Cum prevenim supra incarcarea instalatiei de lumina?

0 Shares
0
0
0

Instalatiile de lumina decorative pentru Craciun, constituie o atractie majora a sarbatorilor pentru multa lume. Adaugarea de luminite bradului de Craciun a devenit ceva popular, dar multi aleg sa-si impodobeasca si exteriorul casei cu furtun luminos, diferite instalatii de lumina, pentru a celebra spiritul sarbatorilor.

Pot aparea cu aceasta ocazie si intreceri amicale intre vecini, pentru a vedea cine a instalat cele mai frumoase lumini.
Totusi, de multe ori poate aparea un risc de supra incarcare electrica pentru toate tipurile de instalatii luminoase. Sfaturile de mai jos va vor ajuta sa preveniti supra incarcarea, pastrand instalatia stralucitoare pe tot parcursul sarbatorilor.

Folositi instalatii de lumina care consuma putin curent. Asta este propabil cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a reduce riscurile de supra incarcare a instalatiilor. Va recomandam sa folositi instalatii de tip LED, acestea consuma mult mai putin ca cele normale, aproximativ 20% din consumul unei instalatii obisnuite.

Totodata, consumul mic, va reduce incarcarea de pe cablul electric si veti plati mai putin la factura de electricitate.
Verificati instalatiile de lumina de fire rupte sau deteriorate. Un alt mod prin care instalatiile se pot supra incarca il constituie firele rupte sau degradate care pot arde instalatia. In general sunt mai expuse instalatiile pe care alegeti sa le expuneti afara, la exteriorul casei.

Asigurati-va ca acestea sunt certificate pentru uz in exterior, trebuie sa fie cat mai rezistente. Verificati fiecare fir, sa nu aiba parti expuse (de cupru sau aluminiu) sau unde izolatia a inceput sa se deterioreze. Anumite parti, daca ocupa o suprafata mica pot fi reizolate cu material special izolator, dar nu luati in considerare aceasta solutie pe termen lung.

Daca observati astfel de urme, sfatul nostru este sa inlocuiti instalatia de lumina cu una noua. Daca lasati instalatiile neizolate pot aparea foarte usor scurt-circuite intre firele de curent expuse, in special atunci cand firele sunt instalate afara, unde umiditatea este crescuta. Exista in acest caz si risc sporit de incendiu.

Daca doriti sa instalati un numar mare de instalatii luminoase, este indicat sa folositi mai multe prize, prelungitoare certificate, etc. Datorita constructiei lor, este tentant sa incercam introducerea a cat mai multe instalatii luminoase intr-un singur prelungitor.

Sfatul nostru este sa evitati acest lucru, deoarece veti pune foarta multa presiune pe un singur circuit. In mod ideal, nu numai ca instalatiile trebuie sa beneficieze de prize si prelungitoare diferite, dar si acestea din urma ar trebui sa fie pe circuite separate. Verificati de asemenea si tabloul electric pentru a verifica distributia circuitelor la prizele din casa dumneavoastra.

Introduceti instalatiile luminoase numai in prelungitoare protejate la scurt-circuit si supra-voltaj. Prelungitoarele sunt un intermediar folositor intre instalatiile dumneavoastra de lumina si panoul electric al casei.

Deoarece sunt construite sa protejeze echipament electronic de valoare ridicata, asa cum ar fi televizoarele sau calculatoarele, multe dintre acestea dispun de protectie la supra incarcare si scurt circuit. Iata de ce, recomandam intotdeauna, sa folositi cat mai des si in orice imprejurari astfel de prelungitoare, nu numai in cazul instalatiilor luminoase.

0 Shares
You May Also Like