Cat de curate sunt becurile LED?

0 Shares
0
0
0

Pentru a micsora cat mai putin emisiile de substante toxice in atmosfera care este din ce in ce mai incarcata cu deseuri, companiile creatoare de electronice au facut schimbari revolutionare. Printre acestea se numara si becurile verzi, economice si ecologice.

Dar cat de curate sunt aceste becuri led? Cat de prietenoase sunt cu mediul deoarece faptul ca ele sunt mult mai economice decat cele cu incandescenta nu a ridicat niciun semn de intrebare.

De asemenea, aceste becuri produc aceeaci cantitate echivalenta cu cea produsa de becurile clasice, insa consuma de cinci ori mai putina energeie electrica. Din acest motiv foarte multi oameni le utilizeaza atat in case cat si in gospodarii, ateliere, spitale sau scoli, fara rezerve.

Cat de curata este noua tehnologie LED si care este povestea ei? Becurile LED au plecat de la o invetie destul de veche. In anul 2014, un grup de cercetatori au primit premiul Nobel pentru inventarea LED-urulor cu lumina.

Ele nu se mai gasesc in zilele noastre doar in dispozitivele existente, ci au constituit o noua alternativa de a lumina planeta, intr-un mod mult mai economic, eficient si mai bun pentru mediul inconjurator. Acestea au avut o imbunatatire dramatica in comparatie cu becurile traditionale incandescente.

De asemenea tehnologia LED este considerata a fi cea mai curata deoarece becurile nu contin mercur precum cele economice si nu pot afecta sanatatea decat daca individul se uita direct la ele. Acestea, comparativ cu tuburile compact fluorescente consuma chiar foarte putina energie electrica. Asadar, facturile scad, iar ulterior investitia facuta initial va fi acoperita.

Comparativ cu becurile incandescente, becurile LED prezinta o durata de functionare de 100.000 de ore, in vreme ce becurile clasice prezinta o durata de functionare de doar 1000 de ore. Adeptii noii tehnologii LED prezinta faptul ca emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse datorita acestor becuri.

Un lucru este foarte cert: plenta consuma 20% din totalul ei energetic doar pentru iluminare. Totusi, tehnologia LED poate sa schimbe acest lucur deoarece prin utilizarea becurilor LED, consumul se poate reduce la doar 4%.

De asemenea, nu este indicata contrazicerea parerilor anumitor cercetatori, chiar daca sunt ridicate cateva obiecte. In aceste becuri se pot regasi anumite metale, iar acest lucru sperie consumatorii care nu isi pun anumite probleme fara o baza stiintifica.

Spre exemplu nimeni nu isi pune problema de mecur care se regaseste atat in becurile economice cat si in termometrele utilizate in toate caminele si spitatele din lume. Cu toate aceseta, vechea aparatura medicala toxica nu este pusa in discutie si nu este interzisa prin lege.

Foarte multi oameni se sperie de spargerea unui bec LED deoarece acesta ar contine metale grele, insa, foarte multe produse alimentare contin mult mai multe metale, pe care noi le inghitim zilnic.

Asadar, prin cele spuse anterior, reiese faptul ca tehnologia led este una curata. Produsele LED nu contin mercur sau alte metale care ar putea sa creeze stari de rau. De asemenea, reprezinta cea mai buna metoda de a curata planeta de dioxid de carbon.

0 Shares
1 comment
 1. Dezavantajele iluminatului cu LED sunt urmatoarele:

  -necesitatea unei surse in comutatie de curent constant, scumpa si nefiabila datorita condensatorilor electrolitici din compunerea acesteia-degeaba tin LED-urile zeci de mii de ore, daca electroliticii cedeaza dupa 7-8000 de ore;

  -necesitatea unui radiator cu suprafata suficient de mare pentru racirea LED-urilor -devine imposibila fabricarea unui bec cu LED pe dulie E27 care sa produca 1350 de lumeni, atat cat produce un bec cu incadescenta de 100W;

  -imposibilitatea de a utiliza LED-urile in corpuri de iluminat complet inchise, sau in locuri cu temperaturi ridicate(hote, cuptoare, etc);

  -becurile LED produc perturbatii electromagnetice(cauzate de sursa in comutatie) ce fac imposibila receptia radio in unde medii si lungi, polueaza retelele electrice cu armonici de inalta frecventa;

  -defazaj al retelei de c.a.-cosinus fi redus, imposibilitatea de a utiliza intrerupatoare cu bec ionic martor;

  -pret foarte ridicat, nu se amortizeaza practic niciodata prin prisma consumului redus de energie electrica in utilizare casnica;

  -CRI subunitar, spectrul este unul de benzi, nu un spectru continuu, precum in cazul becurilor cu incandescenta.LED-urile cu “lumina calda” dau o lumina trista, iar cele cu lumina rece extrem de stridenta, practic o lucoare radioactiva intensa.

  Avantajele majore ale LED-urilor sunt durata de viata si randamentul luminos superior, posibilitatea de utilizare in medii cu vibratii mecanice ridicate.

  Deci, uz industrial si special.

  Pentru iluminatul casnic cel mai probabil viitorul va apartine lampilor cu incandescenta de tensiune redusa(la 12V un bec cu incandescenta de 55W produce 1350 lumeni, tot atat cat un bec de 230V/100W-economie de 55W!) sau lampile metal-halide miniaturizate.Un bec cu incandescenta de 28W,cu filamentul conceput pentru tensiunea de 4V ar produce tot atata lumina cat un bec de 100W, dar la 230V.

  Din punct de vedere al reducerii consumului de energie electrica, inlocuirea tuturor becurilor cu incandescenta la consumatorii casnici cu LED-uri nu aduce nici un fel de avantaj, ci dimpotriva, sistemul energetic national fiind de conceptie ermetica, consum estimat-productie de energie acoperitoare+marja de rigoare, orice reducere a consumului va aduce inerent cresteri de tarif, deci paguba curata pentru consumatorii casnici, in conditia in care ponderea iluminatului reprezinta doar un procent mic din consumul total al unui consumator casnic.Din fericire, tot din aceasta cauza, nici scaderea consumului nu va fi semnificativa.

Comments are closed.

You May Also Like