Putin despre simbolurile de Craciun

0 Shares
0
0
0

Cu cat se apropie mai mult Craciunul, o serie de obiecte si personaje isi fac aparitia insotindu-ne pretutindeni in aceasta perioada plina de magie si semnificatii.

Bradul este nelipsit din case in timpul sarbatorilor si este probabil cel mai important simbol al Craciunului. Indiferent ca vorbim de brazi naturali sau brazi artificiali, in fiecare casa exista cate un pomisor impodobit.

Chiar daca bradul de Craciun are o mare popularitate, putine sunt persoanele care stiu ca impodobitul bradului este o traditie cu originile in antichitatea pagana, si anume in traditia busteanului ars. Busteanul era considerat un simbol al solidaritatii si  ardea in fata membrilor familii, iar ritualul simboliza interpretarea viitorului dar si arderea trecutului.

Scanteile care sareau din bustean semnificau revenirea la zilele lungi, si sugereau daruri si abundenta iar cenusa urma sa fie stinsa si imprastianta in camp pentru a se obtine o recolta bogata. Aceste simboluri sunt regasite si astazi in bradul impodobit de Craciun. Luminile si lumanarelele simbolizeaza scanteile, decoratiunile si globuletele semnifica speranta si beteala simbolizeaza zilele bune.

Alaturi de bradul de Craciun, in aceasta perioada mai apar si alte simboluri specifice. Ieslea este locul in care s-a nascut Mantuitorul. Conform traditiilor, prima iesle a aparut in anul 1223 fiind realizata la Greppio de Sfantul Francisc. Mai tarziu, traditia a fost pierduta si reluata in anul 1600, cand, de altfel, a si dat nastere unei intregi industrii in orasele Napoli si Genova.

In prezent, in unele tari din Europa exista si traditia ca in Ajun de Craciun sa se confectioneze o iesle similara cu cea traditionala, facuta din gips si lemn.

Mos Craciun ni se prezinta ca in batran cu barba lunga si alba care imparte daruri tuturor copiilor cuminti, fiind ajutat de o sanie la care sunt inhamati renii.

Conform unei legende, Mos Craciun a fost initial un cioban rau care a refuzat sa accepte ca Fecioara Maria sa nasca in stana lui. Fiind mai miloasa, sotia acestuia a primit-o pe Maica Domnului dar imediat ce Craciun a aflat si-a pedepsit sotia, iar Fecioara Maria a ajutat-o sa se vindece.

Vazand minunea, Craciun a devenit mai bun, si fiind fericit a aprins in curte un foc si in semn de recunostinta a oferit pruncului daruri.

Omul de zapada apare pentru prima data in Evul Mediu in anul 1380 atunci cand se obisnuia ca odata cu prima zapada sa se construiasca acest simpatic personaj. Lucrurile sufera mici modificari la mijlocul secolului XIX, cand omul de zapada devine un subiect de interes pentru pedagogi. Acestia recomanda copiilor sa se jpace cu omul de zapada pentru a isi dezvolta abilitatile artistice.

Vascul este un simbol al norocului si se spune ca ar trebui sa fie nelipsit in perioada Craciunului, si in special in noaptea de Anul Nou.

Portocala este nelipsita de pe mese de Craciun si semnifica speranta.

Coroana de brad isi are radacinile intr-un obicei german precrestin care se celebra in luna decembrie. Acest obicei s-a raspandit in timp si in lumea crestina si a devenit simbol al Craciunului. Coronitele sunt confectionate din ramurele de brad avand forma de cerc, la care se adauga lumanarele si alte decoratiuni.

0 Shares
You May Also Like