Istoria crinolinei

0 Shares
0
0
0

In anii 1830, un material de lenjerie impletit cu par de cal numit crinolina a fost folosit prima data pentru articole de imbracaminte. Cuvantul crinoline provine din franceza pentru “crin” si “lin”, respectiv par de cal si, respectiv, lenjerie de pat.

Aceasta versiune  a fost crinolina originala si, mai tarziu, numele a continuat sa fie folosit in mod incorect, dar universal pentru conuri si alte elemente care dadeau volum fustelor. Pentru modele de rochii deosebite puteti accesa Rochii-perfecte.ro.

In anii 1840 s-au adaugat fuste intregi si acestea au dat o iluzie a latimii fustei suplimentare.

Noul stil de fusta care a aparut in 1841 a fost realizat printr-o metoda de masurare a tesaturii in pliuri care au introdus inca o plenitudine. Acest lucru a fost abandonat in 1846 pentru plierea plata care a dat si mai multa latime. Dupa 1845 fuste dublu flushed au facut fusta sa arate chiar mai larga.

Pe masura ce decada a progresat, au fost adaugate tot mai multe materiale pana cand fustele erau foarte pline. Pentru decenta si moda, un minim de sase crinoline a fost considerat esential. Au devenit foarte grele si insuportabile in caldura verii.

In sfirsit, in 1856 a fost introdusa crinolina falsa sau crinolina artificiala. Cu acest sprijin, doamnele trebuiau sa poarte doar o crinolina pentru a inmuia colturile grilajelor. Bineinteles, cand rafalele de vant au suflat deseori crinolinele in lateral, s-au putut vedea si custile metalice puse sub ele.

Americanul W. S. Thomson a brevetat crinolina din cusca metalica din SUA, Franta si Marea Britanie in 1856. A fost comercializata in aceste trei tari si in curand a devenit un succes urias. Crinolina nu cunostea diferente de clasa si a fost prima moda care a fost adoptata in Anglia si America de toate clasele, chiar daca calitatea crinolinei era indoielnica atunci cand era ieftina.

Femeile au iubit crinolina. Otelul a fost produs in Sheffield pentru a face jumatate de milion de cercuri intr-o saptamana. Doamnele erau eliberate de materialele groase care incepusera sa  cantareasca mult si isi puteau misca picioarele foarte liber sub cusca.

Crinolina din cusca ar putea insa sa fie periculoasa si  putea provoca daune obiectelor atunci cand se loveau de ele. Chiar si asa, a fost o alternativa binevenita la incomode de crinoline. Cei care lucrau ceramca au descoperit ca crinolinele sunt greu de lucrat, dar au persistat, in ciuda faptului ca niciodata nu au reusit sa inlocuiasca metalul.

Moda a fost peste tot si a ajuns in orasele mici mai repede decat oricand, dupa ce calea ferata a raspandit mai repede ideile de la oras la tara.

La varf, crinolina din cusca ii dadea fustei un contur plin de rotunjire, ca un ceainic rotund. Diferite stiluri au fost la moda in fiecare an.

Fusta a atins latimea maxima in 1860, cand accentul a inceput sa se incline spre partea din spate a fustei.

Acest lucru a dat fustei o forma mai piramidala, care a fost obtinuta frecvent atunci cand fustele au fost facute din mai multe panouri. Amplitudinea a fost redusa la nivelul taliei si soldurilor facand fusta sa ramana neteda peste abdomen.

0 Shares
You May Also Like
Ce sunt brosele?

ModaCe sunt brosele?

Brosele sunt fara doar si poate, cele mai vechi bijuterii. Mai mult ca sigur, fiecare dintre femei, a…