea de “bobby-soxers”.

Cu toate acestea, atunci cand razboiul s-a incheiat si nailonul a fost din nou disponibil pentru uzul consumatorilor, majoritatea femeilor s-au intors la ciorapi din nailon. In anii ’60, diminuarea lungimii fustelor a necesitat ciorapi mai lungi, iar designerii de moda au creat ceea ce stim acum ca dres prin atasarea chilotilor la ciorapi. In plus fata de toate fluctuatiile modei, dresul nu mai trebuie sa fie tinut in picioare cu jartierele si curelele de jartiera folosite anterior pentru a fixa ciorapi. Dresurile au devenit un accesoriu de moda pe care putine femei sunt dispuse sa le faca fara. Acest lucru este valabil mai ales in cazul fortei de munca, unde acestea sunt considerate o parte esentiala a imbracamintei de birou potrivite.

Ciorapii sunt in general fabricati dintr-un amestec de nylon pe baza de fibre sintetice. Nylonul cel mai frecvent utilizat – nailonul 6,6 – este fabricat din acid adipic, un acid organic si hexametilen diamina, o baza organica, in care sunt combinate chimic pentru a forma o sare de nailon.  Ulterior au aparut tot felul de tipuri de dresuri de la cele normale clasice si pana la ciorapi compresivi.

Deoarece nailonul este un material plastic – de fapt prima fibra termoplastica utilizata vreodata – sarea trebuie sa fie supusa polimerizarii. In acest proces, molecule diferite sunt combinate pentru a forma lanturi moleculare mai lungi. Aceste lanturi au ca rezultat o substanta neteda, groasa, care este apoi taiata in forme sau pelete mici, inainte de a fi tesuta in fire. Dimensiunea, rezistenta, greutatea, elasticitatea si stralucirea fibrei nailonului sunt determinate in timpul pregatirii prin controlul numarului si tipului de filamente utilizate. De exemplu, luciul este produs prin adaugarea de dioxid de titan (TiO2). Fibra rezultata este foarte elastica si isi pastreaza forma dupa spalari si intinderi repetate. Rezistenta sa sifonare, durabilitatea si faptul ca se usuca repede o transforma intr-o tesatura dorita pentru femeile ocupate.

Astazi, filamentele unei alte fibre sintetice, spandex, sunt adesea combinate cu filamente din nailon pentru a spori elasticitatea si pentru a obtine o fixare confortabila. Mai recent, alte fibre noi cunoscute sub numele de microfibre sau microdeni au fost amestecate cu nailon. Un den este o unitate de masura care indica grosimea firului de nylon. Scara deni variaza de la 7 la 80 deni, cu numere mai mici indicand fire mai fine si numere mai mari denotand fire mai grele care vor fi folosite pentru a face materiale mai puternice. Cand sunt amestecate cu nailon, microdenii sporesc rezistenta, mentin o culoare mai uniforma si ofera o mai buna potrivire.

Ciorapii sunt, de obicei, clasificati ca greutate, semisheer sau greutate de serviciu, cu greutatea determinata de deni si numarul de ace utilizate in timpul productiei. Desi ciorapii nu difera in forma, designerii de moda vor varia culoarea, textura si modelul de ciorapi. In masura in care industria modei ofera diferite tipuri de imbracaminte potrivite pentru anumite functii si ocazii, ea proiecteaza articole de imbracaminte adaptate unor scopuri particulare. De exemplu, chilotul tricotat si cel mai natural este considerat mai practic pentru uzura in timpul zilei si pentru birou, in timp ce ciorapul fin este salvat pentru afaceri de seara si ocazii speciale.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…