Ce trebuie sa stim despre simbolurile de Craciun?

0 Shares
0
0
0

Chiar daca nu ne dam seama si nu cunoastem fiecare semnificatie, intreaga perioada de Craciun, este presarata cu simboluri, cu o insemntatate deosebita pentru aceasta sarbatoare. Suntem inconjurati de elemente care sunt simboluri ale Craciunului fara sa stim ce reprezinta ele de fapt, pe unele dintre ele folosindu-le fara sa conteze, adevarata lor semnificatie.

Astazi, daca tot se aproprie minunata perioada a sarbatorilor de iarna, iata cateva simboluri de Craciun, explicate pe rand, pentru a intelege fiecare dintre noi, ceea ce reprezinta aceste obiecte, in intregul tabou de sarbatoare.

Primul si probabil cel mai popular simbol al Craciunului este, in mod evident, bradul, fie el unul natural fie un brad artificial de Craciun, insemnatatea acestuia ramane aceeasi, iar acesta este un simbol pentru viata si lumina infinita, avandu-si orginea, asa cum se zvoneste, undeva printre ramurile popoarelor germanice.

Se obisnuieste ca acesta sa fie decorat cu lumini, reprezentand o imagine a stelelor din paradis, incununtata cu magica stea care i-a indrumat pe cei trei magi, in Sfanta noapte de Craciun.

Clopoteii sunt iarasi un simbol al Craciunului, pe care ii intalnim peste tot, acestia avand un clinchet delicat, , intalnit de cele mai multe ori in colindele specifice perioadei, care anunta nasterea pruncului, indrumand oamenii catre credinta, asa cum un pastor isi indruma oile.

Pana si culorile folsite pentru decoratiunile de Craciun sunt incarcate de insemnatate, verdele reprezentand, natura, speranta si viata eterna, rosul simbolizand focul,  sangele si caritatea, totodata este asociata cu iubirea neconditionata, in timp ce albul, argintiul, semnifica lumina pe care Iisus a adus-o pe lume, fiind o culoare a puritatii.

Stiati ca pana si clasicii turturi pe care ii folosim in decoratiunile noastre de Craciun, au o simbolistica puternica in aceasta perioada? Dupa cum se spune, puncul Iisus a fost adaposit sub ramurile unui pin, iar cand arbustul a realizat pe cine ocrotea, lacrimile pline de bucurie au inceput sa ii curga de pe crengi, insa efectul gerului le-a transformat in turturi.

Dupa cum era de asteptat, simbolul stelutelor, reprezinta intocmai stelele paradisului, motiv pentru care, se foloseste un varf de brad in forma de steluta, in general luminoasa, pentru a simboliza steaua care i-a calauzit pe cei trei magi.

Cea mai frumoasa parte in introducerea stelutelor printre decoratiunile bradului o reprezinta momentul in care  ridicat in brate de cel mai batran membru al familiei, mezsinul, este desemnat sa puna in varful bradutului Steluta frumos luminata, intocmai ca si cea calauzitoare.

Chiar si coronitele de Craciun au o insemnatate, agatate pe usile de la intrare, la ferestre, la colturile semineelor sau oriunde considerati de cuviinta, ele simbolizeaza sanatate si noroc, iar forma rotunda a acestora reprezinta iubirea, vesnic prezenta in sufletele oamenilor.

Cu totii cunoastem simpaticul obicei de a atarna ciorapeii la marginea semineului, pentru a fi umpluti cu daruri. Se pare ca acest obicei are legatura cu legenda unui nobil care, in urma risipirii necugetate a averii, a ajuns sa isi lase cete trei fete fara zestre, fapt care a fost auzit de catre Sfantul Nicolae.

Acesta, venit pe ascuns la locuinta acestora, pe timp de noapte, a aruncat pe pronul casei trei pungute cu monede, care, in cadere, au nimerit direct in ciorapii fetelor, intinsi pe marginea semineului, la uscat.

Indiferent de semnificatii, toate obiectele care au legatura cu Craciunul sunt apreciate si iubite, fiind parte din aceasta sarbatoare minunata pe care cu totii o indragim.

Craciun Fericit!

0 Shares
You May Also Like